Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 20. november 2019 / 19:40

Občina Gorenja vas - Poljane praznuje

Gorenja vas – Občina Gorenja vas - Poljane vabi na slavnostno akademijo ob občinskem prazniku, ki jo prirejajo v soboto ob 19. uri v Sokolskem domu v Gorenji vasi. Slovesnost, na kateri bodo podeli...

Objavljeno na isti dan


Železniki / torek, 18. september 2012 / 07:00

Na novo projektirajo čistilno napravo

V Železnikih so se odločili, da bodo na novo projektirali gradnjo čistilne naprave, ki je sicer del skupnega projekta štirih občin na Škofjeloškem Urejanje porečja Sore.

Zanimivosti / torek, 18. september 2012 / 07:00

Večer folklore in ljudskega petja

Cerklje - Člani Kulturnega društva Folklora Cerklje so v soboto pripravili že 5. Večer folklore in ljudskega petja in tako zakorakali v že svojo osmo sezono. Prireditev, ki je po...

Škofja Loka / torek, 18. september 2012 / 07:00

Ne bo odvoza bioloških odpadkov

Škofja Loka - V občini Škofja Loka letos ne bo organiziranega jesenskega odvoza večjih bioloških odpadkov. Odločitev na občini utemeljujejo s tem, da je za ustrezno ravnanje s to...

Zanimivosti / torek, 18. september 2012 / 07:00

Loka jo je pihala

Škofja Loka - Konec tedna je bil v Škofji Loki že četrti mednarodni festival pihalnih orkestrov. Organizator dogodka je Mestni pihalni orkester Škofja Loka pod taktirko...

Gospodarstvo / torek, 18. september 2012 / 07:00

Prenovili prostore osrednje bančne poslovalnice

Jesenice - Gorenjska banka je osrednjo jeseniško bančno poslovalnico na Cesti maršala Tita prvič prenovila leta 1998, letos poleti pa jo je znova. Dela so končali v predvidenem r...