Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 8. november 2014 / 15:31

Ni ograje, ni parkirišča, vse po starem

V tednu pred drugim krogom županskih volitev so ogradili velik travnik med stolpnicama in OŠ Simona Jenka v Šorlijevem naselju, od prihodnjega tedna že nekdanji župan pa je svečano najavil...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 17. julij 2020 / 23:00

Tonč bo pel v Zahomcu

Dvojezična Koroška tudi letos, kljub trmasti koronaepidemiji, vabi na številne prireditve. Nekaj obvestil oziroma vabil smo prejeli na Gorenjskem glasu. Na večino prireditev v svojih Karantanskih r...

Kranj / petek, 17. julij 2020 / 23:39

Večina del je zaključena

Kljub podpisu podaljšane pogodbe se bosta z novim šolskim letom začela pouk in varstvo v prenovljeni podružnični šoli Osnovne šole Simon Jenko – Center in vrtcu.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2020 / 23:39

Stečaj Globusa trgovine pri koncu

V stečajni masi, glavnino so predstavljali prostori v kranjski blagovnici Globus, ni ostalo nič več.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2020 / 18:10

Vabijo k zagotavljanju cvetočih rastlin

Lukovica – Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je na vse slovenske občine poslala povabilo k akciji zagotavljanja cvetočih rastlin na zelenih površinah. Lokalne skupnosti želijo spodbuditi, da zelenic...

Mengeš / petek, 17. julij 2020 / 18:09

Popolna zapora ceste Mengeš–Koseze

Mengeš – Zaradi sanacije mostu čez potok pri naselju Topole v občini Mengeš od sredine julija do 31. avgusta velja popolna zapora lokalne ceste Mengeš–Koseze. Obvoz v obe smeri med Vodicami in Meng...