Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 6. december 2017 / 17:06

Tudi o cenah vodooskrbe in ravnanja z odpadki

Naklo – Nakljanski občinski svetniki so na novembrski seji razpravljali o problematiki nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ), ki se nanaša še na sklep občinskega sveta iz novembra 2014, n...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 22. maj 2018 / 20:44

Dvajseti Visoški tek

Visoko – V soboto, 26. maja, se na Visokem v Poljanski dolini obeta pravi praznik teka, saj bo v organizaciji ŠD Poljane potekal jubilejni, že dvajseti Visoški tek.

Rekreacija / torek, 22. maj 2018 / 20:43

Četrtič bodo s ponyji gonili na Vršič

Kranjska Gora – V soboto, 26. maja, bo četrti Red Bull Goni Pony. Start bo v središču Kranjske Gore ob 15. uri, cilj na Vršiču. Znova bo privabil množico ljubiteljev rekreacije in zabave, ki se bod...

Nasveti / torek, 22. maj 2018 / 20:43

Rože

Slovenci imamo radi rože. Skoraj v vsakem gospodinjstvu najdemo orhidejo in večina hiš, vsaj na Gorenjskem, ima poleti balkonsko cvetje. Ponekod ocenjujejo najlepše rože v vasi, stara mesta spodbuj...

Zanimivosti / torek, 22. maj 2018 / 20:42

Igre specialne olimpiade za Gorenjsko

Domžale – V Domžalah so potekale 25. področne igre specialne olimpiade za Gorenjsko, ki sta jih organizirali Osnovna šola 27. julij Kamnik in Osnovna šola Roje, na domžalskem stadionu pa so se v ra...

Zanimivosti / torek, 22. maj 2018 / 20:41

Srbski prijatelji vrnili obisk

Preddvor – V okviru prijateljskega sodelovanja je bila maja na obisku v Preddvoru delegacija iz občine Blace v Srbiji. Šlo je za povratni obisk, za katerega so se dogovorili konec marca v Blacu, ko...