Damjana Kern, Roman Roblek, Svetlana Wakounig, Hanna Erklavec in Petra Rajk na pogovoru na Brdu

Mladi Korošci o svoji prihodnosti

Kot pišejo celovške Novice, se je konec lanskega leta po 33 letih delovanja iz občinske politike v Kotmari vasi umaknil svetnik Enotne liste Jože Wakounig. Na prisegi leta 1979 je govoril v obeh deželnih jezikih. Ob slovesu mu je župan Kotmare vasi Josef Liendl izročil častno listino in plaketo občine.

Fakulteta za državne in evropske študije Nova Gorica, ki daje v svojih programih veliko pozornost spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, med katere sodijo tudi pravice manjšin, je priredila pretekli teden na Brdu pri Kranju pogovor Kako mladi koroški Slovenci vidijo svojo prihodnost. Tema zadeva enega od večjih problemov mladih na Koroškem, ko zanje doma ni dovolj možnosti za šolanje in delo in morajo zato v druge dežele. Za slovensko mladino, ki prihaja večinoma iz manj razvitih delov Koroške, je ta težava še večja. Na pogovor so povabili predstavnike mladih in njihovih organizacij ter tudi starejše, ki delujejo v različnih organizacijah in društvih. Svoje poglede na položaj in prihodnost mladih koroških Slovencev in na možnost njihovega vključevanja v slovenske organizacije in društva ter v javno življenje na Koroškem nasploh so predstavili Roman Roblek, dvojezični učitelj na ljudski šoli na Obirskem, Svetlana Wakounig iz Kotmare vasi, Hanna Erklavec, ki živi na Koroškem in na avstrijskem Štajerskem, Petra Rajk, jezikovna asistentka za slovenščino na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru v Rožu, Alina Zeichen, sodelavka Slovenske prosvetne zveze, Marko Oraže, zastopnik Narodnega sveta koroških Slovencev, Sebastjan Trampuž, predsednik Kluba koroških študentov, Domen Dovžan, predstavnik Koroške dijaške zveze, Miha Dolinšek, uspešen režiser in avtor številnih mladinskih projektov, ter Jože Wakounig, nekdanji profesor in ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu in predsednik Zbora narodnih predstavnikov pri Narodnem svetu koroških Slovencev. Pogovore so vodili Damjana Kern, Dejan Valentinčič in Matej Avbelj.

Vsem govornikom je bila skupna želja, da bi se lahko čim več mladih koroških Slovencev šolalo doma na Koroškem, če pa za to ni možnosti, pa si želijo na Koroškem najti vsaj zaposlitev. Slovenski jezik bo preživel, če ga bodo negovali v družinah (statistika kaže, da vedno manj otrok prihaja v šolo s primernim znanjem slovenščine, za večino pa je žal slovenščina tuj jezik) in če bodo na ljudskih šolah poučevali kakovostni učitelji. V preteklosti so bili primeri, ko so na dvojezičnih šolah učili učitelji z bornim znanjem slovenščine. Vključevanje v društva in organizacije krepi samozavest mladih, njihovo javno nastopanje pa prispeva k uveljavljanju slovenščine v javnosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 24. september 2009 / 07:00

Slovesno slovo od odličnih maturantov

S tradicionalnim sprejemom so se poslovili od še ene generacije jeseniških gimnazijcev, ki so tudi letos dosegli izvrsten uspeh na maturi.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:25

Gorenjska banka posluje z dobičkom

Gorenjska banka je v prvi polovici leta ustvarila 3,6 milijona evrov čistega dobička. Oba interesenta za nakup večinskega deleža banke ponujata ceno, ki je nižja od likvidacijske.

Naklo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:13

Spodbujajo gojenje sončnic

Projektu Čebelarske zveze Slovenije Kar sejemo, to žanjemo, ki je letos namenjen spodbujanju gojenja sončnic, so se pridružili številni partnerji, na Gorenjskem Biotehniški center Naklo.

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:12

Dr. Jernej Vidmar – petindvajseti ljubljanski škof

Za cerkvijo v centru Kranja je velika stavba, Tavčarjeva 41, ki se je je prijelo ime Škofija. Leta 1873 jo je namreč kupil ljubljanski škof dr. Jernej Vidmar in ji dal sedanjo podobo. V letih 1860–...

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:09

Desetletje Slavka Beznika

Danes 91-letni Slavko Beznik z družinskimi koreninami na Gorjušah, kjer sedaj preživi večino svojega časa in gre le občasno v Ljubljano, je eden od tistih ljudi, ki so v Gorenjskem glasu videli pri...

Kronika / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:07

Trije so bili poškodovani

Krnica – Na cesti Bled–Pokljuka sta v naselju Krnica trčili dve osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj prometne nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi treh poškodovancev ter pomaga...