Oče in sin v premični sirarni, oba s sirom v rokah ... Gregor drži v roki »trnjač« za mešanje sirnega zrna, Matevž pa »obod« za stiskanje sira.

Vse mleko predelajo v izdelke

Kmetija Pr' Odolnek je za bohinjske razmere sicer srednje velika, a premajhna, da bi se lahko preživljala samo s kmetovanjem in gozdarjenjem. Ukvarja se tudi s turistično dejavnostjo in predelavo mleka. Vse mleko doma ali na planini Laz predelajo v mlečne izdelke.

Matevž Gartner: »Kmetija je premajhna, da bi omogočala preživljanje samo z osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo; skupaj z dodatnimi dejavnostmi, to je s predelavo mleka in turizmom, pa zagotavljajo dovolj dohodka za eno delovno mesto na kmetiji.«

Studor v Bohinju – Ko so se predstavnice gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena srečale v Bohinju, so jih organizatorke, članice bohinjskega društva, peljale tudi na kmetijo Pr' Odolnek v Studor. Na kmetiji, na kateri od letos dalje gospodari mladi prevzemnik, 28-letni Matevž Gartner, se namreč ob osnovni kmetijski in gozdarski dejavnosti ukvarjajo tudi z dopolnilnimi dejavnostmi – s turistično dejavnostjo in predelavo mleka v mlečne izdelke. Obdelujejo pet hektarjev lastnih in deset hektarjev najetih kmetijskih zemljišč, gospodarijo pa tudi z desetimi hektarji gozda. »Vsa kmetijska zemljišča so sicer dokaj blizu kmetije, a so parcele majhne,« pove gospodar Matevž, ki je študiral farmacijo (manjka mu le še diploma), a kot pravi sam, verjetno ne bo nikoli delal v »svoji« stroki. »Stvari« so se namreč zasukale drugam. Povedano drugače: Matevž je od svojih staršev Anice in Gregorja prevzel dobro vpeljano kmetijo in se resno lotil dela, pri tem ima tudi veliko načrtov za naprej.

Čez poletje na planini Laz

Glavna osnovna dejavnost na kmetiji je govedoreja. Redijo 17 goved, od tega je 15 krav molznic, ki so od zgodnje pomladi do pozne jeseni na paši. Spomladi in jeseni se pasejo na nižinskem pašniku v dolini, čez poletje na planini Laz, kjer v sirarni, ki jo imajo v najemu od Agrarne skupnosti Stara Fužina - Studor, vse namolzeno mleko predelajo v mlečne izdelke ali mleko kisajo in ga kot kislo mleko poleg drugih izdelkov ponudijo obiskovalcem. Manjše hlebe sira zorijo na planini, večje odpeljejo v dolino. »Planina, ki je s svojo sirarno vključena tudi v Bohinjsko sirarsko pot, je vse bolj obiskana, prihajajo tako domačini kot tujci,« pove Matevž in doda, da je čez poletje na planini največ njegova sestra Lucija. Na planino vzamejo vedno poleg goved tudi prašiče, letos jih je bilo šest, ki jih potlej v dolini še dodatno zredijo, zakoljejo in predelajo v mesne izdelke.

