Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 7. december 2023 / 09:06

Sestrine ljubezenske štorije

Melita in Alja sta sestri. Med njima je več kot deset let razlike. Danes se zelo dobro razumeta, v letih odraščanja pa ni bilo tako.»Ko sem bila stara devet let, jih je imela Melita malo čez...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 28. februar 2024 / 22:14

Visoko nad Kolpo

Firstov rep (1002 m n. m.)–Loška stena (876 m n. m.)–Cerk (1192 m n. m.)–Krokar (1122 m n. m.) – Danes bomo obiskali štiri vrhove Borovške gore, ki se razprostira med dolino Kolpe in Goteniškim Snežni...

Jesenice / sreda, 28. februar 2024 / 22:13

Dražja obnova železniške postaje Jesenice

Jesenice – Na razpis za nadgradnjo železniške postaje Jesenice so prispele tri ponudbe. Najnižja je ponudba podjetja Riko, ki znaša 170 milijonov evrov, hrvaška Kufner Grupa je dala ponudb...

Kultura / sreda, 28. februar 2024 / 22:06

Razstava del Tomaža Kržišnika

Kranj – V četrtek, 29. februarja, ob 18. uri bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev odprli razstavo del lani umrlega likovnega ustvarjalca in nagrajenca Prešernovega sklada Tomaža Kržišnika. Razst...

Šport / sreda, 28. februar 2024 / 22:06

Odličji Lene Repinc in Pavla Trojerja

Kranj – Biatlonka Lena Repinc, članica SD Bohinj, je minulo nedeljo na mladinskem svetovnem prvenstvu v estonskem Otepääju osvojila bronasto medaljo na individualni preizkušnji (12,5 kilometra) med...

Razvedrilo / sreda, 28. februar 2024 / 22:02

Delovna akcija z Ano Praznik

Nova sezona oddaje Pop TV Delovna akcija prihaja na male zaslone v nedeljo, tretjega marca.