Narastek iz ječmenova kaše / Foto: Erika Jesenko

Narastki iz kaš

Kaše so izredno hranljivo in uporabno živilo. Iz njih lahko naredimo narastke, tako na slan kot tudi sladek način. Take jedi so še posebej priročne, saj se naredijo v večji količini in do naslednjega obroka v hladilniku počakajo tudi več dni.

Za pripravo narastka iz ječmenove kaše potrebujemo: 250 g ječmenove kaše, 30 g suhih gob, 1 manjšo bučo, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 jajci, suhi majaron, sol in poper, drobnjak, 2 žlici olja, 1 žlico drobtin.

Ječmenovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Suhe gobe namočimo v vodi za eno uro ali čez noč, nato jih odcedimo, narežemo na manjše koščke in jih prepražimo na nasekljani čebuli. Dodamo nasekljan česen ter začinimo z majaronom, drobnjakom, solimo in popramo. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo prepražimo na žlici olja. Solimo in popramo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo toliko časa, da se buča zmehča. Nato jo zmeljemo v pire. V večji skledi zmešamo ječmenovo kašo, prepražene gobe in pire buč. Dodamo jajci in vse skupaj dobro premešamo. Prestavimo v pekač, ki smo ga namastili z žlico olja ter potresli z drobtinami. Poravnamo in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo narastka iz ajdove kaše in buče potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 0,5 kg mesa buče, 150 g grobo mletih orehov, 2 dl smetane, 100 g medu, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, pol žličke suhega ingverja.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Bučo olupimo, narežemo na kocke ter jo dušimo do mehkega in napravimo pire. Nato skupaj zmešamo kuhano ajdovo kašo, bučni pire, mlete orehe, smetano, med, vaniljev sladkor, cimet in ingver. Dobro premešamo in prenesemo v srednje velik pekač. Narastek pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 7. julij 2012 / 07:00

Zgradili še zadnji odsek vodovoda

Zdaj imajo tudi vasi pod Dobrčo: Srednja vas, Zadnja vas in Mlaka dostop do pitne vode. Za izgradnjo 3,4-kilometrskega vodovodnega sistema je večino sredstev zagotovil Evropski sklad za regionalni raz...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. januar 2022 / 18:33

Smučarska središča za otroke

Na Gorenjskem je nekaj manjših smučišč, ki so primerna zlasti za otroke in smučarje začetnike. Obiskali smo Rekreacijsko-turistični center (RTC) Zatrnik in smučišče s sankaško in smučarskotekaško prog...

Razvedrilo / torek, 25. januar 2022 / 18:31

Korošica zmagala pri Avseniku

V igranju na klavirsko harmoniko je bil najbolje ocenjen Miha Mozetič iz Praproš pri Ljubnem.

Kronika / torek, 25. januar 2022 / 18:30

Brez razloga klicaril na 113

Kranj – Policisti so v noči na petek obravnavali moškega, ki je v nekaj urah večkrat neupravičeno klical na interventno številko 113 kljub njihovim večkratnim opozorilom, da zlorablja klic. Pri tem...

Šport / torek, 25. januar 2022 / 18:28

Slivnik blizu stopničkam

Parasmučar Jernej Slivnik se je izkazal na svetovnem prvenstvu.

Kronika / torek, 25. januar 2022 / 14:50

Stol usoden za Avstrijca

Na Stolu se je smrtno ponesrečil avstrijski turni smučar. Policija opozarja, da so razmere v gorah zahtevne: podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega.