Brane Škofic

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Kranj - Prvo leto sta priznanji prejela Ana Djorič, dolgoletna članica sveta KS, ki se je ukvarjala predvsem s socialno problematiko, organizacijo maškarad v OŠ Matije Čopa in z otroki nasploh, ter Milan Frantar, aktivni član krajevnega odbora Rdečega križa, organizator pomoči na domu in krvodajalec, ki se je posvetil tudi pridobivanju novih krvodajalcev. Leta 2004 je bil priznanja deležen Brane Škofic, imenovan tudi Picaso, po poklicu graver, po duši pa slikar in kipar. Štiri desetletja že slika in riše, njegova velika ljubezen so narava in akti. Razstavlja od leta 1979, na samostojnih in skupinskih razstavah so ga spoznali v Kranju, Rogaški Slatini, Škofji Loki, Brežicah, Ljubljani, Piranu … Kot samostojni umetnik je nekaj časa deloval v Opatiji, kjer je risal portrete, karikature, plakate, akvarele, grafike. Od leta 1999 ima status umetnika, istega leta je prejel tudi malo Prešernovo plaketo mesta Kranj. Predlani so za nagrajenca izbrali mladeniča, ki s svojo neposrednostjo in pogumom navdušuje staro in mlado po vsej Sloveniji, smučarja skakalca Roberta Kranjca. S starši živi v bloku na Planini, kot smučarski skakalec pa je doživel že veliko uspehov, največji je bronasta kolajna v ekipni tekmi na olimpijskih igrah. V svoji športni karieri je doživljal vzpone in padce, tudi tiste resnične, ki so mu zadale poškodbe. Vendar se Robi ne da, skače še naprej in upa na uspehe. Tudi njegovi sokrajani upajo, da najboljše zanj šele prihaja. Zadnja nagrajenka pa je Osnovna šola Matije Čopa. Ustanovljena je bila leta 1988 in prvo leto jo je obiskovalo 1050 otrok, sedaj pa se je število več kot razpolovilo. Šola je med prvimi začela uvajati program devetletke, bila med prvimi štirimi e-šolami v Sloveniji in prva v Kranju, leta 2004 prejela najvišjo državno nagrado za strokovno delo v šoli, nagrado Blaža Kumerdeja, postala regijsko središče za mentorstvo drugim šolam, njena ravnateljica Marija Musar pa je leta 2005 prejela plaketo Mestne občine Kranj za kakovostne dosežke šole. V krajevni skupnosti pa jo še zlasti cenijo, ker dobro sodeluje s krajem, svojo telovadnico odpira športnim klubom, omogoča brezplačne zunajšolske dejavnosti za svoje otroke, skrbi za urejenost igrišč in jih prepušča v uporabo vsem krajanom za športne aktivnosti, vabi v svoje prostore različne predavatelje in skupaj s krajevno skupnostjo organizira okrogle mize, prireditev Živa ulica in srečanje krajanov z županom ter je tudi v prihodnje pripravljena na široko odpreti vrata za skupne dogodke.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sobota, 2. marec 2019 / 09:38

Mala hidroelektrarna na Dolinki

Savske elektrarne na Savi Dolinki pri Slovenskem Javorniku gradijo malo hidroelektrarno Borovlje. Obsežen projekt je vreden kar 2,7 milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. marec 2016 / 13:37

Prehitro sta vozila

Kranj – Med osmimi prometnimi nesrečami, ki so jih gorenjski policisti obravnavali zadnji konec tedna, sta se dve končali tudi s telesnimi poškodbami. V petek popoldne se je v Kranju poškodoval mop...

Razvedrilo / torek, 8. marec 2016 / 13:32

Vse je pesem

V dvorani Doma krajanov v Šenčurju je potekal dobrodelni koncert Vide Šušteršič z glasbenimi gosti, s katerega izkupičkom bodo pomagali družini v stiski.

Gospodarstvo / torek, 8. marec 2016 / 13:30

Na razpis za Peko prispelo šestnajst ponudb

Tržič – Na razpis za najem Pekovih proizvodnih, skladiščnih in trgovinskih prostorov je do roka prispelo šestnajst ponudb, je včeraj razkrila stečajna upraviteljica Tadeja Tamše. »Tako veliko zanim...

Kranjska Gora / torek, 8. marec 2016 / 13:16

Kranjskogorčani so se zelo izkazali

Petinpetdeseto izvedbo Pokala Vitranc v Kranjski Gori so zaznamovale ekstremne vremenske razmere. Za nemoteno izvedbo so zaslužni neumorni delavci, ki so se uspešno spopadli z njimi.

Kronika / torek, 8. marec 2016 / 13:06

Za pobiranje prispevkov ni imel dovoljenja

V Radovljici so policisti znova obravnavali tujca, ki je brez dovoljenj pobiral prostovoljne prispevke.