Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 08:25

Hiša že dobiva obliko

Uspešna je bila akcija zbiranja pomoči za mamo in hčerko Ivanko in Suzano Šenk, ki sta januarja lani zaradi eksplozije v hiši ostali brez strehe nad glavo. Nova hiša že dobiva obliko ...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 16. marec 2018 / 07:00

Zbiralci se družijo že deset let

Radovljica – Društvo zbirateljev Sciurus letos obeležuje desetletnico delovanja. Združuje neprofesionalne zbiralce različnih predmetov, njegov namen pa je povečati zanimanje za zbirateljstvo ter čl...

Škofja Loka / petek, 16. marec 2018 / 07:00

O manjšinskih organizacijah

Škofja Loka – Konec tedna bo v Škofji Loki mednarodna konferenca Manjšinske organizacije v razmišljanju in oblikovanju prihodnosti Evropske unije. Konferenco organizira Hrvaško kulturno umetniško d...

Šport / petek, 16. marec 2018 / 07:00

Loški rokometaši z Rikom Ribnica

Škofja Loka – Rokometaši ekipe Urbanscape Loka ta konec tedna začenjajo z drugim delom tekmovanja v NLB ligi – končnici za prvaka. V domači dvorani na Podnu bodo v nedeljo gostili ekipo RD Riko Rib...

GG Plus / petek, 16. marec 2018 / 18:50

Topovski grom z vrha Triglava

»Srečko je ukazal, naj ga sestavijo in nabašejo. Prvič v zgodovini so ljudje privlekli tako težko orožje na to višino. Namerili so ga v jugovzhodni vrh Stenarja. Top je trikrat revsknil. Grom je odmev...

Kamnik / petek, 16. marec 2018 / 18:48

Na velikonočnem sejmu bodo ribali hren

Snovik – Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik vabita v nedeljo, 18. marca, na tradicionalni, trinajsti Velikonočni sejem – etnološko prireditev, ki jo bodo letos prvič obogatili tudi...