Mojca Ažman / Foto: Alenka Brun

Gos, raca, zelje in mlinci

Pred vrati je martinovo, priljubljen praznik rodovitne jeseni, povezan z vinom in vinsko kulturo. Gostinci ga praznujejo ta konec tedna, med njimi pa so tudi takšni, ki bodo praznovali še naslednji konec tedna in namenili martinovemu tudi kakšen dan med tednom.

Martinov konec tedna vabi k pojedini s tradicionalnimi okusi. Na krožniku ne smejo manjkati raca ali gos, mlinci in rdeče zelje. Gostinci na Gorenjskem letos ponovno vabijo v sproščeno družbo z degustacijskimi meniji ali martinovimi pojedinami. Opazili smo, da je odziv dober, nekje so razpoložljiva mesta že zapolnili.

Lesce – God sv. Martina, 11. november, je jutri. Čeprav mogoče martinovanja bolj sodijo v slovenske vinorodne dežele, tudi na Gorenjskem tradicionalno praznujemo god tega priljubljenega svetnika – z glasbo, plesom in za martinovo značilnimi jedmi. Po ljudskem prepričanju je martinovo dan, ko sveti Martin iz mošta naredi vino. V povezavi s svetnikom lahko preberemo tudi različne razlage povezav Martina iz Toursa ali svetega Martina z gosmi in vinsko torto.

Med epidemijo covida-19 martinovanj, kot smo jih bili dotlej vajeni, ni bilo. Jedilniki martinovih pojedin so se iz gostiln in restavracij preselili v domače jedilnice. Do izraza je prišlo znanje domačih kuharic in iznajdljivost gostilničarjev ter lastnikov restavracij. Marsikdo med njimi se je odločil za martinovo »to go« oziroma osebni prevzem martinove pojedine.

Z osebnim prevzemom so poskusili tudi v Gostišču Tulipan v Lescah in bili prijetno presenečeni, saj je bil odziv gostov nad pričakovanji, pravi Mojca Ažman. Nadaljuje, da se je ideja obnesla, princip prijel in tako tudi letos za martinovo pripravljajo račko ali gosko za na dom, seveda v družbi tradicionalnih prilog, ki smo jih na martinovo vajeni na krožniku. Razloži, da eno ali drugo celo spečejo v glineni posodi v krušni peči. Pred tem jih skuhajo še v vakuumu, tako da je po dvourni peki, ki sledi, meso res mehko. Pove še, da je del priloge rdeče zelje s kmetije Svetlc in da mlince delajo sami. »Gostje jih imajo zelo radi. So res takšni – 'tapravi', malce zabeljeni z zaseko in ocvirki ter poparjeni z govejo juhico,« nam gostinka s pripovedovanjem naredi »lušte«. Del pojedine za domov pa so še domača gosja pašteta, maslo, domače vloženine in krema rdeče pese. To pa je letos tudi uvod v degustacijski štirihodni meni, ki ga gostom v Gostišču Tulipan ponujajo za martinov konec tedna – torej 11. in 12. septembra. Pašteti sledi domača čista dvojna kokošja juha z zdrobovimi cmočki in jušno zelenjavo; za glavno jed imajo pečene račje prsi s pomarančno-čokoladno omako, rdečim zeljem, pehtranovim štrukljem, ki ga ravno tako pripravijo sami, ter kostanjevim pirejem. Sladica pa je enaka, kot jo ponujajo pri meniju Okusov Radol'ce, ker je ravno pravšnja – jesenska: cimetov mousse z orehovim drobljencem, sladoledom ter karameliziranimi jabolki.

»Na martinovem jedilniku najdete pravzaprav vse, kar naj bi za martinovo dejansko bilo na mizi,« meni Ažmanova. Doda, da se je letos odločila le za hrano, brez žive glasbe. Že nekaj časa namreč opaža, da so se praznovanja martinovega na Gorenjskem v primerjavi s prejšnjimi leti rahlo umirila. Obdobje koronavirusa je očitno vse skupaj malce uspavalo. Še živo pa se spominja, kako je bilo včasih za martinovo veselo. »Ni smela manjkati glasba, krst vina z župnikom … Zabava je trajala do jutranjih ur naslednjega dne … Je bilo prav 'luštno',« zaključi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 11. januar 2020 / 14:02

Štipendija letos Mojci Marčun

V Plavalnem klubu Gorenjska banka Radovljica so v torek podelili letošnjo štipendijo Sare Isaković. Tokrat jo je prejela Mojca Marčun, mlada plavalka iz Dupelj, ki v Radovljici trenira pod vodstvom Ur...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 19. september 2019 / 22:09

Glasovci dvakrat na Brezje in Višarje

Med velikim in malim šmarnom, ko je najprimernejši čas za obisk Mariji posvečenih božjih poti, so bili izletniki Gorenjskega glasa dvakrat na Brezjah in na Višarjah.

Kultura / četrtek, 19. september 2019 / 22:04

Življenje Antona Janše na odru

V Gledališču Julke Dolžan na Breznici so v soboto zvečer premierno uprizorili predstavo Čebelji roj, ki govori o življenju in delu znamenitega čebelarja Antona Janše.

Škofja Loka / četrtek, 19. september 2019 / 22:02

Komunalne storitve v javne roke

Škofjeloški občinski svetniki so razpravljali, kako naj bo v prihodnje urejeno izvajanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb. Zdaj imajo za oskrbo z vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda...

Zanimivosti / četrtek, 19. september 2019 / 22:00

Poletje je bilo izrazito vroče

Letošnje poletje je bilo drugo najtoplejše po letu 1961 in se postavlja ob bok najbolj vročemu iz leta 2003.

Zanimivosti / četrtek, 19. september 2019 / 21:59

Odličen zaključek poletja

Vodice, Kranj – Vsako leto imajo v Medobčinskem društvu invalidov (MDI) Kranj, ki združuje člane iz občin Naklo, Šenčur, Cerklje, Preddvor, Jezersko in MO Kranj, v programu Ohranjevanje zdravja, ok...