Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Šetraj

Šetraj ima zelo močan vonj in dokler niso v Evropi spoznali eksotičnih začimb, je bil šetraj med najbolj aromatičnimi kuharskimi zelišči.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 21:07

Oboroženi neznanec oropal lokal v Radovljici

Radovljica - Na Kranjski cesti v Radovljici je v soboto okoli 23. ure neznani moški z orožjem vstopil v gostinski lokal in od natakarice z grožnjo zahteval denar. Odnesel je manjši znesek gotovine....

Kultura / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:41

Likovna kolonija na Zelenici

Zelenica – V soorganizaciji Gorniškega učnega centra na Zelenici in Kulturnega društva tržiških likovnikov bo od ponedeljka, 25., do petka, 29. avgusta, na Zelenici potekala likovna kolonija, in si...

Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Pogrešanega našli mrtvega

Begunje – V Slatni pri Begunjah so v torek svojci pogrešili 50-letnega Franca Šubica, zato je policija v sredo zjutraj sprožila iskalno akcijo na območju Begunjščice, kamor je pogrešani rad zahajal...

Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Na kolesu nepravilno prevažal otroka

Bled – Blejski policisti so v sredo popoldne na Bledu obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodoval otrok, ki ga je oče peljal na zadnjem prtljažniku kolesa. Med vožnjo je namreč ot...

Gospodarstvo / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Oklepno jeklo za audi Angele Merkel

V Razvojnem centru Jesenice ekipa strokovnjakov skrbi za razvoj novih materialov, tudi jekel za Acroni. Najnovejše jeklo Protac 500 uporabljajo za blindiranje audijev, ki jih uporablja nemška vlada.