Udeleženci delavnice o zdravi prehrani na zaključnem srečanju letošnje sezone

Druži jih tudi zdrava hrana

V Medgeneracijskem društvu za kakovostno starost Komenda so zaključili letošnjo delavnico o zdravi prehrani, ki je naletela na zelo dober odziv.

Komenda - Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda deluje že od leta 2005 in je eno od le enajstih tovrstnih društev v Sloveniji.

»V društvu izvajamo osem programov, nekateri trajajo celo leto, druge organiziramo v obliki delavnic, pri večini pa sodelujemo z Inštitutom Antona Trstenjaka, kar je za nas velika prednost. Tako organiziramo tečaja angleščine in računalništva za starejše, šolo kakovostnega starševstva, delavnico Eksperimenti za vsakogar, ki je zanimiva predvsem za mlajše, tečaj preprečevanja padcev, obvladovanje visokega tlaka … pa tudi delavnico zdrave in uravnotežene prehrane, ki je zaznamovala naša torkova srečanja, « je povedala predsednica društva Vika Drolec in dodala, da bodo v novi sezoni uvedli še tečaj nemščine za starejše ter tečaj za družine, ki starejše svojce oskrbujejo doma. V društvu deluje trinajst prostovoljk, ki so opravile posebno izobraževanje, med njimi je tudi Olga Hace, ki je pred kratkim s svojimi tečajnicami zaključila že drugo sezono delavnice o zdravi in uravnoteženi prehrani. »Pripravila sem deset srečanj, na katerih smo kuhali brez sladkorja in bele moke ter z minimalno soli. Doma smo morali zaradi alergije na hrano pošteno prilagoditi jedilnik in zdaj to znanje prenašam na druge. Tako, kot smo kuhali na teh delavnicah, naj bi jedli vsi, ki imajo povečan holesterol, visok tlak in sladkor. Je pa zanimivo, da so na tečaj prišle gospodinje, ki že zdaj kuhajo dobro in zdravo in povečini že veliko vedo o tem,« je povedala Olga Hace, ki je na zaključnem srečanju iz zdravih sestavin pripravila tudi približek prekmurske gibanice in torto, ki je spominjala na blejsko kremno rezino. Pred slastnim okušanjem so zbrane nasmejali Lojze Zver, Marija Kern in Slavka Krmavnar iz dramske sekcije DU Komenda, ki so pod vodstvom Franca Martinjaka zaigrali igro Ivice Ogorevc Zdrava prehrana.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 5. december 2008 / 07:00

Čokolada, presta in lego kocke

Kmalu nas bodo obiskali dobri možje, Miklavž že ta petek. Med znanimi Gorenjci smo preverili, kakšne navade imajo glede obdarovanja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

O zorenju in pripravi mesa za trženje

Crngrob - Kmetijska svetovalna služba bo v sredo, 20. februarja, ob 13. uri pripravila na turistični kmetiji Porenta v Crngrobu predavanje Marlene Skvarča z Biotehniške fakultete...

GG Plus / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Mladi Korošci o svoji prihodnosti

Fakulteta za državne in evropske študije Nova Gorica, ki daje v svojih programih veliko pozornost spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, med katere sodijo tudi pravice manjšin, je priredila...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Pogačar

Mirko in Julka Pogačar sta biserno obletnico zakona sicer dosegla že oktobra, vendar so praznovanje zaradi bolezni malce prestavili.

Nasveti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Turno nad smučišči Soriške planine

Dravh (1547), Lajnar (1549 m) in Slatnik (1609 m) - Soriška planina je manjše smučišče nad vasjo Sorica, na meji z Bohinjem, primerna za prve zavoje na snegu, tipično družinsko smučišče. Greben Sorišk...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Svetilniki v avli Gorenjskega glasa

Oglejte si razstavo akademskega slikarja in magistra umetnosti Klavdija Tutte, ki je v teh sneženih dneh v avli Gorenjskega glasa pustil pečat morja. Razstava bo na ogled do 1. marca.