Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 22. november 2011 / 07:00

Cesarstvo študentskih čutil

V četrtek so v galeriji poslovne stavbe Cubis v Šenčurju odprli kiparsko razstavo del študentov Akademije za likovno umetnost v Ljubljani z naslovom Cesarstvo čutil. Odkupno nagrado za najboljše delo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 1. maj 2024 / 18:51

Rasim, France in Sašo

»Pri meni že od nekdaj velja, da je vsako hudo lahko tudi za nekaj dobro,« je svojo zgodbo takoj na začetku začinila Biserka. Že več kot štirideset let živi v Zagrebu, njena govorica je po...

Nasveti / sreda, 1. maj 2024 / 18:51

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo. Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade go...

Gospodarstvo / sreda, 1. maj 2024 / 18:50

Priznanja za dobrote z gorenjskih kmetij

Kranj – V okviru priprav na 35. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo sredi maja na Ptuju, potekajo tudi ocenjevanja kmečkih prehranskih izdelkov. Na ocenjevanju ribjih izdelkov je ribogojnica...

Kultura / sreda, 1. maj 2024 / 18:49

Večni likovni lirik

V Galeriji Prešernove hiše razstavlja slikar Lojze Kalinšek. Z obsežno postavitvijo pogleduje nazaj na svoj ustvarjalni opus zadnjih petindvajsetih let, kar razkriva že v naslovu Retroversus (retro re...

Žirovnica / sreda, 1. maj 2024 / 18:47

V Vrbi obudili Markov smn

Kulturno društvo dr. France Prešeren je v sodelovanju z Občino Žirovnica in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica po desetletju premora letos ponovno obudilo Markov smn.