Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 15:05

Prve goste pričakujejo novembra

Nekdanji hotel Transturist v Škofji Loki je v dobrem letu od začetka prenove dobil novo podobo in novo ime, hotel Lonca pa naj bi prve goste sprejel že naslednji mesec.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / petek, 9. oktober 2015 / 15:57

Veselili se bodo obvoznic

Visoko – »Če bo narejena loška obvoznica, pa jaz naredim tako dolg 'šank', kot bo dolg tunel na obvoznici,« je pred leti izrekel Marko Božnar. In ker je mož, ki drži besedo, bodo v sodelov...

Kronika / petek, 9. oktober 2015 / 12:33

Ženska in triletni otrok padla v jašek

Pred vhodom v stanovanjski blok na Planini v Kranju se je v četrtek nekaj po 16. uri vdrl pokrov jaška in vanj sta padla ženska ter triletni otrok. Pri skoraj trimetrskem padcu se sicer nista huje poš...

Kranj / petek, 9. oktober 2015 / 11:49

Kostanj in še kaj

Besnica – Rekreativno-turistično društvo Rokovnači bo dve nedelji zapored, to nedeljo, 11., in naslednjo nedeljo, 18. oktobra, pripravilo v Besnici že devetnajsti Kostanov piknik. Ob njem...

Zanimivosti / petek, 9. oktober 2015 / 11:49

Bencin bo verjetno dražji

Vlada vse bolj intenzivno razmišlja, da bi tudi v Sloveniji kot zadnji v Evropi sprostili cene bencina. Kaj bi liberalizacija trga naftnih derivatov prinesla kupcu, smo spraševali v tokrat...

Šport / petek, 9. oktober 2015 / 11:46

Prvenstvo skakalcev in nordijskih kombinatorcev

Kranj – Smučarski klub Triglav bo to nedeljo organizator državnega prvenstva v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji za člane, članice in ekipe. Na skakalnici Državnega nordijskega centra v Kr...