Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 5. december 2023 / 09:26

Razglasili obrtnika in podjetnika leta

Brdo pri Kranju – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je minuli četrtek na Brdu pri Kranju razglasila letošnja obrtnika in podjetnika leta. Priznanje obrtnik leta 2023 sta prejela Anton Cigan in...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Ruska legenda v zasluženi pokoj

Po 41 letih bo ruski VAZ, bolj znan pod imenom Lada, iz proizvodnje umaknil legendarno limuzino, ki so jo leta 1970 predstavili z oznako 2101. Avtomobil, ki je bil izdelan na osnovi Fiata 124, so...

Kultura / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Za začetek odlični "solisti"

Loka bo v avgustu spet bogata z glasbenimi dogodki. Preteklo soboto smo si na gradu ogledali predstavo Solistika.

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Plesni večeri v kamniški kavarni Veronika tudi v avgustu

V kavarni Veronika v Kamniku bodo že drugi mesec zapovrstjo organizirali plesne družabne večere. Ti bodo potekali ob koncu tedna v večernih urah. Ob lepem vremenu na vrtu, ob slabem pa v notranji...

Mularija / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Mednarodni folklorni festival

Pred dnevi se je Otroška folklorna skupina Breznica udeležila tradicionalnega dvanajstega mednarodnega festivala, ki je potekal v italijanski pokrajini Furlaniji. Mladi folklorniki so navdušili vse pr...

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Vroče-hladno poletje

O nenavadnih vremenskih spremembah to poletje, ko smo priča tako vročinskim valom kot hudim ohladitvam, smo se pogovarjali z meteorologom Brankom Gregorčičem.