Žar mojster amater Sandi Ferjan

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

V Ihanu je dvaintridesetletnemu Sandiju Ferjanu z Luž pri Visokem že dvakrat zapovrstjo uspelo, da je na tekmovanju za državnega prvaka v peki na žaru med amaterji zmagal. Tako se je dvakrat okitil z nazivom žar mojster. Leta 2009 mu je uspelo prepričati budno oko sodnikov s Poletnim krožnikom, lani pa z Mediteranskim. Rad pove, da je za to precej zaslužna tudi njegova Sabina, ki ga pri vseh kuharskih podvigih zelo podpira. Če se bo letos spet udeležil tekmovanja, še ne ve.

Sandi je poklicni voznik, a ko se vrne 's fure', je štedilnik največkrat njegov. Rad kuha prav vse - pravzaprav ga kuhanje navdušuje že od majhnih nog. Včasih ga tudi drugi povprašajo za nasvet, pa tudi službo so mu ponujali, vendar ima v tem trenutku raje svojo kuharsko svobodo, ko se poloti kuhanja golaža, ki ga potem družina z veseljem poje. »Najboljši je, če en dan stoji. Ti povem, 'vse lonce poližejo' …,« pove Sandi smeje. Za šefa žara ga največkrat zadolžijo na piknikih domači, prijatelji ga velikokrat 'nafehtajo', da jim priskoči na pomoč.

Glede na to, da se dobro znajde za žarom, nas je zanimalo, kaj opaža, da ljudje delajo narobe pri peki na žaru, kakšno meso ima najraje, in če je ribo tudi že pekel.

»Od rib pečem najraje svinjsko ribico … (smeh), bi pa spekel tudi kakšno ribo. Ni problema. Vendar jo moraš pravilno peči. Ljudje velikokrat začnejo ribo na žaru prehitro obračati in jim potem razpade. Drugače pa je najboljša svinjska ribica, pa tudi naredi se najlažje in potrebuješ najmanj začimb. Samo malo soliš. Za čevapčiče maso kupim, vendar mora biti dobra. Verjetno so čevapčiči pri ljudeh priljubljeni tudi zato, ker so hitro pečeni, tudi iz kilograma mase jih dobiš kar nekaj. Drugače je pa čisto odvisno od posameznika, kaj mu najbolj prija z žara. Podobno je z zelenjavo. Tu je treba paziti le, da jo narežeš na tanke rezine. Res pa je, da sem v tem času, odkar imam izkušnje s peko na žaru, dognal tudi kakšno svojo, malo kuharsko skrivnost.«

Sandi od začimb omenja le sol. Včasih je preveč uporabljal mešanico začimb oziroma kar vegeto, pa mu je potem eden znanih slovenskih kuharskih mojstrov svetoval, naj bo teh čim manj. »Za žar dejansko ne rabiš drugega kot oljčno olje in sol.«

Seveda je najbolj zdrava in dobra hrana z žara tista, ki jo pečemo na oglju, vendar danes so ljudje navajeni plinskega žara. Največja napaka, ki jo opaža pri peki na žaru, je največkrat premočan ogenj za peko, to, da potem polivajo meso na žaru s pivom, pa je že bolj del človeške navade, kot pa da bi igralo kakšno posebno vlogo.

Pečena čebula je tudi okusna, pri piščancu pa je potrebna mojstrova potrpežljivost.

»Čebulo malo posoliš, da se razpusti, pokapljaš z oljčnim oljem in končni rezultat je zelo dober. Odvisno pa je spet od tega, česa si ljudje želijo: bolj ali manj zapečeno. Pri piščancu pa moraš biti potrpežljiv. Predvsem bedra, perutničke in večje kose pečemo počasi, na zmernem ognju, da znotraj ne ostanejo surovi.«

Kaj pa peka pujsa?

»Peka pujsa me zaenkrat ne zanima, bi ga pa jedel. Z veseljem.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 10. december 2007 / 07:00

Asistentka Zmaga Batine

Saša Kovač je stara 25 let in stanuje v Medvodah. Javnost jo pozna kot Saško iz oddaje Vzemi ali pusti.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 3. junij 2018 / 23:26

Volivci največ glasov namenili SDS

Na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah so volivci največ glasov, 25,03 odstotka, namenili SDS, kažejo delni neuradni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Drugouvrščena LMŠ...

Tržič / nedelja, 3. junij 2018 / 11:47

Za več nadzora previsokih živih mej

Medobčinski inšpektorat Kranj je lani uvedel 22 postopkov zaradi zastiranja preglednosti v križiščih v tržiški občini. Vozniku so za divjanje po Snakovški cesti v Križah izrekli tisoč evrov globe in d...

GG Plus / nedelja, 3. junij 2018 / 11:37

Krsta

Irena je zelo posebna ženska. Pa ne le zato, ker je pri svojih petinšestdesetih zelo dobro videti, temveč zato, ker je kljub težkemu življenju tako polna dobre volje, nagajivosti in energije, da jo...

Gospodarstvo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:32

Ocenili škodo, ki jo je povzročil vetrolom

Kranj – Predpisi, ki urejajo področje naravnih nesreč, uvrščajo med naravne ujme tudi vetrolom, zaradi katerega je treba v koledarskem letu posekati oziroma spraviti iz gozda več kot 400 tisoč kubi...

Razvedrilo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:23

Ste že pokusili jedi iz cvetja?

V sklopu prireditve Igra rož v Kamniku lahko še ta konec tedna na stojnicah ulične kuhinje v Parku Evropa pokusite tudi jedi iz cvetja. Poleg hamburgerjev, »šmorna«, vafljev, firštovega golaža s tu...