V zatemnjenem šotoru se je videlo le "pešca" s kresničko. (Foto: Gorazd Kavčič)

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Preddvor - Prometna vzgoja je dolgoročni proces, pravi učiteljica Nuša Zadražnik iz osnovne šole Matije Valjavca Preddvor, ki skupaj z občino večkrat pripravi kako preventivno akcijo. Prvošolci dobijo kresničke in rumene rutke, s katerimi so na cesti opaznejši, nekaj pa jih razdelijo tudi za otroke do 5. razreda. »Ko jim dam kresničke, jim rečem, da naj jih kar pred menoj privežejo na šolske torbe,« pove Zadražnikova. Druga akcija četrtošolcev je pismo, ki ga napišejo starim staršem, naj tudi oni na poti ob slabši vidljivosti nosijo kresničke, dajo pa jim tudi druge nasvete (svetlejša oblačila, odsevni trakovi), kako so lahko v prometu (pre)vidnejši. »Pismu priložimo dopisnico, ki jo stari starši izpolnijo in pošljejo na SPV v Ljubljano, tam pa katerega od otrok izžrebajo za nagrado,« dodaja učiteljica. Tretja akcija v tem šolskem letu pa nosi naslov Postanimo (pre)vidni. V šoli so postavili šotor s popolno zatemnitvijo in vanjo postavili dve lutki, eno osvetljeno s kresničko, drugo brez vsega. »Otroke od 1. do 9. razreda smo pošiljali v šotor, naj se prepričajo, kako vidljiva je prva in kako druga lutka,« je dejala Nuša Zadražnik. »Učencem od 4. razreda naprej pa smo pokazali tudi posebne tehtnice, ki pokažejo, kolikšna je človekova teža pri hitrostih 50, 70 in 90 kilometrov na uro. Pri 50 kilometrih na uro je otrok lahko dosegel od 500 do 600 kilogramov, odrasel moški pa pri 90 kilometrih na uro tudi do pet ton.« Na tehtnico so postavili tudi ravnatelja Marjana Peneša in župana Mirana Zadnikarja. K akciji so povabili tudi druge občane, zlasti starejše, da bi ob večernih sprehodih za svojo varnost poskrbeli, da bi bili (pre)vidni. Ravnatelj Marjan Peneš nam je še povedal, da skupaj z vrtcem pripravljajo tudi preventivno akcijo, v kateri bodo starše ozavestili, kako pravilno uporabljati in pripenjati majhne otroke v varnostnih sedežih v avtomobilih.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 24. maj 2014 / 10:19

Ob nesrečah ne poznamo meja

Matej Kejžar: »Vsi v sistemu zaščite in reševanja moramo gledati čez svoje meje, sploh če pride do katastrofe takšnih razsežnosti, kot zdaj v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Delati moramo z roko v ro...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.