Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 15. december 2014 / 14:41

Ali Miklavž, Božiček in Dedek Mraz zares obstajajo?

V pričakovanju prvega dobrega moža, ki odpre sezono decembrskega obdarovanja, se je med otroki odvijal pogovor o obstoju vseh treh dobrotnikov. Pri devetih letih se začne majati ta brezmejna, otroš...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 14. junij 2021 / 19:00

Spomeniška se predstavi v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Služba za kulturno dediščino z Območne enote Kranj, pripravlja delavnico Spomeniška se predstavi, na kateri želijo skupaj z domačini i...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. junij 2021 / 16:31

Kmetija s QR-kodami

Mladi gospodar ekološke kmetije Smolej - Uric iz Planine pod Golico stopa v korak s časom, zato je kmetijo opremil s QR-kodami. Obiskovalci z mobilnim telefonom lahko poskenirajo kodo in izvedo več o...

Slovenija / ponedeljek, 14. junij 2021 / 16:30

Rdeči noski spet v bolnišnicah

Kranj – Iz Društva Rdeči noski so sporočili, da so se bolnišnični klovni vrnili v bolnišnice in druge ustanove. V zadnjem letu so se, kot pravijo, dobro prilagodili razmeram in svoje delo opravljal...

Škofja Loka / ponedeljek, 14. junij 2021 / 16:28

Orgle razdelile svetnike

Večina občinskih svetnikov v Škofji Loki je podprla dokument o investicijskem projektu nakupa in postavitve orgel za potrebe Glasbene šole Škofja Loka, več svetnikov pa meni, da je naložba prepotratna...

Kronika / ponedeljek, 14. junij 2021 / 16:28

Ugotovili »le« dve prekoračitvi hitrosti

Kranj – Gorenjski prometni policisti so pred dnevi na avtocesti spet krajši čas merili hitrost. Zaznali so dve prekoračitvi hitrosti, najvišja izmerjena hitrost pa je bila 179 km/h. Rezultati zadnj...