Štefan Žun je odprl razstavo fotografij o Bistrici v tamkajšnji šoli.

Bistrica nekoč in danes

Osnovna šola Bistrica ima že eno leto novi prizidek. Jubilej so proslavili z odprtjem razstave fotografij domačega kraja.

Bistrica pri Tržiču – Ob lanskem prazniku Občine Tržič so odprli novi prizidek Osnovne šole Bistrica. Točno leto dni zatem so v šolo povabili bivše zaposlene, predstavnike sveta šole in sveta staršev, krajane in druge goste. Pozdravil jih je ravnatelj Štefan Žun, ki je izrazil zadovoljstvo, da so po rešitvi prostorske stiske dobili še novo opremo. Prizidek dobro služi svojemu namenu, saj ima poleg novih učilnic sodobno računalnico, knjižnico in zobno ambulanto. Kako so jim všeč ti prostori, so povedali učenci. Besede so prepletli s pesmijo, glasbo in plesom, z igro Romeo in Julija pa so razkrili, kaj vse zmore ljubezen. Ker imajo odrasli radi mlade, so povečali njihovo šolo. Kot je dejala predsednica Krajevne skupnosti Bistrica Vida Raztresen, bi mladina potrebovala še center za razne dejavnosti in druženje. Tržiški župan Borut Sajovic je pohvalil uspešen kolektiv in dobro sodelovanje z okoljem. Skupaj si prizadevajo za napredek v kraju, ki je lepo viden tudi iz fotografij na razstavi Bistrica nekoč in danes.

Del starih fotografij, katerih lastniki so Tržiški muzej, Vlado Goltez, Janez Dolžan, Janez Perko, Jože Močnik, Jože Papler, Helena Mlinarič, Majda Klemenčič, Jurij Smolej in Viljem Lausegger, so od poletja razstavljali na več lokacijah. Novejše posnetke so dodali Viljem Lausegger, Tine Klemenčič in Lado Srečnik. Slednji je povedal, da so v šoli Bistrica postavili trideset panojev in nanje razvrstili okrog štiristo fotografij. Posnetki razkrivajo širitev vasi, ki je imela pred dvesto leti komaj sto prebivalcev. Danes je v naselju Bistrica več tisoč prebivalcev. Verjetno si bodo mnogi decembra in januarja ogledali zanimivo razstavo, v katero sta on in Klemenčič vložila veliko truda. V nekaj letih želijo zbrati še gradivo za Kroniko Bistrice s širšo vsebino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. maj 2011 / 07:00

Teden podeželja začenjajo v Čebelarskem domu

Brode - Prihodnji teden bo že deveti Teden podeželja na Loškem. Začenja se v ponedeljek, 30. maja, v Čebelarskem domu v Brodeh s predstavitvijo uresničevanja strategije Lokalne a...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Zaradi snega brez elektrike

Kranjska Gora - Zaradi obilnega sneženja so v nedeljo v delu občine Kranjska Gora ostali brez električne energije, poroča Regijski center za obveščanje Kranj. Nekaj po 9. uri je...

Zanimivosti / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Anketa: Končno sneg!

V Zgornjesavski dolini skorajda ne pomnijo, kdaj je decembra zadnjič zapadlo toliko snega kot v zadnjih dveh tednih. Planica je prava zimska pravljica, Rateče zasnežene do hišnih pragov kot v starih č...

Škofja Loka / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Odprta knjižnica patra Romualda

Prejšnji teden so v Škofji Loki odprli Knjižnico patra Romualda Marušiča, v kateri bo tudi stalna razstava Škofjeloškega pasijona.

Zanimivosti / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Tratnikova imata lepši dom

Viktor Tratnik in njegova hči Simona iz Žirov po zaslugi društva Sožitje, Rdečega križa v Škofji Loki in mnogih dobrih ljudi sedaj prebivata v polepšani hiši.

Tržič / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Bistrica nekoč in danes

Osnovna šola Bistrica ima že eno leto novi prizidek. Jubilej so proslavili z odprtjem razstave fotografij domačega kraja.