Od leve: Marija Kern s Štefanom, pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege v kranjski bolnišnici Lea Ahčin in Marija Šenk z Judito (Foto: Tina Dokl)

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.

Kranj – Štefan se je rodil 22. marca in je osmi otrok v družini Kern iz Velesovega. Judita se je rodila 23. marca in je prav tako osmi otrok Marije Šenk iz Hotemaž. Mamici smo obiskali na materinski dan v kranjski porodnišnici, v kateri se je rodilo vseh šestnajst otrok. In obe mamici se poznata že približno deset let; spoznali sta se na srečevanjih zakonske skupine v Šenčurju. V šali sta v en glas dodali, da se za otroke, koliko jih bo in kdaj bodo, pa vendarle nista dogovarjali.

»Pri nas doma smo bili štirje otroci in tudi sama sem želela imeti veliko otrok. Možu sem rekla, naj jih bo sedem, on je rekel, naj jih bo pet. Ko je bil na poti šesti, sva se pošalila, da je ta pa že za rezervo. Štefan, ki je osmi, pa nas je prijetno presenetil in je v veliko veselje celi družini,« je povedala 41-letna Marija Kern. In kdo so njeni zlati sončki? Najstarejša je enaindvajsetletna Anita, sledijo Marko, Andrej, Tadej, Petra, Jakob, sedemnajstmesečni Tomaž in nekaj dni star Štefan. »Moji najlepši spomini sežejo v čas, ko smo imeli še stisko v stanovanju in nas je bilo v eni sobi kar pet. Kakšen užitek je bil, ko smo zvečer pomolili in se dolgo pogovarjali,« je povedala Kernova, ki otrokom želi dati popotnico, ki se ji reče poštenost in delavnost. »Z možem jim bova omogočila izobrazbo glede na njihove želje in sposobnosti,« je dodala Kernova, ki je pred leti pustila službo in zdaj poleg tega, da skrbi za veliko družino, dela na domači kmetiji. Tudi starejši otroci že pomagajo pri kmečkih opravilih. »Opazujem otroke, kako se učijo drug od drugega in kako si zaupajo. Malo rivalstva že pride med njimi, ampak to so stvari, ki jih brusijo za življenje,« je še dejala.

»Izbrala sem si najlepši poklic. Poklic mame. Že od malih nog sem sanjala o tem, da bom nekoč imela veliko družino,« je povedala 43-letna Marija Šenk. Najstarejši je šestnajstletni Andrej, sledijo Simon, Martin, Mirjam, Brigita, Karmen, dveletni Jože in nekaj dni stara Judita. »Zadovoljna sem, da se imajo radi in da drug brez drugega ne morejo biti,« je povedala Šenkova. In kako je preživeti skozi mesec? »Mož je zaposlen, jaz skrbim za družino in dom. Nič pa ni narobe, če so otroci malo bolj skromni in če morajo kakšno stvar prej znati in biti malce bolj samostojni. Če je harmonija med zakoncema, potem gre vse lažje,« je povedala, in še: »Želim, da vsak od otrok najde tisto pot v življenju, za katero bo menil, da je najboljša. Moja naloga je, da jim stojim ob strani in da jim svetujem.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 25. september 2018 / 12:15

Gorski vojaki za boljše sodelovanje

Na Bohinjski Beli in v okoliških gorah je potekala druga mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava – Triglav star 2018, na kateri je sodelovalo več kot 350 vojakov iz Slovenije, Velike Britanije in ZDA.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

S kopalkami v stolp

Vodovodni stolp so prejšnji petek odprli za javnost. Številni obiskovalci so prišli uživat v razgledu, predvsem pa so prišli pogledat, kaj neki se skriva v stolpu.

Šport / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Padalstva ne zamenja za nič

Kranjčanka Maja Sajovic se je pred dnevi s svetovnega prvenstva v paraskiju vrnila s srebrno kolajno, enako odličje je osvojila na domačem državnem prvenstvu, obakrat pa jo je premagala le Irena Avbel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Nepremičninski trg znova spi

Po ponovoletnem razgibanem prometu z nepremičninami, predvsem veliko ogledi, je marca trg znova nekoliko zastal. Nihanje prometa naj bi zaznamovalo leto 2009.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Za Soro predlagana likvidacija

Medvode – V petek, 24. aprila, bo skupščina medvoške tovarne pohištva Sora, na njej bodo obravnavali predlog za likvidacijskega postopka. Upravni odbor te družbe, v kateri je zap...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.