Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 10. julij 2013 / 12:11

Vlomil skozi okno

Šenčur - V nedeljo je nekdo v Šenčurju vlomil v stanovanjsko hišo in ukradel zlatnino in denar. Kot so ugotovili policisti, je vlomilec v hišo stopil skozi okno, ki je bilo odprto na kip.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 26. oktober 2009 / 07:00

Kriminal

»Pridni« vlomilci Domžale - V Domžalah so bili v zadnjih dneh tatovi zelo aktivni. Prejšnji ponedeljek zgodaj zjutraj so tako nepridipravi vlomili v p...

Tržič / ponedeljek, 26. oktober 2009 / 07:00

Črno delo malih le na črno

Mali dimnikarji, ki niso dobili koncesij, so se sešli v Tržiču. Čutijo se opeharjene, ker je država dovolila delo le velikim podjetjem, ki ne spoštujejo koncesijskih pogodb.

Kranj / ponedeljek, 26. oktober 2009 / 07:00

Dom je večji in prenovljen

Letošnji praznik Krajevne skupnosti Primskovo je bil prav poseben. Tamkajšnji Dom krajanov je bogatejši za prizidek, prenovljena velika dvorana pa že vabi v goste ...

Medvode / ponedeljek, 26. oktober 2009 / 07:00

Slavnostna akademija LDS Medvode

Medvode - V LDS Medvode so 15. oktobra s slavnostno akademijo proslavili 15-letnico občinskega odbora LDS v Medvodah. Udeležili so se je ustanovni in današnji člani, slavnostni g...

Kranj / ponedeljek, 26. oktober 2009 / 07:00

Zbogom, samopostrežni terminali

Kartic zdravstvenega zavarovanja pacientom za storitve na Gorenjskem ni več treba potrjevati na samopostrežnih terminalih. Kartic ni treba menjati za nove, a jih morate obvezno imeti s seboj pri pregl...