Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata in pravilno izbrana prehrana poskrbi za dotok življenjske energije in hranil v naše telo. To pomeni, da moramo opazovati svoje telo, svojo prehrano prilagoditi njegovim potrebam, delu, ki ga opravljamo, trenutnemu stanju in počutju, letnim časom. Uživajmo živila, ki jih glede na vse našteto naše telo potrebuje.

Vzhodnjaška prehranska filozofija se razlikuje od našega zahodnjaškega nutricionizma po tem, da ne obravnava hrane le na nivoju biokemične sestave, ampak teži k iskanju ravnovesja tudi na energijskem nivoju. Nobeno živilo ni samo po sebi samo zdravo ali samo škodljivo. Pomembno je tudi, da se uskladimo z ritmi narave (letni časi, ritem dneva in noči, lasten metabolizem, telesni tip, življenjski stil, čustvovanje).

Hrana, ki koristi nam, ni nujno prava in idealna za vse člane naše družine, prijatelje, znance … zato ne moremo kar povprek priporočati vsem iste prehrane. To je približno tako, kot bi hoteli, da vsi obujejo čevlje številka 39 in ženska oblačila konfekcijske številke 42, ker so nam osebno pač prav in bi verjeli/zahtevali/predvidevali, da bodo prav tudi vsem drugim. Pa četudi smo mi ženska, oni pa moški ali otroci. Moški potrebujejo drugačno hrano kot ženske, otroci, starejši ali bolni spet drugačno.

Obstajajo splošne smernice prehranjevanja, ki jih prilagodimo sebi in svojim potrebam:

pijmo in jejmo le, kadar smo žejni in lačni

količinsko pojejmo v enem obroku največ toliko, kot je velika naša pest, to je velikost našega želodca

jejmo manj in večkrat na dan

količinsko pretiravanje s hrano (preveč hrane) običajno povzroča slabo prebavo, obremenjevanje prebavne funkcije želodca

premrzla hrana povzroča slabše energijske pretoke, kar povzroča slabšo pretočnost po meridijanih in to privede do bolečin v želodčnem in trebušnem predelu

prevroča ali preveč pekoča hrana preveč razprši našo življenjsko energijo či in jo oslabi ter poškoduje

tudi če uživamo premajhne količine hrane, si ne delamo usluge, saj telo, ki ne dobi dovolj energije iz hrane, prične črpati zaloge energije iz telesa

čezmerno uživanje hrane le enega od petih okusov lahko povzroča neravnovesje in poškodbe energije notranjih organov

Toliko za danes, več pa prihodnji teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sobota, 22. december 2018 / 11:00

Pohod in svečanost na Kostavski planini

Kostavska planina – Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik, Komenda v sodelovanju z Društvom Dogodek Kamnik, krajevno organizacijo NOB Tuhinj ter Zvezo slovenskih častnikov Kamnik - Komenda vabi n...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 15. februar 2010 / 07:00

Nesreče

Škofja Loka - V torek nekaj pred 9. uro se je na parkirišču na Kapucinskem trgu v Škofji Loki zgodila prometna nesreča, v kateri je bila hudo ranjena 81-letna peška. 64-letna voz...

Kronika / ponedeljek, 15. februar 2010 / 07:00

Kriminal

Izpraznili pisarne Kranj - Neznani storilci so pred dnevi vlomili v poslovne prostore ustanove v Kranju in si protipravno prisvojili devet računalnišk...

Naklo / ponedeljek, 15. februar 2010 / 07:00

Tudi Naklo dobilo proračun

Občinski svetniki v Naklem so potrdili predlog letošnjega proračuna. Letos nekaj manj denarja v občinski blagajni.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. februar 2010 / 07:00

Zbirateljski kovanci ob poletih v Planici

Kranj - Svet Banke Slovenije je sklenil, da bodo ob svetovnem prvenstvu v poletih v Planici dali v prodajo in obtok zbirateljske kovance: pet tisoč zlatnikov in sedem tisoč srebr...

Gorenjska / ponedeljek, 15. februar 2010 / 07:00

V spomin: Cvetko Kobal - Florjan (1921-2010)

Na dan slovenskega kulturnega praznika smo se v Škofji Loki poslovili od aktivista NOB, taboriščnika in partizana Cvetka Kobala - Florjana.