Vodja kuhinje Janja Bučić z mangovo sladico, ki je med gosti zelo zaželena / Foto: Tina Dokl

Vsi smo želeli biti kuharji ...

Vodja kuhinje v Hotelu Korona v Kranjski Gori Janja Bučić je prejela priznanje turistično-gostinske zbornice za posebne dosežke in doprinos k dvigu kakovosti storitev, podelitev je bila na nedavnih Dnevih slovenskega turizma.

Kvaliteten kuhar je za Janjo Bučić človek idej, ki zna pogledati po kuhinji in iz sestavin, ki so tisti trenutek na voljo, ustvariti nekaj novega.

V kuhinji Hotela Korona jih je trinajst, skupaj z vodjo kuhinje Janjo Bučić. »Največ je vreden pogovor s sodelavci, želim, da se čim manj čuti, kdo je ''šef''. Z dostopnostjo, odkritim odnosom lahko še največ iztržiš od zaposlenih,« je prepričana Bučićeva, ki z družino živi v Gozdu - Martuljku. V Slovenijo je prišla iz Bosne leta 1983. V Radovljici je končala Srednjo gostinsko šolo, smer kuhar, prvo zaposlitev kot kuharica je dobila v nekdanjem Penzionu Špik v Gozdu - Martuljku. Čez čas je šla za slaščičarko v Hotel Špik v Gozdu - Martuljku, od leta 2005 je zaposlena v Koroni. Četudi je vodja kuhinje, pogosto še prime za kuhalnico. »Vsako jutro okrog osme ure se s sodelavci usedemo in pomenimo, kaj bomo pripravili za tisti dan. Imamo samopostrežno restavracijo in ponudbo a la carte, jedi so raznovrstne – za vsak okus nekaj, sledimo tudi sezonski ponudbi, kot so v tem času jedi, pripravljene iz buč, kostanja … Gost si lahko, če želi, iz petih krožnikov sam sestavi svoj meni. Vsak mesec imamo za goste tudi dve brezplačni pogostitvi v sklopu igralnice. Ena pogostitev je vedno slovenska s tradicionalnimi jedmi, druga je tematska, kot je bil pred nedavnim britanski večer. Veliko je tudi t. i. VIP-večerij. Ob posebnih priložnostih se zvečer vrnem na delo in sodelavcem pomagam in jim pokažem, kako sem si kaj zamislila. Ne smemo pozabiti, da jemo tudi z očmi, zato je zelo pomembno, kako je hrana videti na krožniku. Veliko imamo rednih gostov in treba se je domisliti, kako jedi pripraviti in ponuditi še na drugačen način. Je kar izziv,« je povzela Janja Bučić.

Težko jo boste videli krožiti med gosti; kot pove, se v kuhinji še najbolje počuti. O tem, kako cenjen je danes kuharski poklic, pa meni: »Je zelo težek poklic. Če ga želiš opravljati, ga moraš imeti zares zelo rad. Dela se vse dni v tednu, najbolj naporni so konci tedna in prazniki. Dela se ure in ure. V našem podjetju smo, mislim, kar cenjeni in spoštovani, na nivoju države pa so poklic kuharja in natakarja razvrednotili in težko je danes dobiti kader. Ko sem jaz začenjala pred več kot 35 leti, je vsak želel biti kuhar in natakar. Zase pa lahko rečem, da mi ni žal, da sem se odločila za ta poklic.« Kvaliteten kuhar je za Bučićevo človek idej, ki zna pogledati po kuhinji in iz sestavin, ki so tisti trenutek na voljo, ustvariti nekaj novega. »Tako smo prišli do sladice, ki je pri naših gostih zelo zaželena. Pripravljali smo večerjo, na delovni površini so bile maline pa mangov pire, okušala sem, kako gre to skupaj in nastala je mangova sladica,« je razložila Bučićeva, ki najraje ustvarja prav sladice. Tudi doma je »prva« kuharica, na domačem meniju pa je še največ zelenjave, testenin in svežih rib. V prostem času bere romane, kolesari in rola. O priznanju pa pove: »Lepo je, da tudi drugi opazijo tvoj trud.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Za direktorja sedem kandidatov

Kar sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, se je prijavilo za direktorja Prešernovega gledališča, Zveza kulturnih društev Kranj pa je vložila naznanilo nevestnega dela nekdanje občinske up...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Francka in Vencelj Peternel prihajata iz vasi pod Blegošem, kjer sta se spoznala, živita pa v Šenčurju, kamor ju je pripeljalo delo.

Slovenija / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

K rešitvi težave naj pristopi tudi ministrstvo

Ljubljana – Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je v zvezi s porušenim naravnim sistemom v Dvojnem jezeru na ministra za okolje in prostor Karla Erjavca naslovila pobudo, na...

Tržič / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Prehodni pokal spet v Tržiču

Enajste tržiške igre veselja in smeha so privabile šest ekip z Gorenjske in številne gledalce. Zmagali so domačini.

Kranj / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Vodnjak obnavljajo, ga bodo tudi preselili?

Mojster za ohranjanje kulturne dediščine Leopold Šajn obnavlja vodnjak sv. Janeza Nepomuka z žalujočo ženo, ki stoji ob južni fasadi župnijske cerkve in je ena najlepših kiparskih umetnin v Kranju.

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Večina Kovorjanov bi sprejela kranjske odpadke

Občina Tržič je Klicnemu studiu slepih v Škofji Loki naročila raziskavo mnenja prebivalcev KS Kovor o tem, ali naj se deponija napolni do konca ali prej zapre.