Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 7. december 2018 / 14:43

Zimska zabava na drsališčih

Minule dni je večina krajev zažarela v praznični razsvetljavi, odprla pa so se tudi drsališča na prostem, ki so v lepem vremenu vsak dan dobro obiskana.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. avgust 2013 / 15:00

Huda kazen za nadškofa

Odstop nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška je bila pogosta tema pogovora med romarji, ki so se v nedeljo, na sončen in vroč dan, povzpeli na Višarje. Peterico od njih smo vprašali, ali je bil u...

Razvedrilo / četrtek, 8. avgust 2013 / 14:57

Metka in Dieter

Recimo, da se s prijateljico odpravite na izlet v eno evropskih glavnih mest in tam spoznate svojega moža. Mimogrede. Ob kavi. Zakaj pa ne?

Razvedrilo / četrtek, 8. avgust 2013 / 14:55

V globinah jazza

Polna terasa Layerjeve hiše je v petek vibrirala v jazzovskih ritmih zasedbe New Hopes Trio, ki je pred kratkim praznovala desetletnico svojega delovanja.

Kronika / četrtek, 8. avgust 2013 / 14:18

Lastniki na dopustu, vlomilci pa na obisku

Kranj - Prejšnji teden so neznani storilci vlomili v stanovanjski hiši, katerih lastniki so bili medtem na dopustu. Na Kokrici pri Kranju je tako vlomilec iz hiše odnesel gotovino in zlatn...

Šport / četrtek, 8. avgust 2013 / 14:17

Železna ekipa tretjič najboljša v kvadratlonu

Kamnik - Na 6. tradicionalnem Kvadratlonu, edinstveni prireditvi v Sloveniji, ki jo organizira Športna zveza Kamnik s pomočjo Občine Kamnik in Zavoda za turizem in šport Kamnik, je letos n...