Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

Že od nekdaj je namreč znan učinek špargljev oziroma belušev na pospešeno izločanje vode iz organizma. Na znižanje telesne teže učinkujejo, ker naj bi kalijeve soli in eterična olja stimulirala delovanje ledvic in tako povečala izločanje vode.

Tokrat smo se prepustili izbrani zgodbi, vinu in vrhunski kulinariki na štajerskem koncu. A la carte restavracija hotela Habakuk je tokrat glede na letni čas pripravila prav poseben večer, poln razvajanja. Za popolno doživetje kulinaričnega večera sta poskrbela kuharska mojstra Gregor in David Denk, začelo pa se je z 'amouche bouche' oziroma, lahko bi rekli po domače, z malimi prigrizki.

Najprej so postregli gosja jetra z beluši, rabarbaro in domačimi briochi. Da so brbončice takoj zažvrgolele, je ob jedi poskrbel še zeleni silvanec (Goube). Sledili so spomladanska greda belušev in polži, kjer je okus dopolnil suhi sauvignon iz Radgonskih goric. Teletina, beluši in pire bi bili lahko tudi namesto sladice. Vinakoper so prispevala sivi pinot. A vseeno je torta prišla na koncu. In to beluševa, z dodanim sladoledom iz maslenega mleka. Na Štajerskem so zraven postregli seveda polsladki dišeči traminec vinogradništva Steyer.

Kuharska mojstra iz omenjenega mariborskega hotela sta nam zaupala recept za eno njunih jedi z beluši.

Zeleni beluši s holandsko omako z okusom pomaranče in pršutovo zemljo

 

Sestavine (za 4 osebe): 800 g zelenih belušev, 300 g masla, 200 g pršuta, 3 jajca, 1 pomaranča.

Priprava: spodnji del zelenih belušev najprej olupimo.

Pršutova zemlja: pršut narežemo na tanke rezine in ga položimo na papir za peko. V pečici ga popečemo na 80 stopinj, 2 do 3 ure, dokler se pršut ne posuši, da ga lahko v roki zdrobimo. Nato ga v mešalcu zmeljemo.

 

Holandska omaka: v kotliček damo jajca, pomarančni sok, sol, sladkor in stepamo na sopari. Stepamo tako dolgo, da se speni in začne naraščati. Postopoma dodajamo rjavo maslo. Stepamo še kakšne pol minute. Beluše popečemo al dente na rjavem maslu, solimo, sladkamo, dodamo malo pomarančnega soka.

 

Uporabljamo rjavo maslo, ki ga damo v kozico in kuhamo tako dolgo, da se neha peniti in postane prozorno. Nato ga skozi gosto cedilo precedimo.

 

Belušev ne kuhamo, da ostanejo v njih vsi vitamini. Prav tako dobijo pri pečenju na rjavem maslu lepo lešnikovo barvo. Vse skupaj lepo zložimo na krožnik in serviramo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 22. november 2016 / 15:25

Pocenitev bencina in dizelskega goriva

Kranj – Medtem ko se cene 95-oktanskega motornega bencina in dizelskega goriva na črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah oblikujejo prosto, država v skladu z vladno uredbo še naprej na vsaka dva t...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 14. junij 2020 / 22:45

Postanite del mreže pogodbenikov Pošte Slovenije

V Sloveniji posluje že 140 pogodbenih pošt. Pestra ponudba na enem mestu, prihranek časa in daljši odpiralni/delovni čas. Vse to in še več so prednosti, ki jih Pošta Slovenije in njeni pogodbeni sodel...

Bohinj / nedelja, 14. junij 2020 / 23:06

Spodbujajo javni prevoz

V Bohinju tudi letos umirjajo promet z vedno večjim poudarkom na javnih prevozih in z omejevanjem uporabe osebnih avtomobilov, še zlasti ob jezeru. To poletje dve novi avtobusni liniji, dodatno parkir...

Gorenjska / nedelja, 14. junij 2020 / 11:24

V soboto potrjene tri nove okužbe z novim koronavirusom

Ljubljana – V Sloveniji so v soboto po vladnih podatkih ob 291 testiranjih potrdili tri nove okužbe z novim koronavirusom, umrla ni nobena oseba s covidom-19. V bolnišnici ostaja šest oseb...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 14. junij 2020 / 11:12

Kljub nejasnostim bodo vodovod začeli graditi

Še vedno ni jasno, ali bo za krvavški vodovod treba izvesti presojo vplivov na okolje. Projekt, za katerega sta že pridobljeni dve pravnomočni gradbeni dovoljenji, naj sicer ne bi bil ogrožen. V Cerkl...

Škofja Loka / nedelja, 14. junij 2020 / 11:09

Sprememba meje

Škofja Loka – Za kranjskim je tudi škofjeloški občinski svet sprejel osnutek odloka o spremembi meje med naseljema Šutna in Crngrob. Po njem bodo del naselja Šutna, ki je doslej sodil v kranjsko ob...