Načrtujejo posodobitev sirarne

Na enak način kot na planini, to je na tradicionalen način, brez dodatkov, predelujejo mleko v mlečne izdelke tudi doma na kmetiji. S predelavo sta že pred približno 18 leti začela Matevževa starša, takrat sta bili v hlevu le dve kravi, potlej so število postopoma povečevali, zdaj jih je 15. Mleko predelujejo v deset različnih izdelkov, med drugim delajo tudi zaščiteni mohant, za kar so v Bohinju registrirani le štirje sirarji. »Mohant kupujejo tisti, ki imajo radi sire z močnejšim okusom; nekateri ga vzamejo zgolj iz radovednosti,« pove Matevž. Večino izdelkov prodajo doma na kmetiji, na dobro obiskanih prireditvah, kot sta Kravji bal v Bohinju in sejem v Komendi, nekaj pa ga kupijo tudi gostinci. Na kmetiji se že pripravljajo na ureditev nove sirarne, s katero bodo lahko povečali predelavo mleka, si z večjim kotlom olajšali delo (sirili bodo lahko vsak drugi dan) ter lažje zadostili zakonskim zahtevam. Za sofinanciranje naložbe so zaprosili tudi agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki pa še ni sprejela odločitve. Matevž je pred tremi leti naredil tudi premično sirarno, nekakšno pomanjšano različico planinske sirarne, v kateri prikazuje sirarjenje na raznih delavnicah in prireditvah. Letos je tako prikazoval sirarjenje turistom v kampu Danica v Bohinjski Bistrici, obiskovalcem Kravjega bala v Bohinju in udeležencem festivala slovenskih sirov, ki ga je na Brdu pri Kranju pripravilo Združenje kmečkih sirarjev Slovenije.

Turistična sezona se podaljšuje

Pr' Odolnek se v okviru dopolnilne dejavnosti ukvarjajo tudi s turizmom. Turistom oddajajo tri apartmaje – dva v domači hiši in enega v Stari Fužini. »Letos je bila poletna turistična sezona dobra, boljša kot lani. Sezona se podaljšuje. V juliju in avgustu smo bili že doslej vedno polno zasedeni, zadnja leta je vse več povpraševanja tudi v času zunaj glavne sezone. Med gosti je približno štiri petine tujcev, veliko je pohodnikov oziroma izletnikov, ki zjutraj gredo in zvečer pridejo,« pravi Matevž in poudarja, da gostje lahko v njihovem vrtu sami naberejo zelenjavo, lahko pokusijo doma narejene mlečne in mesne izdelke ...

Odolnekova kmetija je tako kot skoraj vse druge bohinjske kmetije prostorsko utesnjena, to jih omejuje tudi pri nadaljnjem razvoju. Najprej bodo na kmetiji posodobili sirarno, nato bi radi v stari hiši uredili prostor za degustacijo izdelkov ter v ponudbo turistične kmetije vključili tudi značilni studorski kozolec – toplar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 7. avgust 2019 / 09:56

Pohodnica si je zlomila nogo

Kranj – V nedeljo popoldne si je na pobočju Male Osojnice na Bledu pohodnica zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo oskrbeli in jo klasično prenesli v dolino, kjer so jo predali reševa...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 20. september 2013 / 10:00

Naj živi življenje

Razstava, ki ni za jugonostalgike, ampak za izpopolnjevanje zgodovinskih učbenikov za osnovnošolce in srednješolce.

Zanimivosti / petek, 20. september 2013 / 10:00

Vaš razgled

»Blaž Urbanc, podbreški lokalni prevoz. Odhodi in prihodi po želji, ne po razporedu.« Tole je rečeno bolj za šalo, saj upokojenec Blaž Urbanc s kobilo Kati in doma predelanim vozom ne služ...

Nasveti / petek, 20. september 2013 / 14:00

Pravljični Dolomiti, 6. del

Cima Pisciadu (2985 m) - Po eni najbolj znanih in obleganih dolomitskih ferat. Vzpon, ki mi bo ostal v spominu po neznosni gneči in čakanju ... in hvala bogu, z možnostjo predčasnega izstopa in uživan...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 21. september 2013 / 00:00

Nasmejte se resnici – karikaturi

Poljane, Visoko - Lanski uspeh prvega Slovenskega festivala karikatur je bila spodbuda za letošnjo nadaljevanje. Tudi cilj festivala je jasen: povezovanje karikaturistov, poznavanje in pri...

Kranj / petek, 20. september 2013 / 09:00

Uprizorili Življenje v času mamuta

Kokrica - Turistično društvo (TD) Kokrica ohranja dediščino na območju Čukovega bajerja - Čukove jame na Kokrici, kjer so leta 1953 našli ostanke mamuta. Pred nedavnim so uprizorili enajst...