Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 12. december 2006 / 06:00

Dan diplomantov

Bled - V petek so V IEDC - Poslovni šoli Bled s tako imenovanim dnevom diplomantov zaključili letošnje praznovanje 20-letnice delovanja te pomembne in v svetu vse bolj u...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Delavec umrl zaradi električnega udara

Danes dopoldne se je na Jesenicah zgodila tragična delovna nesreča.

Škofja Loka / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Za vrtcem še katoliška šola

V župniji Stara Loka že peto leto deluje vrtec Sončni žarek, že prihodnje leto pa bi ga radi nadgradili z osnovno šolo. Škof Anton Jamnik je razmere za ustanovitev šole označil kot odlične.

Prosti čas / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Univerzalna Anamarija

Dvajsetletna študentka Anamarija Avbelj iz Lukovice pri Domžalah je v soboto postala miss Universe Slovenije 2008. 14. julija bo v Vietnamu na svetovnem izboru zastopala slovenske barve.

Avtomobilizem / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Sedem let za Student Roadster

Študentje strojništva so uspešno zaključili pretvorbo limuzine v športni avtomobil.

Komenda / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Bogastvo otroških ekslibrisov

V Osnovni šoli Moste so pripravili razstavo ob 30. obletnici otroškega ekslibrisa.