Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:57

Spoznavali ajdo – od žetve do likofa

Etnološka kulturno-zabavna prireditev Popotovanje z ajdo

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 10. september 2015 / 20:36

Sam si pomagaj in …

Vsemogočni mora biti na tvoji strani, ko se lotiš voziti po cestnoprometnih predpisih. Če sem malce natančnejši z besedami, se moram pohvaliti, da sem že nekaj mesecev najhitrejši voznik v...

Razvedrilo / četrtek, 10. september 2015 / 20:34

Pozdravljena, zlatoporočenca!

V nedeljo, 23. avgusta, sta v cerkvi sv. Andreja poročne zaobljube obnovila zlatoporočenca Milka in Milan Globočnik iz Vogelj, nato pa se je veselo praznovanje nadaljevalo Pri Ruparju v Škofji Loki.

Šport / četrtek, 10. september 2015 / 20:30

Katrašnik, kolesarski up iz Podblice

Gašper Katrašnik je prvo ime ekipe kolesarjev Save do 23 let in tudi slovenske reprezentance. Konec meseca ga čaka cestna dirka na svetovnem prvenstvu.

Kranj / četrtek, 10. september 2015 / 20:24

Samski dom preteča nevarnost

Nekdanji Tekstilindusov samski dom v Stražišču vse bolj propada, zato predstavlja vedno večjo nevarnost za okolico. Kdo je pravi lastnik objektov, javno ni znano.

Radovljica / četrtek, 10. september 2015 / 20:20

Zaključili energetsko obnovo

Prejšnji petek zaključek energetske sanacije osnovne šole v Lescah, konec tedna slovesnost tudi v Podružnični šoli Begunje. Občina Radovljica za energetsko sanacijo šol iz kohezijskega sklada pridobil...