Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo peclje. Z žličko izdolbemo notranjost in obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo, ohladimo in postavimo v hladilnik, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih pustimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo okrasimo s peteršiljem in zeleno papriko ali z redkvicami.

Zelenjavna lazanja s skuto

Sestavine - testo: 40 dag namenske moke, 4 jajca, mlačna okisana, slana voda.

Nadev: 40 dag skute, 3 dl sladke smetane, pol kg špinače, 10 dag margarine ali masla, sol, poper, muškatni orešček, 8 dag parmezana, 12 dag naribanega sira.

Priprava: Pripravimo testo za rezance. Moko presejemo in naredimo v sredini jamico. Vanjo ubijemo jajca in z vilicami umešamo v moko, da dobimo rezančno testo. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za noževo konico na debelo, ga razrežemo v obliki pekača, tako da dobimo približno 4 do 5 slojev. Plast za plastjo testa kuhamo v slanem kropu. Vsako plast takoj ohladimo v hladni vodi. Pripravimo špinačo. Špinačne liste skuhamo in ožmemo. Na maslu ali margarini na rahlo prepražimo sesekljano čebulo in špinačo. V pomaščen pekač položimo prvo plast testa. Namažemo ga centimeter na debelo s skuto. Na skuto potresemo nekaj špinače. Pokapljamo s smetano in potrosimo s parmezanom in muškatnim oreščkom. Položimo drugo plast in naredimo enako. To ponavljamo do tri četrt pekača. Zadnja je plast testa. Potrosimo z naribanim parmezanom in premažemo z ostankom smetane. Lazanjo pečemo eno uro pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Lazanjo ohladimo in narežemo na enakomerne kose.

Domača metina potica

Sestavine: pol kg testa za navaden kmečki kruh

Nadev: Ocvirki, topljena smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z navedenimi sestavinami; segrejemo žlico nasekljanih ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga položimo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Makov zavitek

Sestavine: 3 dag kvasa, 30 dag moke, 4 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja, sol, mleko po potrebi, 2 rumenjaka, rum, vanilin sladkor.

Priprava: Kvas nadrobimo v moko, vse zmešamo z maslom in dodamo sladkor ter sol, rum, vanilin sladkor. Mleko razžvrkljamo z rumenjaki in umešamo v testo. Testo dobro stepemo in pokrijemo s prtičem ter pustimo, da počiva kakšno uro. Potem testo tanko razvaljamo na pomokanem prtu. Po testu premažemo nadev in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač, premažemo z razžvrkljanim jajcem ali beljakom, postavimo v hladno pečico in zlato rjavo zapečemo. Temperaturo počasi zvišujemo.

Makov nadev: 1 dl mleka zavremo, dodamo 1 žlico medu, 4 žlice sladkorja, 15 dag zmletega maka, rozine, naribana limonina lupinica, malo cimeta. Ob stalnem mešanju kuhamo, dokler se ne zgosti. Nadevu lahko dodamo malo stepene sladke smetane.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 1. junij 2017 / 15:38

Od semena do posode

Festival keramike je v soboto v staro mestno jedro Radovljice privabil številne obiskovalce iz vse Slovenije.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 4. februar 2022 / 21:04

Pri ruševinah Sempetove hiše bodo položili venec

Bašelj – Jutri, v soboto, 5. februarja, organizirajo srečanje pri ruševinah Sempetove hiše in spominskega obeležja pod Sv. Lovrencem nad Bašljem. V spomin na tragični dogodek pred osemdesetimi leti...

GG Plus / petek, 4. februar 2022 / 19:38

Blaž Potočnik in njegove vzmetene cize

Slovenski pesnik, pisatelj, narodni buditelj in duhovnik Blaž Potočnik, ki se je rodil 31. januarja 1799 v Struževem pri Kranju, je med drugim zaslovel tudi kot izumitelj. Dvokolesne branjevske voz...

Kronika / petek, 4. februar 2022 / 19:36

Moški padel z balkona

Tržič – Tržiški policisti so v torek obravnavali padec moškega z balkona stanovanjskega objekta. Moški je na kraju umrl. Po ugotovitvah policistov je šlo za nesrečo, tuje krivde pa niso ugotovili....

Gospodarstvo / petek, 4. februar 2022 / 19:36

Nastavki odlični

Denarnih spodbud bo letos manj, a so nastavki za razvoj gospodarstva odlični, je bilo eno od sporočil Investicijskega foruma Triglav Skladi.

Šport / petek, 4. februar 2022 / 18:23

Gorska tekača sezone Timotej Bečan in Nuša Mali

Kamnik – V Kamniku je bila zaključna prireditev sezone gorskih tekov, na kateri so razglasili tudi naj gorska tekača sezone 2021. To sta Kamničanka Nuša Mali (AK Olimpija) in Medvoščan Timotej Beča...