Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

Že od nekdaj je namreč znan učinek špargljev oziroma belušev na pospešeno izločanje vode iz organizma. Na znižanje telesne teže učinkujejo, ker naj bi kalijeve soli in eterična olja stimulirala delovanje ledvic in tako povečala izločanje vode.

Tokrat smo se prepustili izbrani zgodbi, vinu in vrhunski kulinariki na štajerskem koncu. A la carte restavracija hotela Habakuk je tokrat glede na letni čas pripravila prav poseben večer, poln razvajanja. Za popolno doživetje kulinaričnega večera sta poskrbela kuharska mojstra Gregor in David Denk, začelo pa se je z 'amouche bouche' oziroma, lahko bi rekli po domače, z malimi prigrizki.

Najprej so postregli gosja jetra z beluši, rabarbaro in domačimi briochi. Da so brbončice takoj zažvrgolele, je ob jedi poskrbel še zeleni silvanec (Goube). Sledili so spomladanska greda belušev in polži, kjer je okus dopolnil suhi sauvignon iz Radgonskih goric. Teletina, beluši in pire bi bili lahko tudi namesto sladice. Vinakoper so prispevala sivi pinot. A vseeno je torta prišla na koncu. In to beluševa, z dodanim sladoledom iz maslenega mleka. Na Štajerskem so zraven postregli seveda polsladki dišeči traminec vinogradništva Steyer.

Kuharska mojstra iz omenjenega mariborskega hotela sta nam zaupala recept za eno njunih jedi z beluši.

Zeleni beluši s holandsko omako z okusom pomaranče in pršutovo zemljo

 

Sestavine (za 4 osebe): 800 g zelenih belušev, 300 g masla, 200 g pršuta, 3 jajca, 1 pomaranča.

Priprava: spodnji del zelenih belušev najprej olupimo.

Pršutova zemlja: pršut narežemo na tanke rezine in ga položimo na papir za peko. V pečici ga popečemo na 80 stopinj, 2 do 3 ure, dokler se pršut ne posuši, da ga lahko v roki zdrobimo. Nato ga v mešalcu zmeljemo.

 

Holandska omaka: v kotliček damo jajca, pomarančni sok, sol, sladkor in stepamo na sopari. Stepamo tako dolgo, da se speni in začne naraščati. Postopoma dodajamo rjavo maslo. Stepamo še kakšne pol minute. Beluše popečemo al dente na rjavem maslu, solimo, sladkamo, dodamo malo pomarančnega soka.

 

Uporabljamo rjavo maslo, ki ga damo v kozico in kuhamo tako dolgo, da se neha peniti in postane prozorno. Nato ga skozi gosto cedilo precedimo.

 

Belušev ne kuhamo, da ostanejo v njih vsi vitamini. Prav tako dobijo pri pečenju na rjavem maslu lepo lešnikovo barvo. Vse skupaj lepo zložimo na krožnik in serviramo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 23. april 2013 / 07:00

Komentar: Za vse niso krivi Kitajci

Vsako delovno mesto je danes, ko je v Sloveniji okoli 120 tisoč brezposelnih, zelo pomembno. Velikokrat ena plača preživi celotno družino, ko tudi te ni, je vse na plečih - države. Če...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 07:00

Uroševa deseta obletnica

Konec avgusta, natančneje 29. avgusta 2014, bodo na odru ljubljanskih Križank znova združili moči legendarni džezovski orkester Big Band RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom in slovenski...

Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 07:00

Alojzevih sedemdeset

Alojz Stražar je letos na oder Poletnega gledališča Studenec postavil veseloigro Veselica v dolini tihi. Mi smo ga pa tik pred premiero ujeli v fotografski objektiv ob ‘darilu’, ki ga je prejel ozi...

Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 10:42

Nova hiša, vnuk in vrnitev domov

Letošnje leto je za znano slovensko družino Bešter nekaj posebnega. »Zelo stresno, pa tudi zelo lepo,« pravi Nataša Bešter, ki jo večina pozna kot veliko ljubiteljico živali in kot voditeljico oddaje...

Kronika / torek, 12. avgust 2014 / 10:39

Vozili brez pravega počitka

V tritedenskem nadzoru poklicnih voznikov so mobilne enote finančne uprave odkrile kar 154 kršitev, kršiteljem pa izdale za 160 tisoč evrov plačilnih nalogov.

Kronika / torek, 12. avgust 2014 / 10:38

Sedanje vodstvo meni, da Iskratel ni bil oškodovan

Kranj – Sedanje vodstvo kranjskega Iskratela se je odzvalo na kazensko ovadbo zaradi lastninjenja Iskratela v letu 2009, o čemer smo poročali v pe­tek. Pojasnjujejo, da Gorenjska banka za 45 tisoč...