Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 3. marec 2016 / 14:15

V pozdrav pomladi

V Medgeneracijskem centru Kranj lahko otroci nadvse ustvarjalno preživljajo svoj prosti čas. Tako je bilo tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami, ko je nastal tudi tale velikanski pomladni kolaž...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Se počasi daleč pride tudi v Škofji Loki

Adi Smolar letos praznuje tridesetletnico zelo plodnega glasbenega ustvarjanja in je nedvomno najbolj priljubljeni slovenski kantavtor, ki je sredi avgusta izdal novo zgoščenko z...

Prosti čas / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Ko je poroka zanimivejša od Karađorđevićev

Ko sem zadnjič obiskala Beograd, me je pot vodila tudi do Šumadije. Obiskala sem Oplenac, si ogledala mavzolej znamenite dinastije Karađorđevićev, s čudovitimi mozaiki v cerkvi sv. Jurija, potem...

Zanimivosti / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Tjaša se je rodila 11. 11. ob 11.11

"Babice in ginekolog, vsi so že pogledovali na uro, ali bo ...," teden dni po porodu pripoveduje mamica Andreja Stele. In je res bilo, saj v Tjašinem rojstnem listu piše, da je rojena 11. 11. ob 11.11...

Zanimivosti / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Anketa: Preventivne zdravstvene meritve

Zdravje je naše največje bogastvo, zato moramo zanj skrbeti predvsem sami. Ob mednarodnem dnevu sladkorne bolezni smo mimoidoče vprašali, ali opravljajo kakšne preventivne zdravstvene meritve in kako...

GG Plus / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Virant je vrnil denar

V času pred volitvami se zgodijo prav neverjetne stvari. Takšna je tudi poteza kandidata Gregorja Viranta, ki je v državni proračun vrnil denar, ki ga je dolgoval davkoplačevalcem za čas, ko je prejem...