Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 15. november 2023 / 23:24

Gradnja prizidka k zdravstvenemu domu

Medvode – Občina Medvode je pretekli teden na Upravno enoto Ljubljana vložila vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo in izgradnjo prizidka k Zdravstvenemu domu Medvode.Proje...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 29. januar 2021 / 19:49

Ema odobrila cepivo AstraZenece proti covidu-19 za starejše od 18 let

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva družbe AstraZeneca proti covidu-19 za osebe, starejše od 18 let. Cepivo mora za prodajo na evrops...

Kranj / petek, 29. januar 2021 / 17:19

V kanjonu Kokre ne bo žarov

Občinski podrobni prostorski načrt za kanjon Kokre v Kraju sprejet: iz odloka so umaknili možnost uporabe odprtega ognja in zvočnih naprav.

Šport / petek, 29. januar 2021 / 17:18

Do točk AVK Triglav

Kranj – V sredo so vaterpolisti AVK Triglav in AVK Branik v Kranju odigrali tekmo rednega dela članskega državnega prvenstva. V izenačeni igri so do nove zmage prišli Kranjčani. Tekma se je končala...

Kultura / petek, 29. januar 2021 / 17:11

Glasba narave in ljudskih zgodb

Kakšna bo nedelja, zadnji dan v letošnjem januarju? Tega ne moremo vedeti povsem natančno, lahko pa predvidimo. Recimo, da nas bo razveselil sneg in se nam bo zazdelo, da v daljavi slišimo glasbo viol...

Kronika / petek, 29. januar 2021 / 17:08

Policija: Potrdili sta pristni

Kranjski policisti v preiskavi vnosa angleškega seva novega koronavirusa s strani državljana Kosova, ki je prišel iz Belgije, niso našli znakov kaznivih dejanj.