Avstrijci gradijo, pri nas se zapleta

Gradnja druge cevi predora Karavanke se na slovenski strani očitno še ne bo kmalu začela.

Avstrijci medtem že od septembra pospešeno gradijo drugo cev, po besedah Walterja Močnika iz družbe Asfinag jim je doslej uspelo zvrtati že približno tristo metrov globoko v Karavanke. Zapletov z začetkom gradnje na slovenski strani ne želijo komentirati, verjamejo pa, da bo Dars naredil vse, da se bodo dela tudi v Sloveniji čim prej začela, je dejal Močnik.

Kranj – Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca izgradnje vzhodne cevi predora Karavanke izbere turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret. Kot je komisija zapisala v obrazložitvi, je Dars nezakonito oddal javno naročilo izbranemu ponudniku, saj naj bi ta že po poteku roka dopolnjeval in spreminjal podatke. O izbiri izvajalca naj bi zdaj strokovna komisija Darsa odločala ponovno, zakonski rok za novo odločitev je 90 dni.

Kot je znano, so zahtevek za revizijo postopka vložila kar tri neizbrana podjetja, državna revizijska komisija pa je vse tri zahtevke združila v enega. Turško podjetje je dalo najugodnejšo ponudbo, drugo cev bi zgradili za 89,3 milijona evrov. Naslednjo najugodnejšo ponudbo je podala Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom za 104,4 milijona evrov.

Ob tem pa v sredo še ni bilo natančno jasno, ali odločitev revizijske komisije pomeni, da Dars v nov postopek ne bo smel več vključiti ponudbe turškega podjetja. V podjetju Cengiz so namreč v sporočilu za javnost poudarili, da državna revizijska komisija ni niti razveljavila razpisa niti podjetja Cengiz izločila iz nadaljnjega postopka.

Z zadevo se je seznanil tudi nadzorni svet Darsa, ki odločitev državne revizijske komisije sprejema, a opozarja, da postopki javnega naročanja v revizijah vedno bolj postajajo iskanje formalnih pomanjkljivosti izbrane ponudbe, ne pa uresničevanje temeljnih načel javnega naročanja, torej konkurenčnosti ponudnikov ter gospodarne in učinkovite porabe javnih sredstev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Greva narazen?

Njene /nepotrebne/ poti in stranpoti

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 7. april 2017 / 06:00

Zgodba Abmulante E

Bohinjska Bistrica – Gorenjski muzej v petek, 7. aprila, ob 18. uri vabi v Muzej Tomaža Godca na odprtje razstave z naslovom Ej, ta naša bolnica nad Bohinjem, sredi gozdov! Zgodba Ambulante E na Po...

GG Plus / petek, 7. april 2017 / 20:39

Zaklad narave na dosegu roke

Nočno nebo je brezmejen zaklad, ki je vsakemu na dosegu roke, a ga sodobni človek, ki mu je elektrika omogočila, da tudi ponoči naredi dan, vse premalokrat vidi.

Kamnik / petek, 7. april 2017 / 20:38

Občina bo sofinancirala nakup električnih koles

Kamnik – Kamniški svetniki so na sredini sej potrdili spremembe pravilnika o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za spodbujanje izvajanja ukrepov učinkovite rabe energije in izr...

Slovenija / petek, 7. april 2017 / 16:29

Zamenjava v Mercatorju

Toni Balažič, dosedanji predsednik uprave Mercatorja, ki je del potapljajočega se hrvaškega koncerna Agrokor, je v sredo vodenje trgovske družbe prepustil Tomislavu Čizmiću.

Kronika / petek, 7. april 2017 / 16:23

Torbico ji je iztrgal iz rok

Domžale – Domžalski policisti so predvčerajšnjim okoli 18. ure obravnavali primer drzne tatvine na Gostičevi ulici v Domžalah. Ugotovili so, da je 76-letna oškodovanka okoli 16. ure hodila po Gosti...