Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 21. december 2009 / 07:00

Uspešni nastopi tekmovalcev v kickboxingu

V Pakracu na Hrvaškem je 12. in 13. decembra potekalo mednarodno prvenstvo v kickboxingu Croatia Open-Final Fight 2009, in sicer v naslednjih disciplinah: semi contact, light contact, fuul contac...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 28. junij 2017 / 19:30

Veterani praznovali dvajsetletnico

Radovljica – Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska je s slovesnostjo v Linhartovi dvorani v Radovljici obeležilo dvajsetletnico delovanja. Kot je povedal predsednik Janez...

Gorenjska / sreda, 28. junij 2017 / 19:29

Na zgornjem Gorenjskem se več gradi

Jesenice – Na Upravni enoti Jesenice (pokriva območje občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica) že tretje leto zapored opažajo rast števila vlog za izdajo gradbenih dovoljenj. "Še posebej je...

Rekreacija / sreda, 28. junij 2017 / 19:26

Deskali pod Svetim Joštom

Deskanje na snegu v poletni različici. Ogledali smo si evropsko prvenstvo v tako imenovanem mountainboardingu, ki je pretekli konec tedna potekalo pod Svetim Joštom. Pravijo, da ta šport ni nevaren, k...

Razvedrilo / sreda, 28. junij 2017 / 19:23

Koncert srednjeveške glasbe na Pungertu

Kranj – V petek, 30. junija, bo ob 21. uri v Cafe galeriji na Pungertu koncert skupine Capella Carniola, ki je bila ustanovljena leta 2004 predvsem za spremljavo na tečajih starega plesa iz 15. in...

Razvedrilo / sreda, 28. junij 2017 / 19:22

Čarobna Prešerna noč

Na kresno noč je v Vrbi nastopil Aleksander Mežek z gostoma Severo in Galom Gjurinom.