Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 7. november 2013 / 12:51

Medeno praznovanje

Mladostni France Zorman iz Cerkelj na Gorenjskem, sprva mojster ključavničar še v železnih letih bivše skupne jugoslovanske države, a v upokojenskih letih strasten in uspešen čebelar in gobar, že o...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Strategija razvoja MO Kranj

Javni poziv za sodelovanje v delovnih telesih za pripravo strategije.

Splošno / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Gremo skupaj naprej

Na to, koliko ciljev lahko župan skupaj z občinsko upravo uresniči v enem letu, vpliva mnogo dejavnikov. Lahko zatrdim, da smo družno zavihali rokave in nadaljevali v prejšnjem mandatu...

Škofja Loka / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Odprli obnovljen cestni odsek

Luša - Krajevna skupnost Luša-Sv. Lenart je letos spomladi zaradi dotrajanosti odseka ceste od vasi Sv. Lenart do križišča Rastovke pričela izvajati pripravljalna dela za uredite...

Radovljica / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Občinski in Linhartov praznik

Radovljica - V radovljiški občini bodo v torek ob občinskem prazniku, ki ga praznujejo ob obletnici rojstva rojaka Antona Tomaža Linharta, odprli stalno razstavo o Linhartu in na...

Zanimivosti / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Drsališče je že postavljeno

Bohinjska Bistrica - Na travniku pred zdravstvenim domom v Bohinjski Bistrici so začeli urejati drsališče. V nedeljo pa je na njem že nastajal led. V tem tednu bo urejena tudi ok...