Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. december 2006 / 06:00

Nika si je sama dala darilo za rojstni dan

Minuli petek sta bila Osnovna šola Mirna na Dolenjskem in badmintonski klub TOM Mirna organizatorja državnega osnovnošolskega prvenstva v badmintonu za posameznike: 36 tekmovalcev v dv...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 4. junij 2024 / 18:37

Sredstva za dvorano in športne površine

V Kamniku si že leta želijo nove športne dvorane, po dokončanju Osnovne šole Frana Albrehta pa bodo začeli tudi ureditev zunanjih športnih površin. Zdaj se za obe investiciji nadejajo tudi državnih sr...

Jesenice / torek, 4. junij 2024 / 18:37

Brez prijave na razpis za prenovo ledne dvorane

Jeseniškemu županu Petru Bohincu občinskih svetnikov ni uspelo prepričati o nujnosti prenove hladilnega sistema v Športni dvorani Podmežakla.

Gospodarstvo / torek, 4. junij 2024 / 18:26

Celotna plačila OMD bodo izvzeli iz obdavčitve

Vlada predlaga, da bi z novim letom izvzeli iz obdavčitve vsa plačila OMD, to je plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Kronika / torek, 4. junij 2024 / 18:26

Šole po e-pošti prejele varnostno grožnjo

Kranj – Policijo je v petek dopoldne več osnovnih in srednjih šol po državi obvestilo, da so prejele elektronsko pošto z varnostno grožnjo. Po naših podatkih so jo prejele tudi nekatere šole na Gor...

Nasveti / torek, 4. junij 2024 / 18:25

Bezgovo pecivo

V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo zdr...