Potekata gradnja in obnova poškodovanih hiš. / Foto: profil Vsi smo Dovje na Facebooku

Ogenj je veliko vzel, a tudi dobroto vnel

Dobro leto dni je od silovitega požara, ki je v celoti uničil dve stanovanjski hiši in gospodarsko poslopje, večja škoda je nastala na še enem sosednjem gospodarskem poslopju. Tudi tokrat se je pokazala izjemna solidarnost ljudi za pomoč prizadetim družinam v požaru, uspešno je svoje humanitarno delo opravila tudi skupina Vsi smo Dovje.

Dovje – »V prvih dneh po požaru, ki je izbruhnil 3. januarja 2020, je že stekla akcija sanacije poškodovanih objektov, odvoz materiala, rušenje poškodovanih delov objektov ..., v kateri je poleg služb zaščite in reševanja sodelovalo tudi več kot sto prostovoljcev iz krajevne skupnosti Dovje - Mojstrana in okoliških naselij. Sočasno je potekala humanitarna akcija pomoči prizadetim družinam z zbiranjem hrane, oblačil, finančnih sredstev in drugega. Občina Kranjska Gora je eni družini zagotovila začasno bivanje v občinski stavbi Pr' Katr na Dovjem. Že 11. januarja 2020 se je za potrebe koordinacije pri zbiranju pomoči prvič sestala skupina krajanov in se povezala v skupino Vsi smo Dovje, ki je pripravila vse za zbiranje finančne pomoči (vloge, prošnje, zbiranje sredstev s SMS-sporočili), organizirali smo humanitarni koncert in odprli poseben TRR za namen pomoči prizadetim družinam pri Župnijski karitas Dovje,« je aktivnosti povzel Bogdan Janša, član skupine Vsi smo Dovje. Poleg tega je občina zelo hitro uredila bivalne prostore – stanovanje v pritličju obnovljene stare šole na Dovjem, kamor se je začasno vselila druga družina.

V okviru skupine Vsi smo Dovje so zbiranje sredstev pomoči nadaljevali tudi med prvim in drugim valom epidemije covida-19, v tem času sta oškodovani družini že začeli postopke pridobivanja dokumentacije za gradnjo in obnovo hiš. Gradnjo so začeli jeseni, odbor skupine Vsi smo Dovje pa je do 27. decembra na računu zbral 169.682,46 evra. »Na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj, opravljenih gradbenih del na poškodovanih objektih, izjav nadzornika o izvedbi del in izdanih računih izvajalca smo zastopniki odbora skupine Vsi smo Dovje in oba oškodovanca 28. decembra podpisali Dogovor o načinu delitve zbranih sredstev. Dogovor, poleg vseh opisanih dokumentov vsebuje tudi način delitve sredstev glede na delež neto vrednosti površin posameznega objekta; za en stanovanjski objekt 123.908,62 evra, kar znese 73,11 odstotka doniranih sredstev, in za drugi objekt 45.573,83 evra, kar znese 26,89 odstotka doniranih sredstev,« je pojasnil Janša in dodal, da so denar 30. decembra na podlagi opravljenih del in izdanih računov nakazali izvajalcu gradbenih del.

S tem je odbor Vsi smo Dovje tudi zaključil svojo vlogo pri koordinaciji zbiranja in zbiranju pomoči in sredstev. »V imenu odbora se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri sanaciji nastale škode, finančni pomoči in vseh drugih vrstah pomoči. Dokazali smo, da v še tako hudi nesreči znamo skupiti skupaj, kar nas je vodilo čez to turbulentno leto. Oškodovanim družinam želimo uspešno nadaljevanje gradnje in čimprejšnjo vselitev v domove, do takrat pa naj velja slogan, ki nas je vodil na poti pomoči: Ogenj je veliko vzel, a tudi dobrot vnel,« je sklenil Bogdan Janša.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Kranjski pihalni orkester tretji

Kranj - Sredi aprila je v italijanskem mestu Riva del Garda, ob Gardskem jezeru potekalo že 9. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov za »Zlato krilovko«. Nanj se je letos prij...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 16. april 2014 / 15:21

Množice ljubiteljev čokolade

Tudi tretji festival čokolade v Radovljici je presegel vsa pričakovanja organizatorjev; ne le po ponudbi, kjer so v pokušino ponujali tako klasično Gorenjko kot čokoladni kebab in vse vmes, kar si člo...

Radovljica / sreda, 16. april 2014 / 14:00

Kljub ujmi je Šobec že odprt

Več kot dvesto prostovoljcev je v zadnjih tednih pomagalo pri urejanju kampa Šobec, ki ga je februarja hudo prizadela ledena ujma. Kljub izjemno težkim razmeram so kamp uredili in v nedeljo tudi odprl...

Gospodarstvo / sreda, 16. april 2014 / 13:54

Spomladi je čas za nakupe

Spomladanski sejem v Komendi je bil po površini razstavišča največji doslej. Na 32 tisoč kvadratnih metrih se je predstavilo okrog petsto razstavljavcev.

Zanimivosti / sreda, 16. april 2014 / 13:43

Olimpijske igre v Sočiju

V tokratni anketi smo sodelujoče vprašali, če so spremljali letošnje zimske olimpijske igre v Sočiju in če so pričakovali takšen uspeh slovenske ekipe.

Bled / sreda, 16. april 2014 / 13:42

V kapeli spet cerkveni obredi

Ljubljanski škof Andrej Glavan in bolzansko-briksenski škof dr. Ivo Muser sta v sklopu praznovanja občinskega praznika na Blejskem gradu blagoslovila kapelo sv. Ingenuina in sv. Albuina.