Narašča število brezposelnih

Marca se je zaradi negotovih razmer, ki so nastale po razglasitvi epidemije, prekinilo ugodno gibanje registrirane brezposelnosti iz zadnjih let. Brezposelnost se je v primerjavi z mesecem prej najbolj povečala prav v kranjski območni službi.

Kranj – Na Zavodu RS za zaposlovanje zaznavajo hitro rast števila novoprijavljenih brezposelnih oseb, med njimi je največ tekih, ki so prejeli odpoved iz poslovnih razlogov, obenem se je upočasnilo zaposlovanje. Ob koncu marca je bilo tako na zavodu prijavljenih 77.855 oseb, to je 0,5 odstotka več kot februarja in 1,7 odstotka več kot pred letom. Brezposelnost se je najbolj povečala v kranjski območni službi, in sicer za 3,1 odstotka v primerjavi s februarjem.

Po podatkih, ki jih je posredovala Dubravka Furar iz kranjske območne enote zavoda za zaposlovanje, je bilo konec marca na Gorenjskem registriranih 5340 brezposelnih oseb, kar je za osem odstotkov več kot marca lani. V obdobju od januarja do marca se je v evidenco brezposelnih največ oseb prijavilo po prekinitvi pogodbe za določen čas, sledijo osebe, ki so bile opredeljene kot trajni presežek (teh je bilo 131 odstotkov več kot v enakem obdobju lani) in osebe po stečaju oziroma likvidaciji podjetja (petdeset odstotkov več kot v enakem obdobju lani). »Največ prijavljenih oseb imajo poklici v gostinstvu in turizmu, sledijo delavci iz predelovalnih dejavnosti, vozniki, šivilje, frizerke, turistični vodniki, kozmetičarke, bančni uradniki ...« je pojasnila Dubravka Furar.

Po podatkih republiškega zavoda za zaposlovanje se je marca v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 7848 oseb, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani. Med novoprijavljenimi je bilo 3320 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 450 iskalcev prve zaposlitve, 103 brezposelni zaradi stečajev in 2441 trajno presežnih delavcev. Med presežnimi delavci je bila skoraj tretjina takih, ki jim je delovno razmerje prenehalo v gostinstvu, sledijo tisti iz predelovalnih dejavnosti in trgovine. V primerjavi s februarjem se je povečalo tudi število stečajnikov, za 47,1 odstotka, in tistih, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas, za 26,1 odstotka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 15. december 2020 / 09:12

Sprostitev gibanja med občinami

Vlada je skoraj do božiča sprostila nekatere ukrepe za zajezitev epidemije. V štirih epidemiološko ugodnih regijah – in med njimi je Gorenjska – se z današnjim dnem sprošča omejitev gibanja med občina...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:03

Na »črni« četrtek je helikopter v bolnišnici pristal kar šestkrat

V Urgentnem centru Jesenice imajo poleti bistveno več dela kot sicer. Prejšnji četrtek je tako helikopter na heliportu pristal kar šestkrat ...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:01

Gob ta čas bolj za vzorec

Gobarji bodo na polne košare morali še malo počakati, saj trenutno ni večje rasti gob. V poletnem času je tudi sicer precej redka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:59

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 9. in 15. julijem, ko je bilo zaklanih 366 do dve let...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:58

Sprememba v vodstvu Deželne banke Slovenije

Kranj – Nadzorni svet Deželne banke Slovenije se je prejšnji torek seznanil z odstopom Sonje Anadolli z mesta predsednice uprave banke in soglašal, da ji s tem dnem sporazumno preneha mandat. Za no...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:57

Kako pripraviti steak?

Kulinarični recepti, kako pripraviti okusen steak, segajo že v davno 15. stoletje; sodobni popularni kuharski šovi ter delavnice pa z idejami bogatijo kuharske navdušence vseh generacij, zelo razve...