Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / / 07:00

Gorenjska 2014 (5): Občine

Gorenjska 2014 (5): Občine, 19. december 2014

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / / 21:48

Vlada zaostrila mejno politiko

Od 19. junija dalje bo nekaj sprememb pri prehajanju meje, je odločila vlada. Manj bo izjem za vstop v Slovenijo brez karantene, za nekatere bo obvezen negativni izvid testa na covid-19. Države so raz...

Kamnik / / 16:03

Letos so izbirali najbolj dišečo

V Arboretumu so v petek pripravili že sedemnajsti Slovenski dan vrtnic, ki je bil zelo dobro obiskan.

Razvedrilo / / 16:03

Pravljičnih sedem

Tudi tako bi lahko poimenovali sedmi rojstni dan Vile Podvin, ki ga je domača gostinska ekipa zadnjo nedeljo v maju praznovala v družbi gostov in vinarja Mihe Batiča iz Šempasa. Seveda je letošnji...

Gorenja vas-Poljane / / 16:00

Županova visoška kronika

V Dvorcu Visoko so minulo soboto pripravili prvo organizirano vodenje, ki jih bodo sicer izvajali vsako drugo soboto v mesecu. Prvič je obiskovalce po dvorcu popeljal župan Milan Čadež.

Škofja Loka / / 15:59

Veleposlaniki na obisku v Škofji Loki

Minuli teden je župan Občine Škofja Loka Tine Radinja na tradicionalnem srečanju gostil veleposlanike drugih držav, akreditirane v Sloveniji.