Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 10. december 2020 / 16:28

Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Festival pozitivnih vibracij

Ves prihodnji teden vas Izbruhovci vabijo na kreativno in športno preživljanje prostega časa na njihovo `plažo´ v Kranju ter nočno plavanje v zvokih glasbe in slike.

Kultura / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Slovenski začetek Festivala Radovljica

V soboto, 7. avgusta, ob 19. uri se bo v Radovljiški graščini s koncertom mezzosopranistke Barbare Kozelj in ansambla Musica Cubicularis začel letošnji, že 26. Festival Radovljica....

GG Plus / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Otroka ti ubogega ne sodi!

Odkar pišem o Slovencih v Avstriji in Italiji, je več ljudi spraševalo, kje sta pokopana mama pesnika dr. Franceta Prešerna Marija in njegov brat, duhovnik Jurij.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Mladi glas iz Toronta na Gorenjskem

Na povabilo urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in Izseljenskega društva Slovenija v svetu je Slovenijo obiskala folklorna skupina Mladi glas Planika iz Toronta v Kanadi.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Anketa: Manj cigaretnega dima

Pred tremi leti je bil v Sloveniji sprejet zakon, ki je prepovedal kajenje v gostinskih lokalih in drugih javnih prostorih. Nekaj prebivalcev tržiške občine smo vprašali, kako so se navadili na to spr...