Takole so bili oblečeni v Prešernovem času. (Foto: Gorazd Kavčič)

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje leto.

Predoslje – Folklorna skupina (FS) Iskraemeco se je v soboto, 3. februarja, predstavila na folklornem večeru, kjer so nastopile otroška, mladinska, članska, tamburaška skupina in skupina 40+ FS Iskraemeco ter otroška folklorna skupina Osnovne šole Predoslje. Vsaka skupina se je predstavila s svojim plesom in pripadajočo pokrajino. Članska skupina, ki je obenem matična skupina, se je predstavila s petimi plesi, ostale pa vsaka s po enim. Za njihove originalne kostume in noše skrbita Jože Šenk, ki je obenem tudi mentor članske skupine ter Urška Lukman, ki je mentorica vseh drugih skupin.

Za začetek smo si ogledali ples in noše iz Prešernovega časa, na katere so zelo ponosni, saj jih imajo edini v Sloveniji. Zatem so predstavili še plese in noše s Primorskega, Rezije, Bele krajine, Prekmurja in seveda Gorenjskega. Urška Lukman je povedala: »S plesi in nošami ohranjamo ljudsko izročilo in ga približamo mladim, da vidijo, kako je bilo včasih. Pa tudi starejši se vedno bolj navdušujejo nad tem plesom.« Skupina se lahko pohvali z veliko prepoznavnostjo, saj so nedavno tega sodelovali pri novi narodnozabavni oddaji Na zdravje, udeležujejo se tudi raznih otroških prireditev ter festivalov doma in v tujini.

V nedeljo, 4. februarja, pa so se na glasbenem večeru predstavile skupine, s katerimi FS Iskraemeco sodeluje in s katerimi so posneli tudi videospote. To so Čuki, Atomik Harmonik, Svetlin, Veseli Svatje in Besniški kvintet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Otroci slikali panjske končnice

Tudi letos je Osnovna šola A. Janše, tokrat že dvanajstič zapored na Linhartovem trgu v Radovljici pripravila likovno delavnico poslikave panjskih končnic. Naslov tokratne delavnice je bil En' žl...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Obletnica reševanja s helikopterjem

Emil Herlec je bil kot plezalec in reševalec tesno povezan z gorami. Je soustanovitelj Gorske reševalne službe Postaje Kranj in začetnik helikopterskega reševanja.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje...

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Ljudi bi radi pripravili do druženja

Poleg parkiranja krajane v KS bratov Smuk najbolj jezi kos neurejenega zasebnega zemljišča med pošto in bloki, ki je v slabem vremenu ena sama velika luža.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Več zelenic in otroških igrišč

V anketi smo prebivalce Krajevne skupnosti Bratov Smuk v Kranju spraševali, kaj najbolj pogrešajo v domačem okolju krajevne skupnosti. Kar 51 odstotkov vprašanih želi več zelenic, 17 odstotkov an...