Župan Miran Zadnikar je izročil priznanja šestim občinskim nagrajencem. (Foto: Gorazd Kavčič)

Prvič so zapeli himno

Letošnji praznik občine Preddvor sta zaznamovali dve posebnosti: ob tej priložnosti so prvič javno predvajali novo preddvorsko himno, z izbiro slavnostne govornice pa so dokazali svojo okoljsko ozaveščenost.

Preddvor - Na slovesni akademiji ob občinskem prazniku je namreč klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, sodobitnica skupne Nobelove nagrade, spregovorila o okoljskih problemih, ki jih povzročajo podnebne spremembe. Danes smo občutno bogatejši in bolj mobilni, kot smo bili denimo v Prešernovih časih, zaradi tega pa trošimo tudi veliko več energije, kar globalno vpliva na naš planet. Če se bodo takšna gibanja nadaljevala, se našim zanamcem slabo piše. Na srečo se krepi tudi zavedanje o okoljskih težavah in potrebi po njihovem reševanju, po vrnitvi k trajnostnim vrednotam in možnostih, ki jih namesto fosilnih predstavljajo obnovljivi viri energije, je dejala govornica in ugotovila, da v Preddvoru z uporabo naravnih virov energije že delajo korake v pravo smer.

Na slovesnosti je nastopil Cerkveni pevski zbor sv. Petra iz Preddvora, ki je uvodoma zapel slovensko in evropsko himno, zatem pa tudi himno občine Preddvor, kar je bila tudi njena prva uradna izvedba. Gre za pesem Preddvor moj dom ansambla Gašperji, za katero je besedilo napisal Franci Trstenjak, glasbo Brane Tičar in aranžma Jure Valjavec. Šesterico zaslužnih občanov pa so ob prazniku nagradili z občinskimi priznanji. Veliki plaketi sta dobila Srečko Roblek in Peter Naglič. Prvi že več kot tri desetletja sodeluje v družbenem, političnem in društvenem dogajanju v občini Preddvor, pred tem pa je bil zelo dejaven v krajevni skupnosti. Med drugim je zaslužen, da je nastal vrtec Čriček na Beli. Naglič pa je dolgoletni cerkveni ključar v podružnični cerkvi sv. Lovrenca v Bašlju, kjer opravlja številna dela, s katerimi ohranja kulturno dediščino in zgodovinski pomen cerkve. Priznanji občine Preddvor so podelili krvodajalcema. Franc Keuc je kri daroval 47-krat, ob tem pa je dve desetletji tudi prostovoljec Rdečega križa v vasi Potoče. Vincenc Pfajfar pa je 60-kratni krvodajalec, k temu plemenitemu dejanju je pritegnil tudi družino, nagradili pa so ga tudi za izdelovanje in vsakoletno praznično razstavo jaslic, zaradi katerih na brezplačen ogled v njegovo hišo vsako leto decembra prihaja na stotine ljudi. Podelili so tudi plaketi Josipine Turnograjske za dosežke na kulturnem področju. Prejela sta ju Ivo Kaštrun in Božo Rehberger, igralca, ki dve desetletji sodelujeta v odrskih predstavah KUD Matije Valjavca Preddvor. Praznični večer je sklenila pevka Alenka Godec ob spremljavi Mirana Juvana na klaviaturah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 24. maj 2014 / 14:16

Borovlje, urejeno in napredno mesto

Narava je Borovlje obdarila s številnimi bogastvi, kot so vode in gozdovi, k napredku pa veliko prispevata tudi obrt in industrija.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 4. november 2016 / 15:50

Živahno na blejskem in kranjskem ledu

Bled, Kranj – Naša moška članska hokejska reprezentanca se je ta teden zbrala na Bledu, kjer se je včeraj že začel mednarodni turnir Euro Ice Hockey Challenge. Na njem sodelujejo tudi izbrane vrste...

Slovenija / petek, 4. november 2016 / 15:23

Vlada o interpelaciji

Vlada je odgovorila na interpelacijo, ki jo je zoper njo vložil SDS. Predsednica ustavnega sodišča je postala Jadranka Sovdat. V parku Dobrava pogrebna slovesnost za žrtve povojnih pobojev iz Hude Jam...

GG Plus / petek, 4. november 2016 / 14:35

Muzejska soba Ajdna

V Čopovi hiši v Žirovnici so odprli Muzejsko sobo Ajdna, v kateri je na ogled več originalnih in nekaj kopij predmetov, najdenih na Ajdni, okrog njih pa so spletli zgodbo o življenju naših prednikov v...

Gospodarstvo / petek, 4. november 2016 / 14:34

Kako varčevati v vzajemnih skladih

Zveza potrošnikov Slovenije in Združenje družb za upravljanje investicijskih skadov sta izdala knjižico Kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Šport / petek, 4. november 2016 / 14:32

Pol stoletja sodelovanja

Kranjski skakalni klub bo z današnjo slovesnostjo in jutrišnjo tekmo, ko se bodo pomerili tekmovalci Triglava in nemškega kluba WSV Reit im Winkl, obeležil pet desetletij uspešnega sodelovanja.