Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 28. december 2010 / 07:00

V rovih tudi žive jaslice

Obiskovalci rovov pod starim Kranjem so si lahko včeraj in v nedeljo ogledali tudi žive jaslice in predstavo Po poti odrešenika.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 14:38

Čas je za Oktoberfest!

Ne le Bavarska, tudi Gorenjska bo v naslednjih dveh tednih v znamenju piva: tradicionalna prireditev Oktoberfest med drugim že poteka v Kranju in Gorenji vasi, ob koncu tedna pa se v Preddvoru obeta P...

Razvedrilo / / 14:35

Tankisti spet skupaj

Med mladimi fanti, ki so pred 50 leti kot tankisti služili vojaščino v Varaždinu, so se spletle prijateljske vezi, ki so se ohranile vse do danes. Zadnja leta se redno srečujejo, letošnje srečanje pa...

Razvedrilo / / 14:33

Križanke ima za 'šport'

Le malokdo se pri tako visoki starosti lahko pohvali s tako dobrim zdravjem in nasmejanim obrazom kot 95-letni Franc Mrak. Družina mu je ob rojstnem dnevu pripravila presenečenje.

Razvedrilo / / 14:31

Petru v spomin

V petek se v loški Rdeči Ostrigi začenja glasbeno-kulturni festival In Memoriam prof. Peter Hafner. O tokratnem poteku ter novostih festivala smo povprašali programskega ter idejnega vodjo festivala T...

Rekreacija / / 14:29

Aktivni v vseh letnih časih

Letos so v Kranju prvič pripravili Festival športa, katerega vrhunec sta bila petkovo druženje v bazenu in sobotni Županov tek, poleg tega pa so v petih dneh klubi in društva predstavili svojo dejavno...