Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Vaš razgled

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. avgust 2009 / 07:00

Kronika tedna

Kamniški požigalec ne odneha Ko so bili kamniški policisti prepričani, da so stopili na prste požigalcu, ki že nekaj časa zažiga tamkajšnje kozolce, sta v prejšnjem te...

Gospodarstvo / petek, 28. avgust 2009 / 07:00

Pet novih dohodninskih razredov

Ljubljana - Ministrstvo za finance predlaga novelo zakona o dohodnini, ki prinaša pet dohodninskih razredov, višjo splošno olajšavo in ponovno uveljavila stanovanjsko olajšavo. D...

Šport / petek, 28. avgust 2009 / 07:00

Kolesarji tudi za dober namen

Dvorje pri Cerkljah - Športno društvo Bam.bi in rekreacijsko društvo Strmol bosta v soboto pripravila kolesarski vzpon na Krvavec. Ob 10. uri se bodo na progo podali tako udeleže...

Šport / petek, 28. avgust 2009 / 07:00

Člani na Slovaškem, mladinci v Turčiji

Kranj - Za konec tedna bosta kar dve vaterpolski reprezentanci Slovenije na mednarodnih turnirjih v tujini. S srede na četrtek je v Carigrad na mednarodni turnir odpotovala mladi...

Kranj / petek, 28. avgust 2009 / 07:00

Višja obdavčitev srednjega sloja

Vlada je na celodnevni seji v ponedeljek na Brdu obravnavala okvirni razrez proračunskih odhodkov po razvojnih politikah, razvojnih programih in predlagateljih finančnih načrtov za leti 2010 in 2011.