Pravila obnašanja naj bi veljala tudi glede varovanja okolja.

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Glede na številne pritožbe kmetov o brezobzirnem vedenju lovcev v lovišču Kozorog v preteklem obdobju, se je odbor za kmetijstvo seznanil z vzpodbudnim pismom Zavoda za gozdove, podpisanim od vodje lovišča s posebnim namenom Kozorog Kamnik, mag. Darka Veternika, v katerem nas seznanjajo, da so revirnega lovca in vse lovske pomočnike opozorili in seznanili s pravili obnašanja na kmetijskih zemljiščih. Predsednik odbora za kmetijstvo Stanislav Bergant sporoča, da v dopisu ZGS navaja, da je prepovedal lovcem vsakršno vožnjo po kmetijskih zemljiščih. Za odvoz uplenjene divjadi preko kmetijskih zemljišč je potreben predhodni dogovor z lastnikom zemljišča, prepovedano je tudi puščanje drobovja iztrebljene divjadi na kmetijskih površinah. Za vsa biotehnična in biomeliorativna dela na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, kot so naprimer preže, krmišča ali steze, je potrebno pridobiti soglasje lastnika. Vse opažene kršitve naj se takoj javijo na GSM 031/235-709.

Kmetje so se pritoževali tudi glede škode na posevkih in balah, ki jo povzročajo sive vrane. Odbor za kmetijstvo je na ZGS, OE Kranj, naslovil prošnjo za izvedbo ustreznih ukrepov. Tudi na to prošnjo smo dobili pozitiven odgovor, v katerem nas vodja lovišča Kozorog obvešča, da bodo na najbolj ogroženih področjih občine Preddvor povečali odstrel sivih vran. Upravljavec lovišča nam tudi sporoča, da lahko kmetje v spomladanskem in letnem času pri upravljavcu dobijo zmrznjene sive vrane, ki jih kmetje lahko uporabijo kot učinkovit način odvračanja.

Naj dodamo še, da sta s 1. januarjem letos začela veljati sporazuma o sodelovanju lovcev lovskih družin Preddvor in Kokra v lovišču s posebnim namenom Kozorog. Pričakujemo, da bo tudi izvajanje teh sporazumov prineslo pozitivne učinke v odnose med lastniki zemljišč in upravljavcem. Divjad je okras in bogastvo naših polj in gozdov in vsi si želimo, da bi z divjadjo trajnostno, etično in odgovorno gospodarili. Anton Križ z Zg. Brige na Kočevskem je v prvi številki letošnje revije Lovec zapisal, da spora med lovci in kmeti ni in ga tudi v prihodnje ne sme biti. »Kmetje od lovcev upravičeno pričakujejo, da jim bomo škodo od divjadi poskušali preprečiti v največji mogoči meri, morebitno nastalo škodo pravočasno in pošteno ocenili in poravnali, medse pa brez obotavljanja sprejeli tudi kmete, ki si lova želijo, da jim namerno ali iz malomarnosti ne bomo povzročali škode ter da jih bomo vsaj vljudno pozdravili in se jim zahvalili, ker lovimo na njihovem zemljišču.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Policisti za en dan

Voznike je v četrtek dopoldne pred starim hotelom Špik v Martuljku ustavljala posebna četica policistov.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.