Pripravimo si ozimnico

Da bomo lahko domačo zelenjavo uživali tudi čez zimo, je pametno pripraviti ozimnico. Iz paprik naredimo namaz, iz paradižnikov pa omako, ki nam bo vedno na voljo, ko jo bomo hitro potrebovali.

Za pripravo namaza s papriko potrebujemo: 15 rdečih paprik, 3 čebule, 3 stroke česna, 1 pekoč feferon, 1 kg paradižnikov, 1,5 dl kisa za vlaganje, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, žlico in pol soli, 300 g gorčice, 2,5 dl oljčnega olja.

Paprike dobro operemo, jim odstranimo semena, narežemo na manjše kocke ter jih zmešamo z mešalnikom. Enako naredimo s paradižnikom in čebulo. Posebej na drobno nasekljamo česen in feferon. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in sol. Dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj počasi kuhamo pol ure. Skupaj zmešamo olje in gorčico, da dobimo enotno maso, ki jo dodamo ohlajeni kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Ohlajen namaz do polnega napolnimo v kozarce. Pri polnjenju moramo biti previdni, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Za paradižnikovo omako potrebujemo: 1 kg čim bolj zrelega paradižnika, 1 papriko, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 čili, 15 listov sveže bazilike, 2 vejici timijana, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 1 žličko mlete paprike, pol žličke sladkorja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na vročem olju, da zarumeni. Dodamo nasekljan česen in očiščeno, na koščke narezano papriko in čili. Pražimo toliko časa, da česen zadiši in se paprika nekoliko zmehča. Paradižnik operemo, narežemo na krhlje ter ga stresemo v posodo k ostalim sestavinam. Začinimo z baziliko, timijanom ter soljo. Kuhamo 45 minut in občasno premešamo. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladkor. Kuhamo še približno 3 minute, da se omaka primerno zgosti. Še vroče nalijemo v kozarce in jih takoj zavremo. Pustimo, da se počasi ohladi.

Nasvet: Če imamo v omaki radi manjše koščke, jo namesto tega, da jo zmešamo s paličnim mešalnikom, pretlačimo samo s pasirnikom za zelenjavo. Začimbe lahko prilagodimo okusu.

Omako lahko uporabimo v različne namene. Najbolj se prileže zraven testenin. Pred uporabo jo le pogrejemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 18. maj 2016 / 13:18

Poligon za vadbo

V Športnem parku Podmežakla so odprli poligon za rekreativno vadbo na prostem. Prvi ga je preizkusil Mitja Petkovšek.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 5. januar 2018 / 07:00

Veter odpihnil tekaško tekmo

Kranj – Četrti tekmovalni dan na novoletni tekaški turneji je odpihnil veter. Tekmo so zaradi varnosti tekmovalcev odpovedali. Med razočaranimi je bila tudi Slovenka Anamarija Lampič, ki se je izka...

Slovenija / petek, 5. januar 2018 / 21:26

Podražitev bencina in »dizla«

Kranj – Medtem ko se cene 95-oktanskega motornega bencina in dizelskega goriva na črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah oblikujejo prosto, država še naprej na vsaka dva tedna določa cene teh gori...

Zanimivosti / petek, 5. januar 2018 / 21:25

Jaslice nad potokom Reka

Jaslice, ki jih je v Vopovljah ob pomoči domačih postavil Miro Jagodic, in tudi okrašena vas vzbujajo veliko zanimanja med domačini in turisti, ki bivajo v Vopovljah.

Slovenija / petek, 5. januar 2018 / 20:32

20+G+M+B+18

Zadnjič smo videli, kako različno po svetu praznujejo božič in novo leto. Zdaj pa poglejmo še, kako je oziroma bi lahko bilo s »tretjim božičem«, s praznikom Svetih treh kraljev. Tudi tega po svetu ne...

GG Plus / petek, 5. januar 2018 / 20:28

Implementacija arbitraže

Slovenija je konec lanskega leta začela implementirati arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško, kar slednja označuje za hudo kršitev mednarodnega prava.