Krompirjeva zloženka z zeljem in skuto
Po prazničnih dobrotah se priležejo lažje jedi. To ne pomeni, da se moramo odpovedati okusom, le jedi pripravimo na način, da bodo lažje za želodec. Naj bo to krompirjeva zloženka z zeljem in skuto.
Za pripravo krompirjeve zloženke z zeljem in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 manjšo glavo svežega zelja (približno 1 kg), 1 čebulo, 200 g paradižnikovih pelatov, 0,5 kg skute, 4 jajca, 2 dl mleka, 1 žlico olivnega olja, pol žličke dimljene paprike, pol žličke kumine, sol in poper.
Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 20 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debela kolesa.
Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zeljni nadev. Čebulo olupimo, sesekljamo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo na grobo narezano zelje in posujemo s kumino, dimljeno papriko ter solimo in popramo. Na hitro prepražimo in zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dušimo 10 minut.
Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci ter vse skupaj malo posolimo. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in preostalih dveh jajc.
Sestavljanje zloženke: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zeljnega nadeva. Po zeljnem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zeljnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zabodemo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.
Vse dobro v letu 2024!