Oče in sin v premični sirarni, oba s sirom v rokah ... Gregor drži v roki »trnjač« za mešanje sirnega zrna, Matevž pa »obod« za stiskanje sira.

Vse mleko predelajo v izdelke

Kmetija Pr' Odolnek je za bohinjske razmere sicer srednje velika, a premajhna, da bi se lahko preživljala samo s kmetovanjem in gozdarjenjem. Ukvarja se tudi s turistično dejavnostjo in predelavo mleka. Vse mleko doma ali na planini Laz predelajo v mlečne izdelke.

Matevž Gartner: »Kmetija je premajhna, da bi omogočala preživljanje samo z osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo; skupaj z dodatnimi dejavnostmi, to je s predelavo mleka in turizmom, pa zagotavljajo dovolj dohodka za eno delovno mesto na kmetiji.«

Studor v Bohinju – Ko so se predstavnice gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena srečale v Bohinju, so jih organizatorke, članice bohinjskega društva, peljale tudi na kmetijo Pr' Odolnek v Studor. Na kmetiji, na kateri od letos dalje gospodari mladi prevzemnik, 28-letni Matevž Gartner, se namreč ob osnovni kmetijski in gozdarski dejavnosti ukvarjajo tudi z dopolnilnimi dejavnostmi – s turistično dejavnostjo in predelavo mleka v mlečne izdelke. Obdelujejo pet hektarjev lastnih in deset hektarjev najetih kmetijskih zemljišč, gospodarijo pa tudi z desetimi hektarji gozda. »Vsa kmetijska zemljišča so sicer dokaj blizu kmetije, a so parcele majhne,« pove gospodar Matevž, ki je študiral farmacijo (manjka mu le še diploma), a kot pravi sam, verjetno ne bo nikoli delal v »svoji« stroki. »Stvari« so se namreč zasukale drugam. Povedano drugače: Matevž je od svojih staršev Anice in Gregorja prevzel dobro vpeljano kmetijo in se resno lotil dela, pri tem ima tudi veliko načrtov za naprej.

Čez poletje na planini Laz

Glavna osnovna dejavnost na kmetiji je govedoreja. Redijo 17 goved, od tega je 15 krav molznic, ki so od zgodnje pomladi do pozne jeseni na paši. Spomladi in jeseni se pasejo na nižinskem pašniku v dolini, čez poletje na planini Laz, kjer v sirarni, ki jo imajo v najemu od Agrarne skupnosti Stara Fužina - Studor, vse namolzeno mleko predelajo v mlečne izdelke ali mleko kisajo in ga kot kislo mleko poleg drugih izdelkov ponudijo obiskovalcem. Manjše hlebe sira zorijo na planini, večje odpeljejo v dolino. »Planina, ki je s svojo sirarno vključena tudi v Bohinjsko sirarsko pot, je vse bolj obiskana, prihajajo tako domačini kot tujci,« pove Matevž in doda, da je čez poletje na planini največ njegova sestra Lucija. Na planino vzamejo vedno poleg goved tudi prašiče, letos jih je bilo šest, ki jih potlej v dolini še dodatno zredijo, zakoljejo in predelajo v mesne izdelke.

Načrtujejo posodobitev sirarne

Na enak način kot na planini, to je na tradicionalen način, brez dodatkov, predelujejo mleko v mlečne izdelke tudi doma na kmetiji. S predelavo sta že pred približno 18 leti začela Matevževa starša, takrat sta bili v hlevu le dve kravi, potlej so število postopoma povečevali, zdaj jih je 15. Mleko predelujejo v deset različnih izdelkov, med drugim delajo tudi zaščiteni mohant, za kar so v Bohinju registrirani le štirje sirarji. »Mohant kupujejo tisti, ki imajo radi sire z močnejšim okusom; nekateri ga vzamejo zgolj iz radovednosti,« pove Matevž. Večino izdelkov prodajo doma na kmetiji, na dobro obiskanih prireditvah, kot sta Kravji bal v Bohinju in sejem v Komendi, nekaj pa ga kupijo tudi gostinci. Na kmetiji se že pripravljajo na ureditev nove sirarne, s katero bodo lahko povečali predelavo mleka, si z večjim kotlom olajšali delo (sirili bodo lahko vsak drugi dan) ter lažje zadostili zakonskim zahtevam. Za sofinanciranje naložbe so zaprosili tudi agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki pa še ni sprejela odločitve. Matevž je pred tremi leti naredil tudi premično sirarno, nekakšno pomanjšano različico planinske sirarne, v kateri prikazuje sirarjenje na raznih delavnicah in prireditvah. Letos je tako prikazoval sirarjenje turistom v kampu Danica v Bohinjski Bistrici, obiskovalcem Kravjega bala v Bohinju in udeležencem festivala slovenskih sirov, ki ga je na Brdu pri Kranju pripravilo Združenje kmečkih sirarjev Slovenije.

Turistična sezona se podaljšuje

Pr' Odolnek se v okviru dopolnilne dejavnosti ukvarjajo tudi s turizmom. Turistom oddajajo tri apartmaje – dva v domači hiši in enega v Stari Fužini. »Letos je bila poletna turistična sezona dobra, boljša kot lani. Sezona se podaljšuje. V juliju in avgustu smo bili že doslej vedno polno zasedeni, zadnja leta je vse več povpraševanja tudi v času zunaj glavne sezone. Med gosti je približno štiri petine tujcev, veliko je pohodnikov oziroma izletnikov, ki zjutraj gredo in zvečer pridejo,« pravi Matevž in poudarja, da gostje lahko v njihovem vrtu sami naberejo zelenjavo, lahko pokusijo doma narejene mlečne in mesne izdelke ...

Odolnekova kmetija je tako kot skoraj vse druge bohinjske kmetije prostorsko utesnjena, to jih omejuje tudi pri nadaljnjem razvoju. Najprej bodo na kmetiji posodobili sirarno, nato bi radi v stari hiši uredili prostor za degustacijo izdelkov ter v ponudbo turistične kmetije vključili tudi značilni studorski kozolec – toplar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 1. avgust 2018 / 13:45

Ko se na avtocesti pokvari avto

Ste na poti na morje, ko vam sredi avtoceste začne sumljivo pokašljevati avtomobil. Kaj tedaj storiti, kje in kako se varno ustaviti?

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Bohinjski predor

Letos mineva 105 let od odprtja bohinjskega predora, veličastnega gradbenega projekta, ki je v Bohinj prinesel "nov veter", veter razvoja in napredka.

Žiri / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

S kipom začeli praznovati jubilej

Z odkritjem kipa Josipa Vidmarja, žirovskega župnika, ki je pred stotimi leti začel gradnjo cerkve sv. Martina, so se začela praznovanja ob jubileju cerkve.

GG Plus / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Okus po češnji

Kot noč je črna ali pa je živo rdeča, kakršna je lahko barva lica ... češnje, sladke in okusne, ki so prve znanilke poletja. So primorske, tudi gorenjske, pomembno, da so le domače ...

Zanimivosti / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Ekipa Garnizije Ljubljana najboljša

Kranj - V organizaciji Poveljstva za podporo iz Kranja, ki predstavlja Garnizijo Ljubljana, je od 30. maja do 2. junija v Športnem parku v Kranju potekal 18. mednarodni vojaški n...

Jesenice / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Lepa, nova neprofitna stanovanja

Občina Jesenice je v sodelovanju s Stanovanjskim skladom RS oddala v neprofitni najem osemnajst novih stanovanj na Prešernovi cesti.