Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / ponedeljek, 11. julij 2016 / 10:13

Prvi postopki za nov bencinski servis

Mengeš – »Za izgradnjo novega bencinskega servisa v Mengšu tečejo šele prvi postopki pridobivanj ustreznih dovoljenj. Ravno tako še ni sprejeta poslovna odločitev o začetku gradnje, verjetno pa bi...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Mogočni kolos

Prisank ali Prisojnik (2547 m) - Prisojnik oz. Prisank je skalni kolos na levi strani ceste, ko se vzpenjamo na prelaz Vršič. Prava zakladnica zahtevnih poti: Hanzova, Kopiščarjeva, Grebenska, Slovens...

GG Plus / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Temne sence demence

Pogovor z Nevo Železnik o njeni knjigi

Splošno / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Anketa: Letni dodatek za upokojence

Gorenjske upokojence smo povprašali, ali so dobili regres in koliko so ga dobili ter kaj si mislijo o državnem varčevanju pri rekreacijskih dodatkih upokojencev. Večina je dobila nižji regres, enoglas...

Zanimivosti / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Za jubilej novo gasilsko vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo Nemški Rovt je minulo soboto praznovalo devetdesetletnico.

Kronika / ponedeljek, 6. avgust 2012 / 07:00

Vse več zlorab v elektronskem bančništvu

Nepridipravi z vdori v sisteme elektronskega bančništva izvajajo prikrita prenakazila finančnih sredstev s transakcijskega računa podjetja na druge račune in si tako denar prilastijo.