Kumare

Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.

Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.

Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.

Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Umetnik v zraku in kuhinji

Kranjčan Aljaž Vodan je skupni zmagovalec pokala Cockta za smučarje skakalce do 13 let, poleg skakanja pa ga navdušujejo tudi kuhinjske spretnosti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

O zorenju in pripravi mesa za trženje

Crngrob - Kmetijska svetovalna služba bo v sredo, 20. februarja, ob 13. uri pripravila na turistični kmetiji Porenta v Crngrobu predavanje Marlene Skvarča z Biotehniške fakultete...

GG Plus / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Mladi Korošci o svoji prihodnosti

Fakulteta za državne in evropske študije Nova Gorica, ki daje v svojih programih veliko pozornost spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, med katere sodijo tudi pravice manjšin, je priredila...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Pogačar

Mirko in Julka Pogačar sta biserno obletnico zakona sicer dosegla že oktobra, vendar so praznovanje zaradi bolezni malce prestavili.

Nasveti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Turno nad smučišči Soriške planine

Dravh (1547), Lajnar (1549 m) in Slatnik (1609 m) - Soriška planina je manjše smučišče nad vasjo Sorica, na meji z Bohinjem, primerna za prve zavoje na snegu, tipično družinsko smučišče. Greben Sorišk...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Svetilniki v avli Gorenjskega glasa

Oglejte si razstavo akademskega slikarja in magistra umetnosti Klavdija Tutte, ki je v teh sneženih dneh v avli Gorenjskega glasa pustil pečat morja. Razstava bo na ogled do 1. marca.