Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 12. julij 2016 / 10:57

Po vročinskem valu ohladitev

Kranj – Te dni doživljamo prvi vročinski val letošnjega poletja. Agencija za okolje (Arso) opozarja, da bo še danes po nižinah velika toplotna obremenitev z najvišjimi dnevnimi temperaturami tudi d...

Objavljeno na isti dan


Naklo / četrtek, 3. december 2015 / 16:20

Poklonili so se Petru Rojcu

Na Pirčevih dnevih so se podbreškemu »orgledelcu«, kot so domačini imenovali orglarja Petra Rojca, poklonili s koncertom, izidom knjige Rojčeva orglarska delavnica in odkritjem spominske plošče.

Škofja Loka / četrtek, 3. december 2015 / 16:14

S svojimi otroki bi lahko prestavila Triglav

Nataša Černevšek, ki s petimi otroki živi v neznosnih bivalnih razmerah in od občine zaman pričakuje primerno stanovanje, je vzela stvari v svoje roke in se sama spopadla z vlago, plesnijo, luknjami ....

Kamnik / četrtek, 3. december 2015 / 16:09

Prihaja Pravljični Kamnik

Decembrsko dogajanje se bo v Kamniku začelo v petek s slovesnim prižigom prazničnih lučk, pestro dogajanje pod krovnim naslovom Pravljični Kamnik pa bodo na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik...

Bled / četrtek, 3. december 2015 / 15:08

Si bodo slovenski trg razdelili tujci?

V okviru kolokvija o asfaltih in bitumnih je na Bledu potekala okrogla miza na temo slovenskih cest v prihodnjih petnajstih letih, na kateri so sodelovali predstavniki države in največjih gradbenih po...

Kultura / četrtek, 3. december 2015 / 15:04

Umetnine iz depojev

V Galeriji Miha Maleš v Kamniku so v četrtek odprli razstavo izbranih del starejše slikarske zbirke iz depojev Medobčinskega muzeja Kamnik.