Čipke za živo mojstrovino državnega pomena

Kranj – Ministrstvo za kulturo je pripravilo predlog Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena, na katerega je možno posredovati pripombe do 25. januarja, javna obravnava predloga pa bo 28. januarja ob 16. uri v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Ministrstvo pojasnjuje, da se je v Sloveniji klekljanje širilo od 17. stoletja naprej iz Idrije in osrednje Slovenije na vsa območja države z zgledi in kasneje v čipkarskih šolah (Idrija od 1876, Žiri od 1906, Železniki od 1907). Danes je za Slovenijo značilna množičnost klekljanja čipk med vsemi generacijami. Deluje več kot 100 klekljarskih društev, sekcij in skupin. Klekljanje in čipke promovirajo Slovenski klekljarski dnevi v Žireh, Festival idrijske čipke v Idriji in Čipkarski dnevi v Železnikih. Čipke tradicionalno rabijo za krašenje oblačil ter cerkvenega in hišnega tekstila pa tudi za modne dodatke, stensko okrasje ali za umetniško ustvarjanje. »Živa mojstrovina se razglasi zato, da se poveča zavedanje o njenem pomenu na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, da se povečata njena prepoznavnost in javna dostopnost in da se spodbudi njeno ohranjanje,« so poudarili na ministrstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 6. december 2023 / 19:44

Izšel zbornik o domoljubju

Zbornik Pomlad, domovina, svoboda in ljubezen: mladi o domoljubju v sliki in besedi predstavlja likovna in literarna dela mladih o domoljubju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.