Narastek iz ječmenova kaše / Foto: Erika Jesenko

Narastki iz kaš

Kaše so izredno hranljivo in uporabno živilo. Iz njih lahko naredimo narastke, tako na slan kot tudi sladek način. Take jedi so še posebej priročne, saj se naredijo v večji količini in do naslednjega obroka v hladilniku počakajo tudi več dni.

Za pripravo narastka iz ječmenove kaše potrebujemo: 250 g ječmenove kaše, 30 g suhih gob, 1 manjšo bučo, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 jajci, suhi majaron, sol in poper, drobnjak, 2 žlici olja, 1 žlico drobtin.

Ječmenovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Suhe gobe namočimo v vodi za eno uro ali čez noč, nato jih odcedimo, narežemo na manjše koščke in jih prepražimo na nasekljani čebuli. Dodamo nasekljan česen ter začinimo z majaronom, drobnjakom, solimo in popramo. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo prepražimo na žlici olja. Solimo in popramo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo toliko časa, da se buča zmehča. Nato jo zmeljemo v pire. V večji skledi zmešamo ječmenovo kašo, prepražene gobe in pire buč. Dodamo jajci in vse skupaj dobro premešamo. Prestavimo v pekač, ki smo ga namastili z žlico olja ter potresli z drobtinami. Poravnamo in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo narastka iz ajdove kaše in buče potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 0,5 kg mesa buče, 150 g grobo mletih orehov, 2 dl smetane, 100 g medu, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, pol žličke suhega ingverja.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo dušimo do mehkega in napravimo pire. Nato skupaj zmešamo kuhano ajdovo kašo, bučni pire, mlete orehe, smetano, med, vaniljev sladkor, cimet in ingver. Dobro premešamo in prenesemo v srednje velik pekač. Narastek pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. december 2006 / 06:00

Del nacionalne rezerve bodo razdelili rejcem

Kranj - Vlada je na nedavni seji spremenila uredbo o uvedbi dajatev za mleko in mlečne proizvode. Po tej uredbi bo agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja iz naci...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 18:34

Kužno znamenje – v spomin in za zahvalo

Cerklje – Kužno znamenje v Cerkljah je bilo postavljeno pod »farovško« lipo leta 1645, enako stara naj bi bila tudi lipa. Stoji na vzhodnem robu Cerkelj ob ozki poljski poti, v bližini župnijske ce...

Razvedrilo / / 18:32

Začeli so na rojstnodnevnem odru

»Malo prepozno, a še vedno dovolj zgodaj in dobro,« bi lahko hudomušno komentirali nastope in ime gorenjske glasbene zasedbe Mal'prepozn. Povprečna starost fantov v bendu je sicer več kot 53 let, a gl...

Mularija / / 18:28

Učenci o virusu

V času šolanja na daljavo učitelji iz učencev poskušajo izvabiti njihovo domišljijo, duhovitost, kritičnost in ustvarjalnost tudi pri razmišljanju o novem koronavirusu, ki je ohromil svet.

Razvedrilo / / 18:27

Umrl je Stane Knific

Stane Knific se je rodil v Škofji Loki, živel je v Kranju. Bil je eden najbolj znanih domačih menedžerjev in organizatorjev glasbenih prireditev narodno-zabavne glasbe. Sodeloval je s številnimi an...

Kronika / / 18:23

Ne zaupaj vsakomur in vsemu, kar je na spletu

Na točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si opozarjajo, da so na družbenih omrežjih v zadnjem času še posebno aktivni posamezniki, ki najstnike nagovarjajo k pošiljanju golih fotografij, nato...