Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 17. november 2018 / 16:56

Naj polka Gorenca

Novembra se je začelo glasovanje za naj polko Gorenca 2018 na Radiu Gorenc. V prvem krogu se je za laskavi naziv potegovalo sedem ansamblov, v drugem krogu jih je ostalo pet. In to so: Veseli muzik...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 18. julij 2019 / 13:07

Jubilej prve slovenske planinske koče

Ob 125-letnici prve slovenske planinske koče, Orožnove koče na planini za Liscem, se je tam zbralo več kot dvesto planincev in ljubiteljev gora, ki so obeležili ta za slovensko planinstvo pomemben mej...

Jesenice / četrtek, 18. julij 2019 / 13:06

Počitniško varstvo za otroke zaposlenih

V Domu dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so organizirali enotedensko počitniško varstvo za otroke svojih zaposlenih. Navdušeni so bili vsi, tako otroci kot starši, za povrh pa tudi stanovalci doma, k...

Razvedrilo / četrtek, 18. julij 2019 / 13:05

Prihaja Kranfest

Osrednji gorenjski poletni festival Kranfest bo ta konec tedna ulice Kranja za tri dni prelevil v oder kulturnih dogodkov, kulinaričnih doživetij, umetniških tržnic in športnih iger za vse generacije,...

Rekreacija / četrtek, 18. julij 2019 / 13:05

Na prvi »pukel« najhitreje Bratuš

Dean Bratuš med moškimi in Laura Šimenc med ženskami sta postala zmagovalca nedeljske kolesarske dirke iz Poljan na Stari vrh, ki je bila tudi prva med petimi v Pokalu polanskih puklov. Med kolesarski...

Zanimivosti / četrtek, 18. julij 2019 / 13:04

Dogodivščine vojaškega tabora

V nedeljo se je zaključil dvajseti vojaški tabor, kjer so mladi spoznavali vojaško življenje. Ob našem obisku so nam prikazali bojni postopek, zaključno vajo z uporabo helikopterja ter bojnih vozil in...