Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 26. december 2010 / 07:00

Pokal Kopru, kazen Triglavu in Komelju

Kranj - S finalno tekmo v kranjskem olimpijskem bazenu se je minulo sredo končalo tekmovanje za slovenski pokal v vaterpolu. Po borbeni igri je ekipa Triglava, ki je v drugi četr...

Objavljeno na isti dan


Železniki / nedelja, 19. junij 2022 / 11:33

Podaljšali zaporo državne ceste pri Lajšah

Lajše – Državna cesta Železniki–Kropa je na odseku pri Lajšah, kjer poteka sanacija plazu, še vedno zaprta za promet. Popolna zapora je bila sprva predvidena za prvo polovico junija, a so jo podalj...

Medvode / nedelja, 19. junij 2022 / 11:31

Sedeminštirideset »odličnjakov«

Medvode – Osnovno šolo je v medvoški občini zaključilo 160 devetošolcev. Župan Nejc Smole je v zadnjih dneh obiskal vse štiri osnovne šole, kjer se je srečal z najuspešnejšimi. Iz skupaj devetih od...

Nasveti / nedelja, 19. junij 2022 / 11:29

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Kultura / nedelja, 19. junij 2022 / 11:23

Oblike iz narave prinaša na slike

Od pike do slike je naslov razstave likovnih del v Cafe galeriji Pungert v Kranju, ki jih podpisuje neumorni likovni ustvarjalec Janez Milkovič - Jano.

GG Plus / nedelja, 19. junij 2022 / 11:20

Klekljarica Polonca

»Pravljica o klekljarici Polonci je samo eno od mnogih besedil s klekljarsko tematiko, ki sem jih zapisovala v zadnjih tridesetih letih, potem ko sem se vse bolj odtujevala rodnemu okolju,...