Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 8. december 2006 / 06:00

Komentar: Mižanje države

Že več tednov slovensko javnost obremenjuje romska družina Strojan. Povod za njihovo preselitev je bil upor sosedov iz Ambrusa, ki so imeli njihovega bivanja in drznosti kratko malo dovo...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 25. april 2017 / 20:00

Točke

Z mojim zborom Mysterium smo tekmovali v Bratislavi. Slovakia cantat se imenuje ta reč, kjer je letos tekmovalo veliko slovenskih osnovnošolskih zborov. Tu so bili odrasli zbori z Litve, Estonije,...

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 19:58

Koncertni teden v Klubaru

Kranj – V Klubaru bo v sredo, 26. aprila, ob 21. uri koncert zasedbe Made in Yugoslavia, v soboto, 29. aprila, bo ob 21. uri nastopila skupina Rock Partyzani, dan kasneje pa bodo za najdaljšo kresn...

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 19:58

Češka zasedba na Trainu

Kranj – V sredo, 26. aprila, bo ob 21. uri na odru Trainstation Subarta nastopila češka hip hop-soul zasedba The High Corporation.

Kronika / torek, 25. april 2017 / 19:56

Smrt na Veliki Babi

Kranj – Škofjeloška planinka se je minulo soboto smrtno ponesrečila tik pod vrhom Velike Babe na avstrijskem Koroškem ob slovenski meji. Padla je na nadmorski višini 2100 metrov. Na pomoč ji je sic...

Kronika / torek, 25. april 2017 / 19:56

Nesreče motoristov in mopedistov

Kranj – Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali več prometnih nesreč z materialno škodo, tri pa tudi s telesnimi poškodbami. V vseh treh so bili udeleženi vozniki enoslednih vozil, mo...