Mestno drobovje razpada

Za ureditev mestne infrastrukture bo v prihodnjih desetih letih treba zagotoviti več kot 130 milijonov evrov.

Kranj – »V Kranju imamo dobro vodo, ki pa teče po dotrajanih ceveh,« je po končani »inventuri podzemlja«, kot se je izrazil, poudaril župan Damijan Perne. Po pregledu toplovodnega, plinovodnega in kanalizacijskega omrežja namreč ugotavljajo, da je bilo v preteklosti namenjenega premalo denarja za obnovo in dograjevanje kanalizacije, v ceno ni bila vključena investicijska cena. V to kislo jabolko bodo zato morali ugrizniti zdaj. O uvedbi investicijske cene naj bi mestni svet odločal že danes.

Načrt za naložbe v posodobitev kanalizacijskega in vodovodnega omrežja je pripravljen za prihodnjih deset let. Direktor občinske uprave Aleš Sladojević je razložil, da so nekateri deli vodovodnega omrežja celo starejši od sto let, zaradi dotrajanosti pa se na leto izgubi okrog tri milijone kubičnih metrov oziroma skoraj štirideset odstotkov vode. Za naložbe na področju preskrbe s pitno vodo bo zato treba zagotoviti skoraj 32 milijonov evrov. Zato predlagajo uvedbo investicijske cene v višini 0,60 evra na kubični meter vode.

Posodobitve so nujne tudi pri kanalizacijskem sistemu, saj je skoraj polovica tega sistema starejšega od trideset let. Poleg tega približno šest tisoč objektov v kranjski občini še ni priključenih na kanalizacijsko omrežje. »To je nujno treba urediti do leta 2017, saj je to zaveza slovenske vlade Evropski uniji,« je opozoril Sladojević. Za gradnjo in obnovo kanalizacijskega omrežja bo po ocenah treba zagotoviti 62 milijonov evrov. Zato bodo mestnemu svetu predlagali uvedbo investicijske cene v višini 1,06 evra. Skozi to ceno naj bi prebivalci kranjske občine v desetih letih zbrali okrog 40 odstotkov potrebnih sredstev, preostanek pa bo treba zagotoviti iz drugih virov. Za posodobitev čistilne naprave, katere zmogljivost je postala za Kranj premajhna, pa bo treba zagotoviti še dodatnih 42 milijonov evrov. Računajo, da naj bi približno polovico tega denarja pridobili iz evropskega kohezijskega sklada.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Kjer se prepirata dva ...

Beno Fekonja, Svetnik SMS

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Izbrano

Šport, zdrava prehrana in rak na dojkah Rak na dojkah je še vedno bolezen, ki vsako leto odnese številna ženska življenja. Ena od zadnjih raziskav na bolnicah je dokaz...

Kranj / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Mestno drobovje razpada

Za ureditev mestne infrastrukture bo v prihodnjih desetih letih treba zagotoviti več kot 130 milijonov evrov.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Odločno na pot razvoja

Praznovanje občine Gorenja vas-Poljane minilo v znamenju oživljanja posestva Visoko in častnega občana, nekdanjega župana Jožeta Bogataja.

Radovljica / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Pogrešajo praktično znanje

Delodajalci pogrešajo pri mladih, ki prihajajo iz šol v službe, več praktičnega znanja in prilagodljivosti.

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Grče let že dolgo ne štejejo

Športno društvo Marmor Hotavlje je slovesno zaključilo že trinajsto sezono družabno rekreativne akcije "Hotaveljska grča".