Zrezki v gorčični omaki in kuskus z drobnjakom

Vsi si želimo, da bi bili zrezki, ki jih pripravljamo, sočni, mehki, polnega okusa … Ti svinjski zrezki imajo vse te lastnosti. Poleg kremne omake iz gorčice in smetane lahko postrežemo kuskus, ki ga obogatimo s kančkom masla ter drobnjaka.

Za pripravo svinjskih zrezkov v kremni omaki potrebujemo: 4 svinjske zrezke, 0,5 dl belega vina, 0,5 dl jušne osnove (nadomestimo lahko tudi samo z vodo), 1 žlico gorčice, 2 dl smetane za kuhanje, sol in poper, 4 rezine sira, 2 žlici olja.

Zrezke operemo, osušimo ter jih z obeh strani na rahlo natremo s soljo in poprom. V ponvi dobro segrejemo dve žlici olja in na njem z obeh strani popečemo zrezke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani, da dobijo hrustljavo skorjico. Zrezke preložimo na krožnik in jih pokrijemo. V ponev, v kateri smo pekli meso, prilijemo belo vino. S kuhalnico postrgamo vse koščke, ki so ostali od peke mesa. Primešamo gorčico ter smetano za kuhanje. Prilijemo še 0,5 dl jušne osnove. V omako položimo popečene zrezke, ponev pokrijemo in kuhamo pri nižji temperaturi še 15 minut. Nazadnje na zrezke položimo še rezine sira in počakamo minuto, da se ta stopi.

Nasvet: Za zrezke uporabimo svinjsko stegno ali kare. Za bolj aromatičen okus izberemo gorčico, ki vsebuje še cela gorčična semena. Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kislo smetano. Uporabimo lahko tudi sladko smetano.

Za pripravo kuskusa z drobnjakom potrebujemo: 200 g kuskusa, 400 ml jušne osnove ali vode, 1 zravnano žličko soli (če uporabimo juho, jo izpustimo), 1 šopek drobnjaka, 50 g masla.

V posodo stresemo kuskus, primešamo sol ter zalijemo s 400 ml tekočine. Zavremo in kuhamo v pokriti posodi še 5 minut. Drobnjak sesekljamo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo kuhan kuskus in potresemo z drobnjakom. Z vilicami dobro premešamo. Postrežemo skupaj z zrezki.

Nasvet: Prednost kuskusa je predvsem v njegovi hitri pripravi. Kuha se le tri do pet minut. Je bolj hranljiv od riža, saj vsebuje več beljakovin in vlaknin, ki poskrbijo za daljše obdobje sitosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Groba zidarska dela so za nami

V prejšnjih dveh Kranjčankah smo opisali prve tri gradbene faze. Hiša je sedaj na grobo zgrajena in pod streho, sledi IV. gradbena faza.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.