Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 11. november 2021 / 18:06

Čufarjevi dnevi bodo, a s pol manj gledalci v dvorani

V nedeljo se na Jesenicah začenjajo Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč, ki bo vendarle lahko potekal v živo, na odru jeseniškega gledališča. Ob šestih tekmovalnih predstavah bo pester t...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 13:09

Posodobitev gorenjske železniške proge

Nadgradnja železniške proge Ljubljana–Jesenice, s katero bodo zagotovili njeno večjo zmogljivost in varnost, bo predvidoma stekla oktobra prihodnje leto. Zgradili bodo tudi več cestnih podvozov.

GG Plus / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 13:03

Krvna skupina 0+, trideset litrov

Rina Klinar je v skoraj štiridesetih letih krvodajalstva kri darovala kar enainsedemdesetkrat. Nekdanja direktorica Radia Triglav in bivša ministrica je danes dejavna upokojenka, ki še vedno spremlja...

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 12:58

Nihalki bodo zamenjali vrvi

Družbo Velika planina bo še naprej vodil Leon Keder, so te dni odločili nadzorniki, saj je v teku nekaj velikih projektov, ki jih želi dokončati.

Gorenjska / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 12:57

Nasilje ne izbira po starosti

Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem deluje že štiri leta, po pomoč pa se je v tem času obrnilo že več kot štiristo žensk, moških in tudi otrok, ki so se znašli v stiski...

GG Plus / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 12:56

Zlatorog »u kon'c sveta«

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici je na ogled zanimiva dokumentarna razstava o hotelu Zlatorog. Blišč in beda u kon'c sveta je kar pravi naslov, saj je nekoč hotelski biser danes v precej kla...