Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

Že od nekdaj je namreč znan učinek špargljev oziroma belušev na pospešeno izločanje vode iz organizma. Na znižanje telesne teže učinkujejo, ker naj bi kalijeve soli in eterična olja stimulirala delovanje ledvic in tako povečala izločanje vode.

Tokrat smo se prepustili izbrani zgodbi, vinu in vrhunski kulinariki na štajerskem koncu. A la carte restavracija hotela Habakuk je tokrat glede na letni čas pripravila prav poseben večer, poln razvajanja. Za popolno doživetje kulinaričnega večera sta poskrbela kuharska mojstra Gregor in David Denk, začelo pa se je z 'amouche bouche' oziroma, lahko bi rekli po domače, z malimi prigrizki.

Najprej so postregli gosja jetra z beluši, rabarbaro in domačimi briochi. Da so brbončice takoj zažvrgolele, je ob jedi poskrbel še zeleni silvanec (Goube). Sledili so spomladanska greda belušev in polži, kjer je okus dopolnil suhi sauvignon iz Radgonskih goric. Teletina, beluši in pire bi bili lahko tudi namesto sladice. Vinakoper so prispevala sivi pinot. A vseeno je torta prišla na koncu. In to beluševa, z dodanim sladoledom iz maslenega mleka. Na Štajerskem so zraven postregli seveda polsladki dišeči traminec vinogradništva Steyer.

Kuharska mojstra iz omenjenega mariborskega hotela sta nam zaupala recept za eno njunih jedi z beluši.

Zeleni beluši s holandsko omako z okusom pomaranče in pršutovo zemljo

 

Sestavine (za 4 osebe): 800 g zelenih belušev, 300 g masla, 200 g pršuta, 3 jajca, 1 pomaranča.

Priprava: spodnji del zelenih belušev najprej olupimo.

Pršutova zemlja: pršut narežemo na tanke rezine in ga položimo na papir za peko. V pečici ga popečemo na 80 stopinj, 2 do 3 ure, dokler se pršut ne posuši, da ga lahko v roki zdrobimo. Nato ga v mešalcu zmeljemo.

 

Holandska omaka: v kotliček damo jajca, pomarančni sok, sol, sladkor in stepamo na sopari. Stepamo tako dolgo, da se speni in začne naraščati. Postopoma dodajamo rjavo maslo. Stepamo še kakšne pol minute. Beluše popečemo al dente na rjavem maslu, solimo, sladkamo, dodamo malo pomarančnega soka.

 

Uporabljamo rjavo maslo, ki ga damo v kozico in kuhamo tako dolgo, da se neha peniti in postane prozorno. Nato ga skozi gosto cedilo precedimo.

 

Belušev ne kuhamo, da ostanejo v njih vsi vitamini. Prav tako dobijo pri pečenju na rjavem maslu lepo lešnikovo barvo. Vse skupaj lepo zložimo na krožnik in serviramo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 8. december 2006 / 06:00

Komentar: Stiška vas in Romi

Verjetno se tudi vi sprašujete, kaj zaboga imajo skupnega Romi in Stiška vas. Ni znano, da bi v vasici na obronkih Krvavca med približno 70 prebivalci živeli tudi Romi, prav tako tudi ne...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 18. september 2022 / 19:07

Pešpotepanje po Sloveniji

Tri prijateljice, trije otroci in sto osemdeset prehojenih kilometrov od Mošenj do Ptuja

Gospodarstvo / nedelja, 18. september 2022 / 19:04

Do zelene preobrazbe

Ali smo na pravi poti do zelene energetske preobrazbe, kaj aktualne razmere na energetskih trgih pomenijo za končne odjemalce in na druga vprašanja so prejšnji teden odgovarjali na strateški konferenc...

Zanimivosti / nedelja, 18. september 2022 / 13:29

Odprte prijave za prostovoljce za Planico

Rateče – Prihodnje leto bo Planica gostila največji zimsko športni dogodek v Sloveniji, svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023. Vsi, ki bi želeli biti del tega kot prostovoljci, se l...

Kronika / nedelja, 18. september 2022 / 13:28

Nov nadzor šoferjev

Torovo – Na Torovem je ta teden znova potekal nadzor tovornega in avtobusnega prometa, ki so ga gorenjski policisti izvajali v sodelovanju z delavci finančne uprave, specializirano enoto policije z...

Tržič / nedelja, 18. september 2022 / 10:08

Oživljanje mestnega jedra

Tržič – Občina Tržič je z anketo preverila, kako prebivalci in obiskovalci Tržiča doživljajo njegovo mestno jedro, katere vsebine pogrešajo in katera področja je treba posebej razvijati in varovati...