Trenutno najboljše sani so Ski-Doo.

Službeno vozilo za zabavo

Prevozno sredstvo, ki ga ne potrebujejo le urejevalci smučišč.

Smučarji imamo možnost motorne sani opazovati le na smučiščih. Včasih jih občudujemo in jim zavidamo mobilnost po snežnih strminah, včasih si zaželimo, da bi jih vozili tudi sami.

Zakaj pa ne? Na nekaterih boljših slovenskih smučiščih obstajajo izposojevalnice motornih sani. Še več, na nekaterih tujih smučiščih obstajajo celo izposojevalnice otroških motornih sani. In če napišemo po pravici, rezervirati jih morate vsaj teden vnaprej.

Motorne sani so pri nas domena žičničarjev, urejevalcev smučišč, oskrbovalcev gorskih koč in gozdarjev. Skratka, v Sloveniji jih bolj ali manj uporabljamo zgolj za službeno vozilo. Toda v »razvitejših« državah so motorne sani enkratno športno-rekreativno vozilo, ki pa sploh ni predrag špas. Rabljene motorne sani niso drage, prav tako njihovo vzdrževanje ne zahteva bogastva. Svet motornih sank je pri nas v rokah uslužbencev in običajni ljudje, željni avantur, dogodivščin in športne rekreacije si v tem svetu še nismo poiskali prostora.

Najboljše ta hip

Tako kot smo tega vajeni med avtomobili, tudi med motornimi sanmi vsako leto izbirajo sani leta. Torej tiste, ki po strokovnem mnenju nudijo največ za svojo ceno, bi lahko rekli. Najbolj znan svetovni izbor organizirajo strokovnjaki s spletne strani Snowmobile.com. To je spletna stran, na kateri boste dobili največ informacij iz sveta motornih sani. Od »službenih« sani pa vse do tistih, s katerimi izvajajo ekstremno vratolomne skoke. Vmes so tudi take, ki so namenjene najmlajšim ljubiteljem hitrega drsenja po snegu. Za lansko leto sta si ta laskavi naziv razdelili kar dve blagovni znamki, in sicer Summit XM X in Polaris RMK Pro 155. Stroka se pač ni mogla odločiti, katere so res najboljše v rubriki najbolj naprednih motornih sani. No, za letošnjo zimo je bila odločitev lažja. Prepričljivo so zmagale motorne sani Ski-Doo Freeride 154, drugo mesto pa je zasedel model iz iste družine – Freeride 146. Torej, če hočete najboljše, potem se pozanimajte o znamki Ski-Doo!

Otroško veselje

»Odlične so! Take kot prave, le malce manjše!« sta navadno prva vzklika otroka, ko vidi otroške motorne sani.

Resda so prikupne, vendar še zdaleč niso igrača. Otroške motorne sani so po videzu in vožnji na las podobne velikim motornim sanem, zato so primerne za mlajše generacije, ki šele spoznavajo vznemirjenje in zabavo, ki ju nudi dirjanje po snegu. Te manjše motorne sani privlačnega športnega videza temeljijo na istih mehanskih principih kot veliki modeli in bodo s svojim kompaktnim in zanesljivim motorjem, zavornim in krmilnim mehanizmom za preprosto uporabo ter vzmetenjem in gosenicami vrhunske kakovosti temeljito pripravile mlajše voznike na tisti trenutek, ko bodo prijeli za krmilo »pravih« motornih sani. S pridobljenimi izkuš­njami bo prehod na velike motorne sani povsem enostaven. Le kje se otrok lahko varneje vozi kot pa po zasneženih poljih?

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 27. februar 2009 / 07:00

Isti dogodek, dve resnici

Tokrat vam predstavljamo, kako en in isti dogodek vidijo v Slovenski demokratski stranki in kako ga vidijo Socialni demokrati.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 20. februar 2015 / 00:59

Štirideset let mož z dolgo brado

Že kar nekaj časa je, kar smo se za leto dni poslovili od treh dobrih decembrskih mož, in zdaj bolj čakamo, da pust prežene zimo. Ni pa tako dolgo nazaj, kar se je Valentin Nemec - Tina iz Podljubelja...

Gorenjska / petek, 20. februar 2015 / 00:57

Takoj zaposlijo dva pediatra

Osnovno zdravstvo Gorenjske je lansko poslovno leto zaključilo pozitivno. Tisto, kar skrbi Jožeta Veternika, direktorja tega javnega zavoda, je kritično pomanjkanje pediatrov, tudi pomanjkanje družins...

Avtomobilizem / petek, 20. februar 2015 / 00:56

Vladar slabih cest

Če se ceste ne prilagajajo nam, se dajmo mi njim.

Avtomobilizem / petek, 20. februar 2015 / 00:55

Službeno vozilo za zabavo

Prevozno sredstvo, ki ga ne potrebujejo le urejevalci smučišč.

Kronika / petek, 20. februar 2015 / 00:50

Ropar bo šel na zdravljenje

Kranjsko sodišče je 26-letnega Roka Mežnariča zaradi ugotovljene neprištevnosti pri njegovem poskusu ropa poslalo na obvezno psihiatrično zdravljenje.