Vse točke za marmelado
Franc Gogala iz Dvorske vasi je na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij za domačo mešano marmelado dobil največje možno število točk.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo maja razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo podelili tudi priznanja najbolje ocenjenim izdelkom. Prvi rezultati ocenjevanja so že znani. Med kmetijami, ki so na ocenjevanje dale suho sadje, bo Sadjarstvo Kimovec iz Bukovice pri Vodicah prejelo zlato priznanje za jabolčne suhe krhlje, Janez Markuta iz Čadovelj pri Trsteniku srebrno priznanje za suhe hruškove krhlje in bronasto za suhe jabolčne krhlje, Ančka Podbevšek iz Zgornjega Motnika pa bronasto priznanje za suhe slive. Pri sadnih sokovih bo Janez Gregorc iz Podbrezij dobil zlato priznanje za jabolčni sok in srebrno za sok rdeče pese, Ivo Potočnik iz Rovt pri Podnartu zlato za jabolčni sok, Janez Hočevar iz Valburge dve srebrni priznanji - za motni in za bistri jabolčni sok, Sadjarstvo Kimovec srebrno za jabolčni sok, Janez Markuta tudi srebrno za jabolčni sok, Mihael Kurnik iz Olševka bronasto za jabolčni sok, Janko Jeglič iz Podbrezij bronasto za Matijovčev sladki mošt, Janez Lotrič iz Kališ bronasto za motni mešani sok in Franci Jenko iz Valburge bronasto priznanje za jabolčni sok.
In kakšen je bil razplet pri ocenjevanju marmelad? Franc Gogala iz Dvorske vasi je za domačo mešano marmelado dobil največje možno število točk (dvajset) in s tem zlato priznanje, Tomislav Nastran iz Radomelj zlato za malinovo marmelado, srebrno za marmelado špingl in bronasto za marelično marmelado, Jože Mulej s Sela pri Bledu srebrni priznanji za jagodno marmelado z ribezom in za slivovo marmelado, Janez Markuta srebrno za jagodno marmelado, Andreja Kadunc iz Sidola (Laze pri Tuhinju) pa bronasto priznanje za marmelado iz domačega sadja. Pri ocenjevanju kisa je Mihael Kurnik kot edini iz Gorenjske dobil srebrno priznanje za jabolčni kis. Gorenjske kmetije so se tudi letos izkazale na ocenjevanju konzerviranih vrtnin, najvišjo oceno (19,67 točke) in zlato priznanje bo za kislo repo dobil Janez Zupanec iz Vogelj. Miha Golob z Brezij nad Kamnikom bo prejel tri zlata priznanja - za pasterizirano rdečo peso, pasterizirane namizne zelene olive in za pasterizirano delikatesno papriko ter dve srebrni - za ribano kislo repo in za pasterizirane delikatesne kumarice, Klemen Jarc iz Voklega zlato za kislo zelje in srebrno za kislo repo, Jože Bobnar iz Vogelj zlato za kislo zelje in bronasto za kislo repo, Robert Kadivec iz Hrastja zlato za kislo zelje, Jože in Milena Šink s Suhe pri Predosljah srebrno za kislo repo ter Francka Ržek z Gorenjega Brda bronasto za kumare.