Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 11:06

Kaj vse zmečemo v školjko

Plenice, vatirane palčke, različne krpe, plastični zamaški, hrana, celo deske in poginule živali. Vsi ti odpadki vsakodnevno končajo v kanalizacijskem sistemu, čeprav se vsi zavedamo, da tja ne sodijo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 21. februar 2019 / 14:54

Spoznali tudi amsterdamski šopek

V Biotehniškem centru Naklo so organizirali največji izobraževalni dogodek s področja cvetličarstva pri nas Trendi v floristiki. Osrednja gosta sta bila Španec Juan Lluesma in Nizozemka Anja Olijhoek....

Mengeš / četrtek, 21. februar 2019 / 14:24

Marca začetek gradnje

Izbrani izvajalec za gradnjo manjkajočega dela mengeške obvoznice bo z deli začel v začetku prihodnjega meseca oziroma takoj, ko bodo to dopuščale vremenske razmere.

Rekreacija / četrtek, 21. februar 2019 / 14:23

Pritekel je nazaj v življenje

Mario Ponjavić je pri enaindvajsetih letih doživel težko prometno nesrečo z malo možnostmi preživetja. A ni le preživel in ponovno shodil, temveč je začel tudi teči. Maratone in celo ultramaratone. S...

Razvedrilo / četrtek, 21. februar 2019 / 14:21

Zala in Gašper ostala zvesta sebi

Na izboru Ema 2019 sta zmagala mlada Štajerca Zala Kralj in Gašper Šantl. Slovenijo bosta s skladbo Sebi zastopala na 64. Pesmi Evrovizije, ki bo med 14. in 18. majem potekala v Tel Avivu.

Mularija / četrtek, 21. februar 2019 / 14:10

Računalniški praznik

V Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki je minulo sredo in četrtek potekalo 12. državno tekmovanje Z miško v svet za otroke šol s prilagojenim programom in 19. državno tekmovanje Z računalniki skoz...