Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata in pravilno izbrana prehrana poskrbi za dotok življenjske energije in hranil v naše telo. To pomeni, da moramo opazovati svoje telo, svojo prehrano prilagoditi njegovim potrebam, delu, ki ga opravljamo, trenutnemu stanju in počutju, letnim časom. Uživajmo živila, ki jih glede na vse našteto naše telo potrebuje.

Vzhodnjaška prehranska filozofija se razlikuje od našega zahodnjaškega nutricionizma po tem, da ne obravnava hrane le na nivoju biokemične sestave, ampak teži k iskanju ravnovesja tudi na energijskem nivoju. Nobeno živilo ni samo po sebi samo zdravo ali samo škodljivo. Pomembno je tudi, da se uskladimo z ritmi narave (letni časi, ritem dneva in noči, lasten metabolizem, telesni tip, življenjski stil, čustvovanje).

Hrana, ki koristi nam, ni nujno prava in idealna za vse člane naše družine, prijatelje, znance … zato ne moremo kar povprek priporočati vsem iste prehrane. To je približno tako, kot bi hoteli, da vsi obujejo čevlje številka 39 in ženska oblačila konfekcijske številke 42, ker so nam osebno pač prav in bi verjeli/zahtevali/predvidevali, da bodo prav tudi vsem drugim. Pa četudi smo mi ženska, oni pa moški ali otroci. Moški potrebujejo drugačno hrano kot ženske, otroci, starejši ali bolni spet drugačno.

Obstajajo splošne smernice prehranjevanja, ki jih prilagodimo sebi in svojim potrebam:

pijmo in jejmo le, kadar smo žejni in lačni

količinsko pojejmo v enem obroku največ toliko, kot je velika naša pest, to je velikost našega želodca

jejmo manj in večkrat na dan

količinsko pretiravanje s hrano (preveč hrane) običajno povzroča slabo prebavo, obremenjevanje prebavne funkcije želodca

premrzla hrana povzroča slabše energijske pretoke, kar povzroča slabšo pretočnost po meridijanih in to privede do bolečin v želodčnem in trebušnem predelu

prevroča ali preveč pekoča hrana preveč razprši našo življenjsko energijo či in jo oslabi ter poškoduje

tudi če uživamo premajhne količine hrane, si ne delamo usluge, saj telo, ki ne dobi dovolj energije iz hrane, prične črpati zaloge energije iz telesa

čezmerno uživanje hrane le enega od petih okusov lahko povzroča neravnovesje in poškodbe energije notranjih organov

Toliko za danes, več pa prihodnji teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 10. marec 2008 / 07:00

Med sosedi 80

V najvišje ležeči hiši v Slovenjem Plajberku/Windisch Bleiberg s čudovitim razgledom na dolino in okoliške severne stene Karavank živi 46-letni kipar Lorenz Valentin Tschertou, eden od številnih umetn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 17. april 2021 / 18:13

Maske tako in drugače

Zaščitne maske, stalnica našega vsakdana, ustvarjajo dvojno refleksijo. Medicinska stroka utemeljuje njihovo koristnost pri preprečevanju širjenja okužb, medtem ko koronaskeptiki opozarjajo na prav...

Kronika / sobota, 17. april 2021 / 18:10

Vozil se je omamljen in z ukradenimi tablicami

Tržič – V Tržiču so v torek prijavili tatvino registrskih tablic. Policisti so jih našli na vozilu pri vozniku, ki so ga kontrolirali v prometu. Voznik je bil tudi brez veljavnega vozniškega dovolj...

Slovenija / sobota, 17. april 2021 / 18:09

Praznično leto slovenskega radia

Za slovenski spored avstrijske radiotelevizije ORF, ki ima matični studio v Celovcu, je letošnje leto praznično. Šestega januarja leta 1946, torej pred 75 leti, je koroški radio, ki ga je takrat vo...

Kultura / sobota, 17. april 2021 / 18:07

Tri Gorenjke nominirane za Urško

Začetek aprila so v Škofji Loki pripravili Regijski festival mlade literature Urška 2021. Za zaključni festival oktobra v Slovenj Gradcu so bile izbrane tri mlade avtorice z Gorenjskega: Anja Pečjak i...

Kamnik / sobota, 17. april 2021 / 15:17

Kamnolom bodo povečali

Družba Calcit je podala pobudo za spremembo namenske rabe prostora, ki bi jim omogočila širitev kamnoloma v Stahovici. Predlog spremenjenega prostorskega akta so obravnavali tudi svetniki, ki so opozo...