Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Sijoč plesni utrinek

Kulturno društvo Qulenium Škofja Loka je v soboto s predstavo Plesni utrinek navdušilo občinstvo na Loškem odru.

Prosti čas / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Belvijev večer leta

Prejšnjo soboto je bila v disku Planeta Tuš Kranj že peta Belvijeva zabava leta, ki je že drugo leto zapored podprla humanitaren namen. Tokrat so zbirali igrače za otroke iz Kranjskih vrtcev in Pediat...

Prosti čas / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

V moški družbi

Sredi novembra je Nataša Bešter postala babica. Hčerki Ani in njenemu soprogu Roku se je pridružil sin David. Dobre tri kilograme in 52 centimetrov velik fantek se jima je rodil v družbi m...

Kronika / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Z Loškega gradu ukradli tri Groharjeve slike

Neznani storilci so z Loškega gradu odnesli tri umetniške slike Ivana Groharja, še dve so poškodovali.

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Anketa: Proti prodaji Mercatorja

Prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je v zadnjih dneh zelo vroča tema. Lastniki, torej banke in Pivovarna Laško, bi ga zelo radi prodali, vsi drugi so proti prodaji. Tudi večina naših anketirancev.