Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Igra le glasbo, v katero stoodstotno verjame

Ko je pred leti v Amsterdamu končala študij džezovskega klavirja, si je Kaja Draksler kot najboljša mlada džezistka na Nizozemskem prislužila prestižno nagrado deloitte. Jeseni je končala študij klasi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 17:33

Sky je v paniki pobegnil

Na silvestrski večer je zaradi pokanja petard z ograjenega vrta na Koroški Beli v gozd nad vasjo panično pobegnil kuža Sky. Po treh tednih ga njegova skrbnica Draga Žbontar še vedno išče.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:30

Smejko

Ko vstopiš v gostilno Pr' Pepet, imaš vedno občutek, kot da si prišel v dnevno sobo nekega zelo prijetnega doma. A brez srčnega gospodarja dom nima duše. In brez kuharskega mojstra, ki zna improviz...

Kronika / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:27

Vandalizem v Parku Bor

Preddvor – V lani urejenem Parku Bor ob preddvorskem jezeru Črnava je objestnež v sredo zjutraj zanetil ogenj, ki je poškodoval leseno fasado na severni steni objekta. »Celotno stran bo treba zamen...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:24

Pr' Pepet prepletajo vrhunsko glasbo in kulinariko

Kaj se zgodi, ko se združijo znanje, virtuoznost, improvizacija ter vrhunska hrana in muzika? Odgovor boste našli v restavraciji Pr' Pepet v Škofji Loki, kjer so začeli prirejati butične glasbeno-gast...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. januar 2023 / 15:19

Plače, takšne in drugačne

Vlada je z novim letom poskrbela za največji skok minimalne plače v zadnjem desetletju, ki je deloma posledica uskladitve s precejšnjo rastjo cen in novega zakona o dohodnini. Najnižja plača se je...