EKOmisija ugotavlja, da dijaki po medlem ločevanju v začetku šolskega leta po mesecih ozaveščanja in dela vse bolje ločujejo.

Dijaki vse bolje ločujejo

Dijaki in učitelji gorenjskih srednjih šol, ki sodelujejo v akciji Pozor(!)ni za okolje, so od začetka šolskega leta do zadnjega ocenjevanje močno izboljšali ločevanje odpadkov v šolah.

Okoljska kampanja Pozor(!)ni za okolje je v Bruslju prejela mednarodno nagrado za odličnost v komuniciranju EMEerald, ki v tržnem svetu predstavlja najvišje standarde komuniciranja v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Severna Afrika (EMENA). S tem se potrjuje komunikacijska učinkovitost kampanje, ki je v treh letih osveščanja dijakov o odgovornem ravnanju z okoljem združila že več kot deset tisoč srednješolcev in 36 partnerskih organizacij iz vse Slovenije. »Kampanja Pozor(!)ni za okolje je bila zasnovana na podlagi pobude sodelavcev družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, ki so želeli dobro prakso ravnanja z odpadki v podjetju prenesti v širšo lokalno okolico – in verjamemo, da nam to zelo dobro uspeva. Zelo nas veseli, da je naš projekt kot odlično komunikacijsko prakso priznalo tudi združenje IABC,« je povedala vodja korporativnih komunikacij Ana Verčko Grilec.

Kranj - Pred tednom je gorenjske srednje šole, ki sodelujejo v akciji Pozor(!)ni za okolje družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, obiskala EKOmisija in preverila, kako uspešni so dijaki pri ločevanju odpadkov. Tokrat se je komisija, ki jo sestavljajo predstavniki gorenjskih komunalnih podjetij, Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, družbe Dinos in pobudnika akcija, na ocenjevanje podala že tretjič to šolsko leto.

V primerjavi s prvim obiskom so bili tokrat zelo zadovoljni, v šolah so opazno izboljšali ločevanje. »Kakovost ločenega zbiranja odpadkov na šolah se je v začetku šolskega leta na nekaterih šolah nekoliko poslabšala v primerjavi s stanjem po koncu lanskoletnega tekmovanja. Predvidevamo, da dijaki med počitnicami nekoliko pozabijo na pravila ustreznega ločevanja odpadkov, čeprav so prejšnje šolsko leto že ravnali v skladu s pravili ločevanja,« je ob koncu zadnjega ocenjevanja EKOmisije povedala Anja Komatar, vodja projekta Pozor(!) ni za okolje.

Na začetku šolskega leta se vsakokrat pojavlja več napak – tako pri ločevanju odpadkov kot tudi v samem sistemu, ki ga vzpostavi šola – vendar se med šolskim letom stanje izboljšuje. »Dijaki skozi leto še vedno potrebujejo stalno spodbudo in ozaveščanje,« še pravi Anja Komatar. Na večini šol se je med šolskim letom izboljšal sistem ločevanja odpadkov, kar gre na račun upoštevanja nasvetov članov EKOmisije, ki imajo na tem področju bogate izkušnje.

Zelo pomembna je tudi vloga osveščanja tako dijakov kot učiteljev in koordinatorjev projekta na šolah o pravilih ločevanja v posameznih občinah. »Izboljšave skušamo doseči s pomočjo ozaveščanja, zato šolam ponujamo tudi izobraževanje oziroma predavanja in strokovne ekskurzije. Na naši poti smo že veliko dosegli, zavedamo pa se pomanjkljivosti, ki ostajajo pred nami in je stanje še mogoče izboljšati,« pove vodja projekta.

Med tovrstnimi izboljšavami, ki bistveno pripomorejo k boljšim rezultatom, je tudi pravilno in jasno urejen sistem zabojnikov za ločeno zbiranje dijakov. V EKOmisiji ugotavljajo, da tak sistem dijake spodbuja, da že na poti do zabojnika razmišljajo, kam bodo odvrgli posamezen odpadek.

Učinki kampanje so dolgoročni – ne samo, da kampanja ozavešča dijake; šolam s pomočjo izboljšanja sistema ločevanja odpadkov posredno prinaša tudi nižje stroške. Obenem kampanja k odgovornemu ravnanju z odpadki spodbuja tudi učitelje in druge zaposlene na šoli. EKOmisija poleg ločenega zbiranja odpadkov v šoli ocenjuje tudi ločevanje v zunanjih zabojnikih in v zbornici ter sam sistem ločevanja odpadkov, ki ga je vzpostavila šola.

Šola, ki je v šolskem letu 2012/13 na podlagi treh ocenjevanj oziroma obiskov EKOmisije zbrala največje število točk, bo zmagovalka tekmovanja med gorenjskimi srednjimi šolami. Zmagovalka bo razglašena na zaključnem dogodku, ki bo letos v maju, ko bodo znani tudi rezultati tekmovanja v zmanjševanju količine odpadkov šol iz ostalih slovenskih regij ter zmagovalna skupina EKOfrendov, ki tekmujejo v urejanju EKOkotičkov na različne teme, povezane z varovanjem okolja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. april 2009 / 07:00

Prvi domači dvoriščni sejem

Bitnje - Pri Krajevni skupnosti Bitnje so se v organizaciji studia Oreh in KUD Bitnje odločili, da s pomočjo vaških društev pripravijo prvi dvoriščni sejem. Domačine so pozvali,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 18. oktober 2013 / 00:42

Še zadnji izgovori za domačo nalogo

Polona je bila brez, ker ji je nekdo vzel zvezek in ga potem dal v Janezovo torbo. Marjana je prejšnji dan med dajanjem navodil Breda ščipala in sploh ni slišal, kaj je za nalogo. Anči pa jo je imela...

Razvedrilo / petek, 18. oktober 2013 / 00:42

Veseli oktober v Komendi

Začelo se je letos spomladi, ko je Kranjčan Aljaž Miklavčič – Oberkrainer združil moči s Srečom Korbarjem, Zdravkom Šinkom in Martinom Vodlanom in pripravil Glasbeni praznik v Komendi ter...

GG Plus / petek, 18. oktober 2013 / 00:41

Slabo spim, boli me v križu ...

»V Sloveniji kot kiropraktik delam zadnjih petnajst let in lahko povem, da ste Slovenci vse bolj izobraženi, komu zaupati. Veliko veste tudi o zdravem življenjskem slogu,« je prepričan kiropraktik dr....

GG Plus / petek, 18. oktober 2013 / 00:39

Preiskava prijaznejša otrokom

Pediatrična klinika je bogatejša za aparat za magnetno resonanco, največjo donacijo v zdravstvu.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 18. oktober 2013 / 00:36

Najlepša vas je Zgornji Brnik

V Cerkljah so podelili letošnja občinska priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom.