Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 4. december 2021 / 11:52

Dostojevski, dvesto let

Letos po Evropi in po svetu s številnimi dejanji zaznamujejo 200. obletnico rojstva Dostojevskega, enega največjih pisateljev vseh časov. Njegovi veliki romani so še vedno aktualni in na svetovnem sez...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Škofjeločan Matic Skube je mladinski slalomski prvak

Na svetovnem mladinskem prvenstvu v alpskem smučanju, ki poteka v avstrijskem Flachau, se je izkazal 19 letni član SK Alpetour Matic Skube. Matic je namreč postal novi mladinski s...

Šport / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Odbojkarji Autocommercea v finalu Top Teams

Potem, ko so v polfinalni tekmi pokala Top Teams blejski odbojkarji z rezultatom 3:1 (19, 17, -18, 23) ugnali moštvo Rabotničkega iz Skopja, so si na sklepnem turnirju, ki danes in jut...

Medvode / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Knjiga jih druži

Pestro dogajanje na osnovni šoli Pirniče pred kulturnim dnevom. Gostili so Ivana Sivca, enega najbolj branih sodobnih mladinskih pisateljev. Sejem Knjiga za knjigo, okrogla miza Knjiga nas druži.

Medvode / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Najraje skače ob morju

Irena Avbelj, Bloudkova nagrajenka za lani, si življenja ne predstavlja brez padalstva.

Kranjska Gora / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Tekme so preselili v Planico

Kontinentalni pokal v smučarskih tekih so namesto v Medvodah izvedli v Planici. Ekipe so bile nastanjene čez mejo, v Trbižu.