Žar mojster amater Sandi Ferjan

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

V Ihanu je dvaintridesetletnemu Sandiju Ferjanu z Luž pri Visokem že dvakrat zapovrstjo uspelo, da je na tekmovanju za državnega prvaka v peki na žaru med amaterji zmagal. Tako se je dvakrat okitil z nazivom žar mojster. Leta 2009 mu je uspelo prepričati budno oko sodnikov s Poletnim krožnikom, lani pa z Mediteranskim. Rad pove, da je za to precej zaslužna tudi njegova Sabina, ki ga pri vseh kuharskih podvigih zelo podpira. Če se bo letos spet udeležil tekmovanja, še ne ve.

Sandi je poklicni voznik, a ko se vrne 's fure', je štedilnik največkrat njegov. Rad kuha prav vse - pravzaprav ga kuhanje navdušuje že od majhnih nog. Včasih ga tudi drugi povprašajo za nasvet, pa tudi službo so mu ponujali, vendar ima v tem trenutku raje svojo kuharsko svobodo, ko se poloti kuhanja golaža, ki ga potem družina z veseljem poje. »Najboljši je, če en dan stoji. Ti povem, 'vse lonce poližejo' …,« pove Sandi smeje. Za šefa žara ga največkrat zadolžijo na piknikih domači, prijatelji ga velikokrat 'nafehtajo', da jim priskoči na pomoč.

Glede na to, da se dobro znajde za žarom, nas je zanimalo, kaj opaža, da ljudje delajo narobe pri peki na žaru, kakšno meso ima najraje, in če je ribo tudi že pekel.

»Od rib pečem najraje svinjsko ribico … (smeh), bi pa spekel tudi kakšno ribo. Ni problema. Vendar jo moraš pravilno peči. Ljudje velikokrat začnejo ribo na žaru prehitro obračati in jim potem razpade. Drugače pa je najboljša svinjska ribica, pa tudi naredi se najlažje in potrebuješ najmanj začimb. Samo malo soliš. Za čevapčiče maso kupim, vendar mora biti dobra. Verjetno so čevapčiči pri ljudeh priljubljeni tudi zato, ker so hitro pečeni, tudi iz kilograma mase jih dobiš kar nekaj. Drugače je pa čisto odvisno od posameznika, kaj mu najbolj prija z žara. Podobno je z zelenjavo. Tu je treba paziti le, da jo narežeš na tanke rezine. Res pa je, da sem v tem času, odkar imam izkušnje s peko na žaru, dognal tudi kakšno svojo, malo kuharsko skrivnost.«

Sandi od začimb omenja le sol. Včasih je preveč uporabljal mešanico začimb oziroma kar vegeto, pa mu je potem eden znanih slovenskih kuharskih mojstrov svetoval, naj bo teh čim manj. »Za žar dejansko ne rabiš drugega kot oljčno olje in sol.«

Seveda je najbolj zdrava in dobra hrana z žara tista, ki jo pečemo na oglju, vendar danes so ljudje navajeni plinskega žara. Največja napaka, ki jo opaža pri peki na žaru, je največkrat premočan ogenj za peko, to, da potem polivajo meso na žaru s pivom, pa je že bolj del človeške navade, kot pa da bi igralo kakšno posebno vlogo.

Pečena čebula je tudi okusna, pri piščancu pa je potrebna mojstrova potrpežljivost.

»Čebulo malo posoliš, da se razpusti, pokapljaš z oljčnim oljem in končni rezultat je zelo dober. Odvisno pa je spet od tega, česa si ljudje želijo: bolj ali manj zapečeno. Pri piščancu pa moraš biti potrpežljiv. Predvsem bedra, perutničke in večje kose pečemo počasi, na zmernem ognju, da znotraj ne ostanejo surovi.«

Kaj pa peka pujsa?

»Peka pujsa me zaenkrat ne zanima, bi ga pa jedel. Z veseljem.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Zobozdravniki znova v zdravstvenem domu

Železniki - Ta teden so s svojo dejavnostjo v prvem nadstropju zdravstvenega doma v Železnikih znova začeli dva zobozdravnika, zobotehnika in patronažna služba. »Prostorov v prve...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Preveč smo razdeljeni

V počastitev dogodkov osamosvojitvene vojne l. 1991 je bilo v Crngrobu srečanje veteranov in svojcev na povabilo PVD Sever Kranj in OZ veteranov vojne za Slovenijo Kranj. Ali imamo po 22 letih državo,...

Slovenija / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Ne cedita se med in mleko

Velika znižanja ob vstopu v Evropsko unijo, cenejša rogljiček in jutranja kava, posebna ponudba kosil … Vse samo zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Mladi so glede prihodnost večinoma navdušeni, s...

Razvedrilo / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Kranjska klobasa 'to go'

Urarstvo Logar je ustanovil Stanko Logar leta 1939. Obrt se je selila od očeta na sina. Potem so prišli za urarje nehvaležni časi. Tam, kjer je včasih visela ura, na ljubljanskem Ciril-Metodovem trgu,...

Zanimivosti / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Mišice pešajo, volja ostaja

Štefan Bevčič iz Gorij že dve leti in pol živi z redko boleznijo amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), za katero sodobna medicina še vedno razvija učinkovito zdravilo, ki bi zaustavilo razvoj bolezni...

Gospodarstvo / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Medvedi 'zbrani' na gornjem Gorenjskem

Na območju zgornje Gorenjske se ta čas zadržuje pet medvedov. Najbolj se jih bojijo v Zgornjesavski dolini, kjer naj bi kmetje v zadnjih treh letih predvsem zaradi medveda in drugih velikih zveri izgu...