Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Visokogorske kulturne poti

Gorenjski muzej bo v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom na območju Pokljuke, Spodnje bohinjskih gora in Triglavskega pogorja pripravil pet visokogorskih kulturno-pohodniških poti. Speljane so p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 8. januar 2017 / 12:34

Pogrešajo sneg

Nizke temperature in mrzel veter že nekaj časa opozarjajo, da smo vstopili v najhladnejši letni čas. A številni otroci in drugi navdušenci nad zimskimi radostmi snežne padavine že močno po...

Tržič / nedelja, 8. januar 2017 / 12:32

Jaslice pred hišo na Virju

Tržič – Danilo Glas uživa pri postavljanju jaslic, za božič jih je postavil zunaj, pred vhodom v hišo na Virju. Tam bodo vse do svečnice, drugega februarja. Figure za jaslice je kupil pred 15 leti...

Bohinj / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Praznovala bo stodrugi rojstni dan

Bohinj – V torek, 10. januarja, bo stodrugi rojstni dan praznovala Angela Hodnik, bohinjska občanka in stanovalka Doma sv. Martina. V domski kapeli bo ob njenem jubileju najprej maša, nato pa kratk...

Jezersko / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Na Jezerskem drsajo vsak dan

Na jezerskem ledu drsanje, hokej, kegljanje. Drsajo na umetnem drsališču in tudi na jezeru.

Razvedrilo / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Veselo in domače

Folklorno društvo Bled že vrsto let organizira prireditev Veselo po domače. Kot vedno jo je tudi letos nekaj dni pred silvestrovim gostila Festivalna dvorana Bled. V nedeljo pa v Festivalni dvorani pr...