Bohinjski Praznik sira in vina
Praznik sira in vina v Bohinju je poseben dogodek, ki združuje ljubitelje kulinarike, vina in glasbe.
Mohant je polmehki sir, ki ga v Bohinju izdelujejo že dolgo. Zaradi značilnega vonja in okusa je posebnež med siri. Mohant je izvirna posebnost slovenskega sirarstva in še živa kulturna dediščina.
Bohinjska Bistrica – Dvorana Danica v Bohinjski Bistrici je ponovno gostila Praznik sira in vina. Gre za priložnost, ko obiskovalci lahko raziskujejo, okušajo in tudi kombinirajo domača vina in sire, se marsikaj naučijo o njih, pa tudi na najmlajše organizatorji dogodka niso pozabili.
Letos je prireditev kot del spremljajočega programa gostila tudi dve zanimivi delavnici. Na eni so obiskovalci lahko podrobneje spoznali sir mohant, zlasti njegovo uporabo v kulinariki, druga pa je bila namenjena ljubiteljem vina. Vmes je prostor polnila melodija, ki jo je mladi glasbenik izvabljal iz harmonike.
Delavnica o mohantu je pritegnila
Predstavili sta ga Katica Mikelj, tudi predsednica Društva kmečkih žena in deklet v Bohinju, ter Monika Ravnik (Sirarna Pr' Prangarčk). Slednja je nekaj besed namenila še zgodovini tega posebnega bohinjskega sira, ki ga zaznamujeta predvsem značilen vonj in tudi okus. Mohant je res posebnež med siri, izvirna posebnost slovenskega sirarstva in še živa kulturna dediščina. Njegovo edinstvenost so prepoznali tudi mnogi znani slovenski kuharski mojstri. Spomnili smo se, da so ga morali za eno od svojih jedi uporabiti tudi tekmovalci v priljubljenem televizijskem kuharskem šovu MasterChef Slovenija.
Katica Mikelj je povedala tudi veliko zanimivega o uporabi mohanta v kulinariki. Pred več kot dvajsetimi leti je napisala diplomsko nalogo o njem in pripravila celo jedi z njim. Pravzaprav je tudi s to diplomsko nalogo sprožila zanimanje zanj. Ljudje so že takrat zelo dobro sprejeli piškote z mohantom. Tudi tokrat smo jih lahko okušali. Obiskovalcem je predstavila sladko in slano različico piškotov, na mizi pa smo lahko prebrali še nekaj receptov, v katerih je bil uporabljen mohant: krompirjeva pita, mavžlji z mohantom, eden od receptov je celo kombiniral mohant in postrv. Izvedeli smo tudi, da mohant pravzaprav delajo takrat, ko ne delajo drugih sirov – torej v času, ko je manj mleka. Od kod pa ime zanj, nas je zanimalo. Sicer naj bi bilo več razlag, ena med njimi pa se nanaša na besedo »mohnaš«, ki jo Bohinjci uporabljajo v pomenu, da kar naprej nekaj »mohnaš« oziroma delaš, povesta Mikljeva in Ravnikova ter dodata, da je nosilec označbe zaščitenega geografskega porekla za mohant Sirarsko društvo Bohinj, ki mu predseduje Lucija Gartner.
Mohantovi piškoti po receptu Katice Mikelj
Potrebujemo 50 dag moke, 25 dag masla ali 15 dag skute, 8 dag mohanta (avtorica tu priporoča uporabo po občutku), jajce, pol vrečke pecilnega praška, marmelado za polnjenje in sladkor v prahu za posip.
Med moko zdrobimo maslo, dodamo pecilni prašek, skuto in mohant ter na koncu še jajce in vse skupaj zgnetemo. Testo naj počiva pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo razvaljamo za nožev rob debelo, iz njega s pomočjo oboda izrežemo kroge. Nadevamo jih z marmelado, premažemo robove z jajcem in stisnemo testo skupaj v polkrog. Pečemo od 10 do 12 minut pri 180 do 200 stopinjah Celzija, še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.
In še namig: testo lahko uporabimo tudi za slano pecivo. Razrežemo ga na palčke, premažemo z jajcem, potresemo s sezamom, makom ali naribanim sirom ter spečemo. Mikljeva pravi, da se ta slani prigrizek lahko lepo kombinira s pivom.