Na slovesnosti ob odprtju razstave - nastopil je tudi Nejč Slapar, ki je s harmoniko zaigral francoski napev in venček slovenskih domačih pesmi. (Foto: Matic Zorman)

Svetilniki v avli Gorenjskega glasa

Oglejte si razstavo akademskega slikarja in magistra umetnosti Klavdija Tutte, ki je v teh sneženih dneh v avli Gorenjskega glasa pustil pečat morja. Razstava bo na ogled do 1. marca.

Kranj - Klavdij Tutta je otroštvo preživel v Novi Gorici, v Ljubljani je zaključil šolanje, vključno s podiplomskim študijem grafike. Po osamosvojitvi Slovenije je bil prvi, ki je slovensko slikarsko zaprto enklavo naredil dostopno tujini in obratno – tudi slovenski avtorji so se povezali z drugimi tržišči. Sprva se je likovnikom ta ideja zdela čudna, a se je kmalu izkazalo, da ima Tutta prav, saj družba mora biti odprta. Tudi sicer se zavzema za povezovanje in na raznih likovnih festivalih poskuša združiti institucije, ki se same ne znajo ali ne zmorejo povezati. Pravi, da zdrava konkurenca ni slaba, slaba je le zavistna konkurenca. Po njegovem mnenju ima Kranj vse pogoje za umetnost, veliko odličnih prizorišč, manjka le sodelovanje.

Ob odprtju razstave z naslovom Mediteranski svetilniki je dejal, da je njegov večni navdih morje. Rad je priča jutranjemu zbujanju sonca na morju, iz katerega črpa ideje za ustvarjanje. Svetilniki na morju metaforično pomenijo upanje, luč in smerokaz tudi za aktualna družbena vprašanja. Tudi v prihodnje bo raziskoval Mediteran, saj želi ostati zvest svojemu stilu, ki ga z leti razvija. Pri slikanju uporablja žive barve, kar zgleda enostavno, toda barvne kompozicije so zelo zahtevne in kot pravi, jih dobro obvlada šele po enaintridesetih letih ustvarjanja.

Klavdij si je z ženo Klementino Golija, ki je prav tako slikarka, v Kranju ustvaril družino, umetnika si delita tudi prostorni atelje na Gorenji Savi. Kljub gospodarski krizi, ki kaže zobe tudi kulturnikom, Klavdij ne popušča in že pripravlja nove serije slik na doslej največjih platnih. Razstavo si lahko ogledate do petka, 1. marca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 2. oktober 2012 / 07:00

Najboljši kampi so na Gorenjskem

Kranj - Znani so letošnji nagrajenci v projektu Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna, v katerem slovenski kraji tekmujejo na področju urejanja prostora, okolja...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 16. december 2008 / 07:00

Vlada o ukrepih proti krizi

V četrtek bo vlada predvidoma sprejela sveženj ukrepov za blažitev gospodarske krize. Tudi o tem je bila beseda na sobotnem vladnem posvetu.

Prosti čas / torek, 16. december 2008 / 07:00

Poslovilni koncert RBD - pomembni podatki

Skupina RBD bo v ljubljanski Hali Tivoli nastopila danes ob 20. uri.

Gospodarstvo / torek, 16. december 2008 / 07:00

V Sloveniji okrog petsto medvedov

Ljubljana – Lovska zveza Slovenije je prejšnji teden na novinarski konferenci predstavila vizijo razvoja lovske zveze, podelitev in izvedbo koncesij za upravljanje z lovišči, problematiko...

Šport / torek, 16. december 2008 / 07:00

Odličje tudi Tahiroviču

Od četrtka do nedelje je na Reki na Hrvaškem potekalo 12. evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih, na njem pa so uspešno nastopali tudi naši tekmovalci.

Kranjska Gora / torek, 16. december 2008 / 07:00

Na Zgornjem Gorenjskem meter snega

V Ratečah in Planici je v zadnjih dneh preteklega tedna zapadla rekordna količina snega.