Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. september 2018 / 20:43

Solarno postajališče z ogrevanimi klopmi

Jeseniško podjetje Sunlife je izdelalo prvo solarno avtobusno postajališče z ogrevanimi klopmi, USB- in brezžičnimi polnilci, ekranom za obvestila, defibrilatorjem ...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 31. avgust 2021 / 20:07

Medalji za biatlonki

Kranj – Češki Nove Mesto je gostil svetovno prvenstvo v letnem biatlonu. Na sprinterskih preizkušnjah sta se izjemno odrezali Polona Klemenčič in Lena Repinc, ki sta prišli do bronastih odličij – K...

Kronika / torek, 31. avgust 2021 / 20:05

S helikopterjem odpeljali v bolnišnico štiri planince

Kranjska Gora – V gorenjskih gorah je bil minuli konec tedna za spoznanje mirnejši kot prejšnji v avgustu, še vedno pa brez nesreč ni šlo. V nedeljo je dežurna ekipa za posredovanje v gorah s pomoč...

Zanimivosti / torek, 31. avgust 2021 / 20:05

Razstavili svoje starodobne lepotce

Člani Društva starodobnih vozil Kamnik so počastili dvajsetletnico svojega delovanja.

Nasveti / torek, 31. avgust 2021 / 20:04

Tanja odgovarja

Z zanimanjem berem vaše odgovore in tokrat sem se opogumila, da vas tudi sama zaprosim zanje. Kaj lahko pričakujem v ljubezni, bom še naprej sama ali dobim partnerja? Veliko se družim, hod...

Razvedrilo / torek, 31. avgust 2021 / 16:09

Še en naj dan v Predosljah

V Predosljah je pretekli konec tedna potekal štiridnevni festival Naaaj dan, ki je tradicionalno ponudil pester glasbeni nabor in razgibana doživetja za najmlajše obiskovalce. Tokrat so podelili tudi...