Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo peclje. Z žličko izdolbemo notranjost in obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo, ohladimo in postavimo v hladilnik, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih pustimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo okrasimo s peteršiljem in zeleno papriko ali z redkvicami.

Zelenjavna lazanja s skuto

Sestavine - testo: 40 dag namenske moke, 4 jajca, mlačna okisana, slana voda.

Nadev: 40 dag skute, 3 dl sladke smetane, pol kg špinače, 10 dag margarine ali masla, sol, poper, muškatni orešček, 8 dag parmezana, 12 dag naribanega sira.

Priprava: Pripravimo testo za rezance. Moko presejemo in naredimo v sredini jamico. Vanjo ubijemo jajca in z vilicami umešamo v moko, da dobimo rezančno testo. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za noževo konico na debelo, ga razrežemo v obliki pekača, tako da dobimo približno 4 do 5 slojev. Plast za plastjo testa kuhamo v slanem kropu. Vsako plast takoj ohladimo v hladni vodi. Pripravimo špinačo. Špinačne liste skuhamo in ožmemo. Na maslu ali margarini na rahlo prepražimo sesekljano čebulo in špinačo. V pomaščen pekač položimo prvo plast testa. Namažemo ga centimeter na debelo s skuto. Na skuto potresemo nekaj špinače. Pokapljamo s smetano in potrosimo s parmezanom in muškatnim oreščkom. Položimo drugo plast in naredimo enako. To ponavljamo do tri četrt pekača. Zadnja je plast testa. Potrosimo z naribanim parmezanom in premažemo z ostankom smetane. Lazanjo pečemo eno uro pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Lazanjo ohladimo in narežemo na enakomerne kose.

Domača metina potica

Sestavine: pol kg testa za navaden kmečki kruh

Nadev: Ocvirki, topljena smetana, jajce in sveže posušena meta.

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z navedenimi sestavinami; segrejemo žlico nasekljanih ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo, namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga položimo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici. Poleg ponudimo kislo mleko ali sadjevec.

Makov zavitek

Sestavine: 3 dag kvasa, 30 dag moke, 4 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja, sol, mleko po potrebi, 2 rumenjaka, rum, vanilin sladkor.

Priprava: Kvas nadrobimo v moko, vse zmešamo z maslom in dodamo sladkor ter sol, rum, vanilin sladkor. Mleko razžvrkljamo z rumenjaki in umešamo v testo. Testo dobro stepemo in pokrijemo s prtičem ter pustimo, da počiva kakšno uro. Potem testo tanko razvaljamo na pomokanem prtu. Po testu premažemo nadev in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač, premažemo z razžvrkljanim jajcem ali beljakom, postavimo v hladno pečico in zlato rjavo zapečemo. Temperaturo počasi zvišujemo.

Makov nadev: 1 dl mleka zavremo, dodamo 1 žlico medu, 4 žlice sladkorja, 15 dag zmletega maka, rozine, naribana limonina lupinica, malo cimeta. Ob stalnem mešanju kuhamo, dokler se ne zgosti. Nadevu lahko dodamo malo stepene sladke smetane.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 5. avgust 2020 / 12:04

Veter je odkril streho, udarila tudi strela

Žiri – Na Selu pri Žireh je v petek zvečer močan veter odkril del strehe stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva so streho prekrili. Le malo prej je na Triglavs...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Bodimo pravični do preteklosti

Udeležencem tradicionalnega srečanja borcev na kmetiji odprtih vrat na Puču je spregovoril podpredsednik državnega zbora Miran Potrč.

Prosti čas / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Kranj dobil Marello, Ljubljana Trussardi

V teh dneh so v Ljubljani, na Miklošičevi cesti, odprli prvi boutique Trussardi v Sloveniji. Modna hiša Trussardi velja za napredno, v sedanje trende in prihodnje ideje zazrto družinsko podjetje,...

Kronika / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Nesreče

Kolesar trčil v tovornjak Kovor - Prejšnji četrtek ob 8. uri se je po lokalni cesti od Huda proti Kovorju na kolesu peljal devetnajstletni domači...

Zanimivosti / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Predstavitev knjige o vzgoji otrok

Vzgajajmo z ljubeznijo, pohvalo, spodbudo, iskanjem dobrega v otrocih in postavljanjem meja.

Kranj / četrtek, 10. september 2009 / 07:00

Thaler predlaga ukinitev viz tudi za BiH

Kranj - Evropski poslanec Zoran Thaler je vložil predlog resolucije Evropskega parlamenta glede viznih režimov za države zahodnega Balkana. V njej je med drugim Evropsko k...