Največ odpadne hrane, 47 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. Fotografija je simbolična. / Foto: Nik Bertoncelj

Količina odpadne hrane se zmanjšuje

Jutri bomo četrtič zaznamovali slovenski dan brez zavržene hrane.

Prebivalec Slovenije je v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane.

Kranj – Statistični urad Republike Slovenije je ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane objavil podatek, da se je leta 2022 količina odpadne hrane zmanjšala za dva odstotka. Največ odpadne hrane, 47 odstotkov, nastane v gospodinjstvih, večino pa so jo predelali v kompostarnah in bioplinarnah.

V Sloveniji je po podatkih statističnega urada leta 2022 nastalo nekaj manj kot 151 tisoč ton odpadne hrane. »Štirideset odstotkov te količine je bilo užitne, preostanek pa so obsegali neužitni deli, kot so kosti in koščice, olupki ter jajčne in druge lupine oziroma luščine.« Prebivalec Slovenije je v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane. Kot so še pojasnili na statističnem uradu, je bila leta 2022 Slovenija 86-odstotno samooskrbna z mesom, 72-odstotno z žiti, 39-odstotno z zelenjavo, 36-odstotno s krompirjem in 29-odstotno s sadjem. »V primerjavi z letom 2002 se je samooskrba z žiti zvišala za devet odstotnih točk, upadle pa so stopnje samooskrbe pri zelenjavi (za tri odstotne točke), mesu (11 odstotnih točk), sadju (30 odstotnih točk) in krompirju (49 odstotnih točk).« Izračunali so še, da so gospodinjstva v Sloveniji leta 2022 za nakup hrane v povprečju porabila skoraj 3700 evrov ali 15,2 odstotka vseh izdatkov za življenjske potrebščine. »Največ sredstev so namenila za meso in mesne pripravke (831 evrov), sledili so izdatki za žita in žitne izdelke (641 evrov) ter za predpripravljeno hrano (500 evrov).« Ob tem so postregli še s podatkom, da je bila marca letos hrana za 0,8 odstotka dražja kot pred letom dni. »Najbolj so se zvišale cene sadja, za 8,9 odstotka, najbolj pocenila pa so se olja in maščobe, za 9,7 odstotka.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Odšel je s trdim (69)

»Lahko pridem, ženska? Me boš crkljala, božala in razvajala?« Klasičen stavek, ki ga je Aleš ponavljal že pol leta. Včasih je le obrnil situacijo in namesto 'pridem' vstavil 'prideš'....

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...