Mešane alkoholne pijače privlačnih barv, embalaž in sladkih okusov mladim pogosto predstavljajo vrata v svet pitja alkohola. / Foto: Tina Dokl

Alkopopsi: privlačna vaba za mlade

Tako imenovani alkopopsi, mešane alkoholne pijače, kot so koktajli, radlerji in mišmaši, pogosto služijo kot začetni korak mladih v svet uživanja alkohola. Kljub dobrim trženjskim taktikam proizvajalcev pa strokovnjaki opozarjajo, da zdravi alkopopsi ne obstajajo.

Aplikacija VešKajJeš omogoča uporabnikom, da skenirajo črtne kode alkoholnih pijač in pridobijo podatke o vsebnosti alkohola ter energijski vrednosti. Aplikacija vključuje tudi zdravstvena opozorila o tveganjih, povezanih s pitjem alkohola.

Ljubljana – Na Inštitutu za nutricionistiko Nutris opozarjajo, da medtem ko proizvajalci te pijače promovirajo kot simbole svobode in užitka, v resnici ponujajo družbeno sprejemljivo psihoaktivno snov, ki cilja predvsem na mlade. Čeprav obstajajo brezalkoholne različice alkopopsov, te pogosto služijo kot uvod v uživanje alkohola. Redno uživanje brezalkoholnih alkopopsov lahko postopoma pripelje do navade pitja alkoholnih različic. Obe vrsti pijač sta pogosto pakirani v podobne embalaže, kar omogoča proizvajalcem, da posredno oglašujejo alkoholne pijače s promocijo brezalkoholnih. »Zdravi alkopopsi ne obstajajo, zato naj vas ne zavedejo enostranske predstavitve proizvajalcev,« so poudarili in dodali, da proizvajalci morda trdijo, da so njihove pijače brez glutena ali vsebujejo vitamine, vendar to ne zmanjša škodljivih učinkov alkohola. Evropske potrošniške organizacije že dolgo opozarjajo na sporne prakse oglaševanja in zahtevajo določitev prehranskih profilov za živila, ki lahko uporabljajo prehranske in zdravstvene trditve. Alkoholne pijače zagotovo ne spadajo med ta živila.

Tekoče energijske bombe

V Zvezi potrošnikov Slovenije so izvedli pregled alkopopsov, ki so priljubljeni med mladimi zaradi živahnih barv, privlačne embalaže in sladkega okusa, ki prikrije okus alkohola. Urša Menard iz Zveze potrošnikov Slovenije opozarja, da so odkrili tudi alkopopse s kar 14 volumskimi odstotki alkohola, pakirane v 700-mililitrske steklenice. Te pijače vsebujejo trikrat več alkohola kot običajni alkopopsi in so pakirane v steklenice z dvakrat večjim volumnom. Označevanje hranilne vrednosti in sestavin na alkopopsih je redko prisotno. »Označba hranilne vrednosti in seznama sestavin na alkopopsih, z izjemo tistih na osnovi vina, je le redko prisotna. V primerih, ko so podatki znani, pa je hitro jasno, da gre za tekoče energijske bombe, okrašene z aromami in barvili, ki poskušajo zakriti nevarnosti pitja alkohola,« je navedla Urša Menard.

Vrsta alkoholne pijače ni pomembna

V Sloveniji je 84 odstotkov mladostnikov do svojega 17. leta že pilo alkoholno pijačo. Čeprav pitje alkohola v zadnjih dvajsetih letih med mladostniki upada, je še vedno nad mednarodnim povprečjem. Pitje alkohola je pogosto tudi med polnoletnimi prebivalci, pri katerih tvegano in škodljivo pitje narašča. Dr. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje meni, da so ljudje pogosto prepričani, da so alkoholne pijače z manjšo vsebnostjo alkohola (npr. vino, pivo, mešane alkoholne pijače) varnejše od alkoholnih pijač z večjo vsebnostjo alkohola (npr. žgane alkoholne pijače). »Pri tveganju škodljivih posledic zaradi pitja alkoholnih pijač vrsta alkoholne pijače ni pomembna, pomembna je količina čistega alkohola, ki jo vnesemo v telo,« je poudarila in dodala tudi, da vsako pitje alkoholnih pijač pomeni povečano tveganje za nastanek škode zaradi pitja, še posebno pa so ranljivi mladostniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 22. november 2015 / 10:00

Dišalo je po maroški kuhinji

V prostorih Hiše sreče na Jesenicah so se zbrali ljubitelji afriške kulture. Maročanka Aicha Ezzouitni je predstavila značilnosti Maroka in maroške kuhinje.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 1. maj 2024 / 18:51

Rasim, France in Sašo

»Pri meni že od nekdaj velja, da je vsako hudo lahko tudi za nekaj dobro,« je svojo zgodbo takoj na začetku začinila Biserka. Že več kot štirideset let živi v Zagrebu, njena govorica je po...

Nasveti / sreda, 1. maj 2024 / 18:51

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo. Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade go...

Gospodarstvo / sreda, 1. maj 2024 / 18:50

Priznanja za dobrote z gorenjskih kmetij

Kranj – V okviru priprav na 35. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo sredi maja na Ptuju, potekajo tudi ocenjevanja kmečkih prehranskih izdelkov. Na ocenjevanju ribjih izdelkov je ribogojnica...

Kultura / sreda, 1. maj 2024 / 18:49

Večni likovni lirik

V Galeriji Prešernove hiše razstavlja slikar Lojze Kalinšek. Z obsežno postavitvijo pogleduje nazaj na svoj ustvarjalni opus zadnjih petindvajsetih let, kar razkriva že v naslovu Retroversus (retro re...

Žirovnica / sreda, 1. maj 2024 / 18:47

V Vrbi obudili Markov smn

Kulturno društvo dr. France Prešeren je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica po desetletju premora letos ponovno obudilo Markov smn.