Piknik pri znanih Gorenjcih
Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...
Mare Bačnar, radijski moderator: »Pri piknikih mora biti izpolnjen le en pogoj: veliiiiiko mesa. Z žara imam rad prav vse, še vampe bi pojedel, če bi bili marinirani in spečeni na žaru. Sam piknikov še ne prirejam, kot pravi Gorenjec raje hodim v goste (smeh), se bo pa to obrnilo, ko bo čas za družino.«
Romana Krajnčan, pevka: »Piknike imamo pri nas zelo radi. Ker mož Lojze ne je mesa, pečemo največ ribe: od postrvi do lignjev, skuše, lososa, brancine, orade ... Naš žar mojster je Lojze, izumil je tudi poseben sistem - okroglo kamnito mizo z žarom na sredini, da lahko vsak sam peče. Ljubimo tudi zelenjavo na žaru, okusni so popečeni kruhki, obloženi s paradižnikom, mocarelo, baziliko in parmezanom, ne sme manjkati olivno olje. Tudi krompir pečemo in ga obogatimo s kajmakom ali smetano, ter sir ... Ribe Lojze peče še posebej skrbno, ves čas jih maže z rožmarinom.«
Gregor Trebušak, televizijski voditelj: »Piknike imamo ponavadi skupaj z družino, takrat zakurimo žar ali kuhamo golaž. Zase ne bi mogel reči, da sem ravno mojster žara, rad pa ob kakšni nogometni tekmi dam na žar perutničke, nato pa med napeto tekmo skačem na vrt in nazaj pred televizor. K mesu na žaru se priležejo tudi bučke in druga zelenjava.«
Marta Zore, pevka: »Piknike obožujem, najraje jih prirejam ob kakšnem potoku ali reki. Mesa že trideset let ne jem, ribe pa imam zelo rada, zato so na mojem žaru obvezni ribji fileji, lignji, pa tudi šampinjoni in gobe šitake, ki jih namažem z olivnim oljem ter nadevam s sirom, česnom in peteršiljem. Obvezno pečemo tudi krompir in vso mogočo zelenjavo.«