Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 11. december 2012 / 07:00

Kranjčanka

Kranjčanka, 11. december 2012, št. 9

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Dvanajst let pričaranih nasmehov

Debeli rtič – Skupina Tuš s partnerji že dvanajsto leto zapored organizira družbeno odgovorni projekt Pričarajmo nasmeh, v katerem vsako leto na Debelem rtiču letuje petsto otrok iz socialno ogrože...

Slovenija / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Spominski pohod na Triglav

Rudno polje – Veteranske organizacije tudi letos pripravljajo spominski pohod na Triglav, ki se ga tradicionalno udeležujejo pohodniki iz vse Slovenije in zamejstva. Zaključna prireditev se bo v so...

Šport / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Stanleyjev pokal v nedeljo popoldne na Jesenicah

V nedeljo bo v dvorani Podmežakla pravi hokejski praznik, saj bo dvorano obiskal hokejski as Anže Kopitar s Stanleyjevim pokalom.

Šport / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

»Američana« za slovensko reprezentanco

Ljubljana – Na igrišču Golovec v Štepanjskem naselju v Ljubljani od torka naprej poteka evropsko prvenstvo v baseballu za dečke U12, ki se bo s finalno tekmo končalo danes. Na prvenstvu poleg slove...

Kronika / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Tatovi niso na dopustu

Kranj – V torek so imeli gorenjski policisti opravka z več tatvinami. Tako jih je poklical Kranjčan, ker je neznana akviziterka njegovemu očetu med prodajo artikla v stanovanju na Valjavčevi ulici...