Brat vse vidi, Brat vse ve: Zdrava ekološka cigareta

Kot kaže je izum gorenjskega inovatorja prišel v pravem času. Kadilcem bo lažje preživeti protikadilski zakon.

»Moje prvo načelo pri razvoju ekocigarete je bilo, kadilcem čimbolj ublažiti prehod v stanje, ko bo v veljavo stopil novi »protikadilski« zakon,« je s težavo v pravilni slovenščini povedal inovator J. H. iz severozahodnega dela Gorenjske, polnega imena do dokončne registracije patenta še ne smemo objaviti. Tudi sam je namreč velik ljubitelj kavice s cigareto, piva s cigareto in podobnih družabnih dogodkov, zato je v zadnjem letu dneve in noči presedel na balkonu, intenzivno kadil in razvijal svoj, kot pravi, življenjski projekt. Študij in raziskovanje je sočasno uspešno podpiral z derivati pridelkov iz domačega sadovnjaka.

»Po je b'la pa ura šter zjutrej, pa jest utaknem še en cigaret u goflo. Narobe ubrnen. Poj pa filt'r zakur'm, pa putegnem. N'č. Sam' smrdi. Kva pa j to, malora. Po se pa men' u glavo publiska. Pajade, cigaret, k ma na ubeh konc'h filt'r,« je slikovito razložil naš inovator J. H. Rezultat njegovega raziskovalnega dela si lahko ekskluzivno ogledate na fotografiji. Patent pod nazivom »Zdrava ekološka cigareta« je trenutno v fazi prijave, nekaj strokovnjakov pa ga je že imelo možnost videti in prav vsi priznavajo, da gre za velik prispevek k bolj zdravemu kajenju. Večinoma so mnenja, da bo s to cigareto protikadilski zakon izgubil svoj pomen, saj bo take cigarete moč kaditi tudi v lokalih in na javnih mestih, ne da bi s tem ogrožali okolico. Minister za zdravje AB je že v dilemi, kaj storiti, bržkone pa bo o tem povprašal predsednika vlade JJ. »Jest s'm že dobu ponudbe iz Amerike iz Silikon Velij. Baje imajo tam vse ženske silikonsk' uprsje, zato me uleče tja, k' stomater. Bomo vid'l, kva bo,« je še dejal H.J. in šel na cigaret.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 29. februar 2008 / 07:00

Sto kilometrov miže

Vožnji s PVC prvo šipo proti bleščečemu soncu bi lahko rekli v miže.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Na štartu ve, kako daleč je cilj

Tudi zato je Škofjeločan Lojze Primožič v svojem prvem poskusu uspešno opravil eno najbolj garaških športnih preizkušenj, imenovano ironman.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zlata čipka Aliču in Žakljevi

Na kolesarski dirki od Železnikov do Soriške planine sta bila najhitrejša Simon Alič in Rada Žakelj.

Žiri / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zbirka o utrdbah v žirovskem muzeju

V Stari šoli oziroma Muzeju Žiri so pred mesecem za dva konca tednov odprli zbirko Pozdravljeni, ljubitelji utrdb.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Železniki v znamenju čipk

Letošnji Čipkarski dnevi so v Železnike privabili okoli sedem tisoč obiskovalcev. Novost: razstava čipk na oknih v starem delu mesta.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Železnikih, ki je letos potekala v znamenju Janeza Evangelista Kreka, so listino častnega občana podelili doktorju medicine Jožetu Možganu.