Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata in pravilno izbrana prehrana poskrbi za dotok življenjske energije in hranil v naše telo. To pomeni, da moramo opazovati svoje telo, svojo prehrano prilagoditi njegovim potrebam, delu, ki ga opravljamo, trenutnemu stanju in počutju, letnim časom. Uživajmo živila, ki jih glede na vse našteto naše telo potrebuje.

Vzhodnjaška prehranska filozofija se razlikuje od našega zahodnjaškega nutricionizma po tem, da ne obravnava hrane le na nivoju biokemične sestave, ampak teži k iskanju ravnovesja tudi na energijskem nivoju. Nobeno živilo ni samo po sebi samo zdravo ali samo škodljivo. Pomembno je tudi, da se uskladimo z ritmi narave (letni časi, ritem dneva in noči, lasten metabolizem, telesni tip, življenjski stil, čustvovanje).

Hrana, ki koristi nam, ni nujno prava in idealna za vse člane naše družine, prijatelje, znance … zato ne moremo kar povprek priporočati vsem iste prehrane. To je približno tako, kot bi hoteli, da vsi obujejo čevlje številka 39 in ženska oblačila konfekcijske številke 42, ker so nam osebno pač prav in bi verjeli/zahtevali/predvidevali, da bodo prav tudi vsem drugim. Pa četudi smo mi ženska, oni pa moški ali otroci. Moški potrebujejo drugačno hrano kot ženske, otroci, starejši ali bolni spet drugačno.

Obstajajo splošne smernice prehranjevanja, ki jih prilagodimo sebi in svojim potrebam:

pijmo in jejmo le, kadar smo žejni in lačni

količinsko pojejmo v enem obroku največ toliko, kot je velika naša pest, to je velikost našega želodca

jejmo manj in večkrat na dan

količinsko pretiravanje s hrano (preveč hrane) običajno povzroča slabo prebavo, obremenjevanje prebavne funkcije želodca

premrzla hrana povzroča slabše energijske pretoke, kar povzroča slabšo pretočnost po meridijanih in to privede do bolečin v želodčnem in trebušnem predelu

prevroča ali preveč pekoča hrana preveč razprši našo življenjsko energijo či in jo oslabi ter poškoduje

tudi če uživamo premajhne količine hrane, si ne delamo usluge, saj telo, ki ne dobi dovolj energije iz hrane, prične črpati zaloge energije iz telesa

čezmerno uživanje hrane le enega od petih okusov lahko povzroča neravnovesje in poškodbe energije notranjih organov

Toliko za danes, več pa prihodnji teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 13. december 2013 / 11:55

Okus po visokogorju

Gradiška tura (793 m) - Nanoška planota na svojem zahodnem robu kaže navpične stene iz čvrstega in gladkega apnenca. Tod naokoli so številne športne plezalne smeri različnih težavnostnih stopenj, med...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 21. september 2017 / 19:44

Bogastvo morja

Za vsako otoško deželo je morje njen stik s svetom, njena obramba in ribe njeno bogastvo. Islandija ni v tem nič drugačna. Temelj gospodarstva so ribe in njihova predelava. Za Islandce pravijo, da...

Mularija / četrtek, 21. september 2017 / 19:40

Spoznali tudi igralce

Še pred rednim prikazovanjem filma Košarkar naj bo v kinu so ga za učence Osnovne šole Šenčur predvajali v Domu krajanov v Šenčurju. Zaključne prizore iz filma so pred letom namreč snemali tudi v njih...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 19:38

Zgodbe vojne vihre

Cuel dei Pez (1943 m) – Vrh, neznan in neopazen, a čudovit; verjetno zato, ker ponudi edinstven, mogočen pogled na Kugyjev Montaž. Gora, kjer je divjala vojna vihra prve svetovne vojne. V spomin in op...

Kultura / četrtek, 21. september 2017 / 19:33

Zrcalce z nagrado

Z mednarodnega lutkovnega festivala World Puppet Carnival, ki se je pred nedavnim odvijal v Astani v Kazahstanu, se Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja vrača z nagrado za najboljšo likovno zasnovo lutk...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 15:26

Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata i...