Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

Že od nekdaj je namreč znan učinek špargljev oziroma belušev na pospešeno izločanje vode iz organizma. Na znižanje telesne teže učinkujejo, ker naj bi kalijeve soli in eterična olja stimulirala delovanje ledvic in tako povečala izločanje vode.

Tokrat smo se prepustili izbrani zgodbi, vinu in vrhunski kulinariki na štajerskem koncu. A la carte restavracija hotela Habakuk je tokrat glede na letni čas pripravila prav poseben večer, poln razvajanja. Za popolno doživetje kulinaričnega večera sta poskrbela kuharska mojstra Gregor in David Denk, začelo pa se je z 'amouche bouche' oziroma, lahko bi rekli po domače, z malimi prigrizki.

Najprej so postregli gosja jetra z beluši, rabarbaro in domačimi briochi. Da so brbončice takoj zažvrgolele, je ob jedi poskrbel še zeleni silvanec (Goube). Sledili so spomladanska greda belušev in polži, kjer je okus dopolnil suhi sauvignon iz Radgonskih goric. Teletina, beluši in pire bi bili lahko tudi namesto sladice. Vinakoper so prispevala sivi pinot. A vseeno je torta prišla na koncu. In to beluševa, z dodanim sladoledom iz maslenega mleka. Na Štajerskem so zraven postregli seveda polsladki dišeči traminec vinogradništva Steyer.

Kuharska mojstra iz omenjenega mariborskega hotela sta nam zaupala recept za eno njunih jedi z beluši.

Zeleni beluši s holandsko omako z okusom pomaranče in pršutovo zemljo

 

Sestavine (za 4 osebe): 800 g zelenih belušev, 300 g masla, 200 g pršuta, 3 jajca, 1 pomaranča.

Priprava: spodnji del zelenih belušev najprej olupimo.

Pršutova zemlja: pršut narežemo na tanke rezine in ga položimo na papir za peko. V pečici ga popečemo na 80 stopinj, 2 do 3 ure, dokler se pršut ne posuši, da ga lahko v roki zdrobimo. Nato ga v mešalcu zmeljemo.

 

Holandska omaka: v kotliček damo jajca, pomarančni sok, sol, sladkor in stepamo na sopari. Stepamo tako dolgo, da se speni in začne naraščati. Postopoma dodajamo rjavo maslo. Stepamo še kakšne pol minute. Beluše popečemo al dente na rjavem maslu, solimo, sladkamo, dodamo malo pomarančnega soka.

 

Uporabljamo rjavo maslo, ki ga damo v kozico in kuhamo tako dolgo, da se neha peniti in postane prozorno. Nato ga skozi gosto cedilo precedimo.

 

Belušev ne kuhamo, da ostanejo v njih vsi vitamini. Prav tako dobijo pri pečenju na rjavem maslu lepo lešnikovo barvo. Vse skupaj lepo zložimo na krožnik in serviramo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 3. maj 2022 / 07:18

Cene goriv znova poskočile

Potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv, je od nedelje dalje obisk bencinskih črpalk dražji.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 9. avgust 2014 / 11:51

Snovičkanje

Konec julija so Terme Snovik gostile pravzaprav že kar vsakoletno tekmovanje za miss in mistra, konec tedna otroški festival, najlepša bikinka je Ljubljančanka, Navihanke pa so svojim oboževalcem prip...

Razvedrilo / sobota, 9. avgust 2014 / 11:00

Raj je raj na ...?

Kot vsako leto je festival Schengenfest tudi letos v svoje prijetno okolje ob reki Kolpi privabil zabave željne obiskovalce. In to kar okoli trideset tisoč. Z vsakoletnim izjemno bogatim i...

Nasveti / sobota, 9. avgust 2014 / 11:35

Če imate prvošolca …

..., vam bo mogoče tale zapis v pomoč pri pripravah na prvo leto šolanja. Čeprav so počitnice in nas čakajo menda vroči dnevi, jih lahko izkoristimo za aktivnosti, ki bodo otroku olajšale šolanje....

GG Plus / sobota, 9. avgust 2014 / 11:16

Od konjička do podjetniške ideje

Nekdanja novinarka in predstavnica za odnose z javnostjo Karmen Kogoj Ogris je pred enim letom kariero na omenjenih dveh področjih postavila na stranski tir in postala »gospodinja«, ki kuha za druge.

GG Plus / sobota, 9. avgust 2014 / 11:10

Petindvajset črk za šest tisoč pismenk

Triindvajsetletna Maja Krmelj z Orehka pri Kranju je diplomirana sinologinja. Najprej so jo pritegnile pismenke, na študijskih potovanjih na Daljni vzhod pa jo je Kitajska očarala v mnogih pogledih, p...