Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata in pravilno izbrana prehrana poskrbi za dotok življenjske energije in hranil v naše telo. To pomeni, da moramo opazovati svoje telo, svojo prehrano prilagoditi njegovim potrebam, delu, ki ga opravljamo, trenutnemu stanju in počutju, letnim časom. Uživajmo živila, ki jih glede na vse našteto naše telo potrebuje.

Vzhodnjaška prehranska filozofija se razlikuje od našega zahodnjaškega nutricionizma po tem, da ne obravnava hrane le na nivoju biokemične sestave, ampak teži k iskanju ravnovesja tudi na energijskem nivoju. Nobeno živilo ni samo po sebi samo zdravo ali samo škodljivo. Pomembno je tudi, da se uskladimo z ritmi narave (letni časi, ritem dneva in noči, lasten metabolizem, telesni tip, življenjski stil, čustvovanje).

Hrana, ki koristi nam, ni nujno prava in idealna za vse člane naše družine, prijatelje, znance … zato ne moremo kar povprek priporočati vsem iste prehrane. To je približno tako, kot bi hoteli, da vsi obujejo čevlje številka 39 in ženska oblačila konfekcijske številke 42, ker so nam osebno pač prav in bi verjeli/zahtevali/predvidevali, da bodo prav tudi vsem drugim. Pa četudi smo mi ženska, oni pa moški ali otroci. Moški potrebujejo drugačno hrano kot ženske, otroci, starejši ali bolni spet drugačno.

Obstajajo splošne smernice prehranjevanja, ki jih prilagodimo sebi in svojim potrebam:

pijmo in jejmo le, kadar smo žejni in lačni

količinsko pojejmo v enem obroku največ toliko, kot je velika naša pest, to je velikost našega želodca

jejmo manj in večkrat na dan

količinsko pretiravanje s hrano (preveč hrane) običajno povzroča slabo prebavo, obremenjevanje prebavne funkcije želodca

premrzla hrana povzroča slabše energijske pretoke, kar povzroča slabšo pretočnost po meridijanih in to privede do bolečin v želodčnem in trebušnem predelu

prevroča ali preveč pekoča hrana preveč razprši našo življenjsko energijo či in jo oslabi ter poškoduje

tudi če uživamo premajhne količine hrane, si ne delamo usluge, saj telo, ki ne dobi dovolj energije iz hrane, prične črpati zaloge energije iz telesa

čezmerno uživanje hrane le enega od petih okusov lahko povzroča neravnovesje in poškodbe energije notranjih organov

Toliko za danes, več pa prihodnji teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 30. november 2021 / 09:00

Triglav ob prvo mesto

Kranj – Nogometaši v Prvi ligi Telemach so konec tedna odigrali tekme 18. kroga. Prineslo je sosedski obračun med Domžalami in Kalcerjem Radomlje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 14. oktober 2018 / 19:59

Imejmo se radi

»Imejmo se radi,« je bilo eno izmed mnogih sporočil, ki so jih mladi napisali na papirnate srčke na nedavnem dogodku na kranjskem stadionu, Gorenjski verigi srca. »Imejmo se radi,« je napisal prvoš...

GG Plus / nedelja, 14. oktober 2018 / 19:58

Črtomir Zorec in Prešernovo mesto Kranj

Prešernoslovec Črtomir Zorec, ki je proslavil Kranj kot Prešernovo mesto, se je rodil 14. oktobra 1907 v Stični in umrl 13. septembra 1991 v Zgornji Besnici pri Kranju. Spomnimo se ga s kratkimi iz...

GG Plus / nedelja, 14. oktober 2018 / 19:55

Priznanje, ki odtehta vsa druga

Čeprav je bil dr. Dušan Petrač rojen v Kropi in že več kot pol stoletja živi v Ameriki, se je razveselil naziva častnega občana Kranja, o njegovem življenju in spominih pa sta se v Mestni knjižnici Kr...

Tržič / nedelja, 14. oktober 2018 / 19:50

Ohraniti moramo svobodo

S slovesnostjo ob 74. obletnici požiga vasi so se poklonili žrtvam tragičnega dogodka, ko je nemška vojska 7. oktobra leta 1944 napadla, izropala in požgala vas Gozd.

Kamnik / nedelja, 14. oktober 2018 / 19:49

Zgodbe iz preteklosti v sodobni preobleki

Turistični delavci po vsej Sloveniji se te dni veselijo stanovskih priznanj in z navdušenjem preštevajo visoke številke. Letošnja poletna sezona je bila namreč znova rekordna.