Mare Bačnar (Foto: osebni arhiv)

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

Mare Bačnar, radijski moderator: »Pri piknikih mora biti izpolnjen le en pogoj: veliiiiiko mesa. Z žara imam rad prav vse, še vampe bi pojedel, če bi bili marinirani in spečeni na žaru. Sam piknikov še ne prirejam, kot pravi Gorenjec raje hodim v goste (smeh), se bo pa to obrnilo, ko bo čas za družino.«

Romana Krajnčan, pevka: »Piknike imamo pri nas zelo radi. Ker mož Lojze ne je mesa, pečemo največ ribe: od postrvi do lignjev, skuše, lososa, brancine, orade ... Naš žar mojster je Lojze, izumil je tudi poseben sistem - okroglo kamnito mizo z žarom na sredini, da lahko vsak sam peče. Ljubimo tudi zelenjavo na žaru, okusni so popečeni kruhki, obloženi s paradižnikom, mocarelo, baziliko in parmezanom, ne sme manjkati olivno olje. Tudi krompir pečemo in ga obogatimo s kajmakom ali smetano, ter sir ... Ribe Lojze peče še posebej skrbno, ves čas jih maže z rožmarinom.«

Gregor Trebušak, televizijski voditelj: »Piknike imamo ponavadi skupaj z družino, takrat zakurimo žar ali kuhamo golaž. Zase ne bi mogel reči, da sem ravno mojster žara, rad pa ob kakšni nogometni tekmi dam na žar perutničke, nato pa med napeto tekmo skačem na vrt in nazaj pred televizor. K mesu na žaru se priležejo tudi bučke in druga zelenjava.«

Marta Zore, pevka: »Piknike obožujem, najraje jih prirejam ob kakšnem potoku ali reki. Mesa že trideset let ne jem, ribe pa imam zelo rada, zato so na mojem žaru obvezni ribji fileji, lignji, pa tudi šampinjoni in gobe šitake, ki jih namažem z olivnim oljem ter nadevam s sirom, česnom in peteršiljem. Obvezno pečemo tudi krompir in vso mogočo zelenjavo.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sobota, 22. november 2014 / 12:03

Šola postala center znanosti

Železniki – Hiška eksperimentov, majhna Hiša eksperimentov, obiskuje šole po celi Sloveniji. Ta teden je bila v Železnikih, kjer so otroci lahko eksperimentirali na več kot štiridesetih mobilnih e...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.