Narastek iz ječmenova kaše / Foto: Erika Jesenko

Narastki iz kaš

Kaše so izredno hranljivo in uporabno živilo. Iz njih lahko naredimo narastke, tako na slan kot tudi sladek način. Take jedi so še posebej priročne, saj se naredijo v večji količini in do naslednjega obroka v hladilniku počakajo tudi več dni.

Za pripravo narastka iz ječmenove kaše potrebujemo: 250 g ječmenove kaše, 30 g suhih gob, 1 manjšo bučo, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 jajci, suhi majaron, sol in poper, drobnjak, 2 žlici olja, 1 žlico drobtin.

Ječmenovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Suhe gobe namočimo v vodi za eno uro ali čez noč, nato jih odcedimo, narežemo na manjše koščke in jih prepražimo na nasekljani čebuli. Dodamo nasekljan česen ter začinimo z majaronom, drobnjakom, solimo in popramo. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo prepražimo na žlici olja. Solimo in popramo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo toliko časa, da se buča zmehča. Nato jo zmeljemo v pire. V večji skledi zmešamo ječmenovo kašo, prepražene gobe in pire buč. Dodamo jajci in vse skupaj dobro premešamo. Prestavimo v pekač, ki smo ga namastili z žlico olja ter potresli z drobtinami. Poravnamo in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo narastka iz ajdove kaše in buče potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 0,5 kg mesa buče, 150 g grobo mletih orehov, 2 dl smetane, 100 g medu, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, pol žličke suhega ingverja.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo dušimo do mehkega in napravimo pire. Nato skupaj zmešamo kuhano ajdovo kašo, bučni pire, mlete orehe, smetano, med, vaniljev sladkor, cimet in ingver. Dobro premešamo in prenesemo v srednje velik pekač. Narastek pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 29. julij 2014 / 12:23

Novo vodstvo Velike planine

Velike planine brez gondole in sedežnice ni, je prepričan novi direktor družbe Leon Keder, a s čim bodo nadomestili ustavljeno dvosedežnico Šimnovec, še vedno ni znano.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Strela uničila žičnico na Jezerskem

Torkovo neurje in udari strel so tudi na Gorenjskem povzročali škodo, udar strele pa je povzročil požar na spodnji postaji tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem ter poškodoval zgornjo postajo žičnice...

Slovenija / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Dodatke izvzeti iz minimalne plače

Sindikati nameravajo zbrati pet tisoč podpisov in v državni zbor vložiti zahtevo za spremembo zakona o minimalni plači. Prejemniki te namreč nimajo priznanih dodatkov, če delajo ponoči, ob nedeljah in...

Medvode / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Iskali bodo novega direktorja

Matej Mohorič Peternelj je umaknil kandidaturo za direktorja Zavoda za šport in turizem Medvode.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Banka Slovenije zahteva dokapitalizacijo

Kranj – Banka Slovenije je Gorenjski banki naložila, da mora do konca letošnjega leta izvesti dokapitalizacijo v znesku 13 milijonov evrov. Glavni lastnik banke z 49 odstotki upravljavskega kapital...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Set za pomoč ob pikih čebel

Kranj – Iz Čebelarske zveze Slovenije so sporočili, da so v torek po neuspešnih sestankih na Ministrstvu za zdravje sklenili dogovor z Lekarno Ljubljana o izdelavi seta za prvo pomoč ob pikih čebel...