Narastek iz ječmenova kaše / Foto: Erika Jesenko

Narastki iz kaš

Kaše so izredno hranljivo in uporabno živilo. Iz njih lahko naredimo narastke, tako na slan kot tudi sladek način. Take jedi so še posebej priročne, saj se naredijo v večji količini in do naslednjega obroka v hladilniku počakajo tudi več dni.

Za pripravo narastka iz ječmenove kaše potrebujemo: 250 g ječmenove kaše, 30 g suhih gob, 1 manjšo bučo, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 jajci, suhi majaron, sol in poper, drobnjak, 2 žlici olja, 1 žlico drobtin.

Ječmenovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Suhe gobe namočimo v vodi za eno uro ali čez noč, nato jih odcedimo, narežemo na manjše koščke in jih prepražimo na nasekljani čebuli. Dodamo nasekljan česen ter začinimo z majaronom, drobnjakom, solimo in popramo. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo prepražimo na žlici olja. Solimo in popramo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo toliko časa, da se buča zmehča. Nato jo zmeljemo v pire. V večji skledi zmešamo ječmenovo kašo, prepražene gobe in pire buč. Dodamo jajci in vse skupaj dobro premešamo. Prestavimo v pekač, ki smo ga namastili z žlico olja ter potresli z drobtinami. Poravnamo in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo narastka iz ajdove kaše in buče potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 0,5 kg mesa buče, 150 g grobo mletih orehov, 2 dl smetane, 100 g medu, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, pol žličke suhega ingverja.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo dušimo do mehkega in napravimo pire. Nato skupaj zmešamo kuhano ajdovo kašo, bučni pire, mlete orehe, smetano, med, vaniljev sladkor, cimet in ingver. Dobro premešamo in prenesemo v srednje velik pekač. Narastek pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 19. april 2013 / 07:00

Jurij

Jurij, 19. april 2013, št. 1

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...