Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Sladkorna bolezen je v porastu

Bodite pozorni na izrazite znake sladkorne bolezni tipa 1, kot so pogosto mokrenje, hujšanje, pomanjkanje energije in velika žeja.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Odličen rezultat proti Madžarski

Reka – Na Reki je bil včeraj odigran prvi krog v predtekmovanju na letošnjem vaterpolskem evropskem kadetskem prvenstvu. Naša reprezentanca igra v eni najtežjih skupin na tem prv...

Šport / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Visok poraz Triglava na domačem igrišču, zmaga Domžal

Kranj – V prvi nogometni ligi so bile tri tekme osmega kroga že v soboto, še dve pa nato v nedeljo. Vse tri sobotne tekme so se končale z zmagami domačega moštva. Rudar iz Velenj...

Zanimivosti / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Klovni - zdravniki na delavnici in paradi

Kranjska Gora - Ob koncu avgusta so se v Kranjski Gori izobraževali klovni zdravniki, ki v okviru društva za pomoč trpečim in bolnim Rdeči noski že osem let obiskujejo predvsem o...

GG Plus / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Stroj nas še ni presegel

Bruno Kalčič je umetnostni kovač. ´Tak ta prav, kakršen mora kovač bit`, mal` trmast in z roko na srcu.` S sodelavcem Gregorjem Mandeljcem sta bila druga na tekmovanju na Češkem.

GG Plus / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Oče, mati in otrok. Ah ja. (4)

Kako žalostna je podoba ljudi, ki podpisujejo peticijo za »družinski referendum«. Večina jih sploh ni prebrala družinskega zakonika. Samo nekaj momljajo in jecljajo, da se jim ne zdi v redu, da p...