Krompirjeva zloženka z zeljem in skuto

Po prazničnih dobrotah se priležejo lažje jedi. To ne pomeni, da se moramo odpovedati okusom, le jedi pripravimo na način, da bodo lažje za želodec. Naj bo to krompirjeva zloženka z zeljem in skuto.

Za pripravo krompirjeve zloženke z zeljem in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 manjšo glavo svežega zelja (približno 1 kg), 1 čebulo, 200 g paradižnikovih pelatov, 0,5 kg skute, 4 jajca, 2 dl mleka, 1 žlico olivnega olja, pol žličke dimljene paprike, pol žličke kumine, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 20 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zeljni nadev. Čebulo olupimo, sesekljamo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo na grobo narezano zelje in posujemo s kumino, dimljeno papriko ter solimo in popramo. Na hitro prepražimo in zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci ter vse skupaj malo posolimo. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in preostalih dveh jajc.

Sestavljanje zloženke: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zeljnega nadeva. Po zeljnem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zeljnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zabodemo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Vse dobro v letu 2024!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. november 2013 / 11:52

Mir le za praznike in ob maratonu Franja

Trg v mestu pomeni zunanji prostor hiš in mesto srečevanja prebivalcev na vsakdanjih poteh in v prostem času. Škofjeloški Spodnji trg že dolgo ni več takšen, saj ga je gost tranzitni promet že zdavnaj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Obletnica reševanja s helikopterjem

Emil Herlec je bil kot plezalec in reševalec tesno povezan z gorami. Je soustanovitelj Gorske reševalne službe Postaje Kranj in začetnik helikopterskega reševanja.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje...

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Ljudi bi radi pripravili do druženja

Poleg parkiranja krajane v KS bratov Smuk najbolj jezi kos neurejenega zasebnega zemljišča med pošto in bloki, ki je v slabem vremenu ena sama velika luža.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Več zelenic in otroških igrišč

V anketi smo prebivalce Krajevne skupnosti Bratov Smuk v Kranju spraševali, kaj najbolj pogrešajo v domačem okolju krajevne skupnosti. Kar 51 odstotkov vprašanih želi več zelenic, 17 odstotkov an...