Na tekmi ob jubileju loškega športa so se v soboto in nedeljo pomerili strelci, med njimi tudi najboljši na čelu z Rajmondom Debevcem (v sredini).

Strelci praznovali delovno

Te dni se v Škofji Loki vrstijo prireditve ob praznovanju stoletnice športa v občini, dvorana na Podnu pa je v soboto in nedeljo gostila najboljše slovenske strelce.

Kar nekaj prireditev so v tem letu že organizirali škofjeloški športni kolektivi, večina je bila letos še posebno slovesna, saj so ob njih proslavili še visok jubilej škofjeloškega športa, stoletnico. Zgodovina škofjeloškega športa sicer sega daleč nazaj, saj je bilo na primer v mestu pod Lubnikom že leta 1318 zgrajeno prvo kopališče (ki ga Škofja Loka sedaj nima!), na dejavnosti, povezane s športom, pa spominja celo freska v Crngrobu iz leta 1450. Uradno pa se zgodovina loškega športa začenja leta 1906, ko je bilo ustanovljeno Športno društvo Sokol. Vse te podatke, ob njih pa še množico drugih o bogati zgodovini loškega športa do današnjih dni, je na četrtkovi predstavitvi knjige ob stoletnici športa nanizal urednik Ivan Križnar, ki je knjigo pripravil skupaj še z nekaterimi loškimi športnimi navdušenci. Knjiga, ki obsega prek 335 strani, je ena redkih, če ne edina tovrstna v Sloveniji, kot je povedal recenzent Aleš Dolenec, pa bo v veselje strokovnim delavcem na področju športa, zgodovinarjem in vsem, ki jih zanima šport v občini Škofja Loka.

V knjigi imajo posebno mesto tudi strelci, ki imajo v Škofji Loki dolgo in bogato tradicijo. Ob jubilejnem letu športa so minulo soboto in nedeljo člani Strelskega društva Škofja Loka organizirali državno strelsko tekmovanje, na katerem so se zbrali tudi najboljši slovenski strelci na čelu z Rajmondom Debevcem. Eden najboljših strelcev na svetu je na sobotnem tekmovanju v 1. državni ligi s puško tudi zmagal v posamični konkurenci. Prav tako so v soboto nastopili strelci s puško in pištolo v II. ligi, nedeljsko tekmovanje pa je bilo namenjeno tekmovalcem v mlajših kategorijah, med katerimi je bilo uspešnih tudi precej domačih strelcev.

Praznovanje jubileja v Škofji Loki se bo nadaljevalo danes, v torek, z odprtjem razstave Portreti športnikov ob 19. uri v Galeriji Ivana Groharja, vrhunec prireditev pa bo v petek, ko bo v dvorani na Podnu ob 19. uri slovesna akademija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 4. oktober 2018 / 08:43

Zasmodila se je hrana na štedilniku

Kranj – Zaradi pozabljene hrane na štedilniku je v petek popoldne zagorelo v kuhinji stanovanja na Kidričevi cesti v Kranju. Požar so pogasili kranjski poklicni gasilci, ki so v stanovanju tudi naš...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Uvozniki bi spremenili DMV

Zloglasni davek na motorna vozila naj bi po predlogu uvoznikov vezali na izpušne emisije.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Rojstvo pod srečno zvezdo

Test: Mazda6 Sport CD 120 TE in CD 143 TE

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

VW Phaeton za papeža

Papež Benedikt XVI. je od predsednika uprav­ne­ga odbora delniške družbe Volkswagen, dr. Bernda Pischetsriederja, prevzel pose­bej opremljeni phaeton. "V veliko čast na...

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Italijanski zlatnik

Fiat zadnji z novim lahkim dostavnikom italijansko-francoske naveze.