Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sreda, 18. september 2019 / 15:34

Mengeška obvoznica že asfaltirana

Mengeš – Manjkajoči del mengeške obvoznice, ki ga je Gorenjska gradbena družba začela graditi v začetku marca, je skoraj dokončan. Avgusta so namreč delavci zaključili urejanje komunalni vodov, cel...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 10. maj 2022 / 06:00

Pogodbene pošte, priložnost za podjetništvo tudi na Gorenjskem

V Sloveniji uspešno posluje že 160 pogodbenih pošt Pošte Slovenije. Pestra ponudba na enem mestu, prihranek časa in daljši odpiralni/delovni čas. Vse to in še več so prednosti, ki jih Pošta Slovenije...

Gospodarstvo / torek, 10. maj 2022 / 17:34

Cene pogonskih goriv bodo ponovno regulirane

Potem ko so se danes zjutraj pogonska goriva zopet podražila, se je vlada odločila za ponovno regulacijo cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva.

Bled / torek, 10. maj 2022 / 16:44

Po sledeh Arnolda Riklija

Bled – V četrtek, 12. maja, se bo v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled ob 19.30 začelo predavanje Po sledeh Arnolda Riklija. Predaval bo avtor monografije o Arnoldu Rikliju Vojko Zavodnik, ki bo med dr...

Jesenice / torek, 10. maj 2022 / 16:43

Brezplačni avtobusi tudi za jeseniške upokojence

Tudi na Jesenicah bodo od 1. junija naprej lahko upokojenci, vojni veterani in invalidi brezplačno uporabljali mestni potniški promet.

Mularija / torek, 10. maj 2022 / 16:40

Predstavili naše plese

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals (Kulturni festivali) konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos.