Takole so bili oblečeni v Prešernovem času. (Foto: Gorazd Kavčič)

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje leto.

Predoslje – Folklorna skupina (FS) Iskraemeco se je v soboto, 3. februarja, predstavila na folklornem večeru, kjer so nastopile otroška, mladinska, članska, tamburaška skupina in skupina 40+ FS Iskraemeco ter otroška folklorna skupina Osnovne šole Predoslje. Vsaka skupina se je predstavila s svojim plesom in pripadajočo pokrajino. Članska skupina, ki je obenem matična skupina, se je predstavila s petimi plesi, ostale pa vsaka s po enim. Za njihove originalne kostume in noše skrbita Jože Šenk, ki je obenem tudi mentor članske skupine ter Urška Lukman, ki je mentorica vseh drugih skupin.

Za začetek smo si ogledali ples in noše iz Prešernovega časa, na katere so zelo ponosni, saj jih imajo edini v Sloveniji. Zatem so predstavili še plese in noše s Primorskega, Rezije, Bele krajine, Prekmurja in seveda Gorenjskega. Urška Lukman je povedala: »S plesi in nošami ohranjamo ljudsko izročilo in ga približamo mladim, da vidijo, kako je bilo včasih. Pa tudi starejši se vedno bolj navdušujejo nad tem plesom.« Skupina se lahko pohvali z veliko prepoznavnostjo, saj so nedavno tega sodelovali pri novi narodnozabavni oddaji Na zdravje, udeležujejo se tudi raznih otroških prireditev ter festivalov doma in v tujini.

V nedeljo, 4. februarja, pa so se na glasbenem večeru predstavile skupine, s katerimi FS Iskraemeco sodeluje in s katerimi so posneli tudi videospote. To so Čuki, Atomik Harmonik, Svetlin, Veseli Svatje in Besniški kvintet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 23. februar 2021 / 07:00

Gorenjski glas, št. 15

Gorenjski glas, 23. februar 2021, št. 15

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Narava kaznuje slabo delo

"Če v gozdu gostih sestojev ne razredčimo mi, to naredi narava sama," pravi Jože Soklič in poudarja, da so posledice naravnih ujm veliko hujše v gozdovih, ki niso negovani.

Gospodarstvo / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Elektrarna v manj kot treh tednih

Gorenjske elektrarne so na strehah Merkurjevih skladišč v Naklem zagnale največjo gorenjsko sončno elektrarno z nazivno močjo osemsto kilovatov. Na leto lahko s to elektrarno oskrbijo 230 gospodinjste...

Prosti čas / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Kruhkarija z Okornom

Poljsko božično komedijo Kranjčana Mitje Okorna Pisma sv. Nikolaju so na Gorenjskem začeli predvajati prejšnji teden. Po projekciji v kranjskem Tušu se je večina odpravila z Mitjem na večerjo - na nje...

Kultura / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Dakskoblerju še tri nagrade

Fotoreporter Luka Dakskobler iz Kranja je na mednarodnem fotografskem natečaju Nature Images Awards 2011 prejel tri prestižne nagrade.

GG Plus / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Probiotični tamponi za zdravje nožnice

Vaginalne neprijetnosti, kot so pekoč občutek, srbenje in izcedek, so zelo pogosta težava številnih žensk. V Sloveniji so na voljo probiotični tamponi ellen, ki obnavljajo, ščitijo in krepijo intimni...