Dišalo je po maroški kuhinji
V prostorih Hiše sreče na Jesenicah so se zbrali ljubitelji afriške kulture. Maročanka Aicha Ezzouitni je predstavila značilnosti Maroka in maroške kuhinje.
V Hiši sreče želijo predstaviti dobre prakse socialnega vključevanja priseljencev, ki prihajajo iz različnih delov sveta, negujejo drugačne kulturne, tradicionalne prakse, uživajo drugačno hrano in v sebi nosijo bogato kulturno dediščino svoje domovine. Zato so tokrat pripravili predavanje o manj znani afriški državi, Maroku. Aicha Ezzouitni, ki deluje tudi kot prostovoljka v Človekoljubnem dobrodelnem društvu UP, je pripravila zanimivo predstavitev svojega domačega kraja Miken in tudi drugih znamenitosti po celotnem Maroku. Že več kot sedem let živi v Sloveniji, vendar se trudi ohranjati domačo kulturo in jo tako približati tudi Slovencem. Skozi slike je pripovedovala, kakšen je afriški način življenja, od česa živijo, s čim se prehranjujejo, kakšne so njihove navade in običaji ... Predvajala je znane maroške pesmi in na koncu obiskovalce povabila tudi k okušanju maroških jedi. Kot je povedala, jih v Sloveniji sama redno pripravlja, zato iz vsakoletnega obiska domačega kraja prinese tudi nekaj začimb, ki so za pripravo njihove hrane ključnega pomena. Maročani imajo radi bolj začinjene jedi, z veliko kuskusa ali riža, pomemben del maroške prehrane pa je tudi zelenjava. Še posebej so v Maroku poznani po oljkah, saj je pridelovanje oljčnega olja ena izmed glavnih ekonomskih panog v tej državi. Obiskovalci so lahko poskusili slavni maroški čaj, kokosovo pecivo, čokoladno mandljevo pecivo in še druge maroške dobrote, ki jih je pripravila Aicha.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

