Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 23. december 2023 / 20:02

Najboljša na svetu najboljša tudi doma

Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar in najboljša športna plezalka sveta Janja Garnbret sta tudi najboljša športnika v Sloveniji. Z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo si je naslov najboljše ekipe p...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Zdravilstvo ali alternativna medicina

Ljubljana - Poslanci državnega zbora so v sredo opravili splošno razpravo o predlogu zakona o zdravilstvu. Predvsem opozicijski poslanci so očitali predlagatelju zakon...

Slovenija / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Srečanje četverice

Ljubljana - Včeraj popoldne so se na znamenitem dvorišču Nove revije na Cankarjevi cesti v Ljubljani srečali Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič in Franci Zavrl...

Slovenija / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Marko Kranjec kandidat za guvernerja

Ljubljana - Po poskusih z Mitjo Gasparijem in Andrejem Rantom, ki ju državni zbor spomladi ni potrdil, Jožetom Mencingerjem, Mojmirom Mrakom in Dušanom Mramorjem, ki k...

Gorenjska / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Komentar: Igralniška ruleta

Novogoriški Hit se pripravlja na širitev svoje igralnice in hotela Korona v Kranjski Gori. Izdelali so že študijo širitve z idejno zasnovo ter Občino Kranjska Gora zaprosili, naj jim proda občins...

Bohinj / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Minister Podobnik v Bohinju

Bohinjska Bistrica – V sredo je bohinjski obrat LIP Bled obiskal minister za okolje in prostor Janez Podobnik, kjer se je srečal s predsednikom uprave Alo...