Jure Pavliha / Foto: Alenka Brun

Divja jaga

Ulična kulinarika za vse okuse, 2. del

V Bohinju, malce stran od jezera, že nekaj časa lahko vidimo dve lični leseni hišici. Na eni piše Divja jaga, na drugi pa Tržnica bohinjskih izdelkov. V Divji jagi domuje Jure Pavliha, domačin s svojimi kulinaričnimi idejami, navdihi, ki jih zelo dobro kombinira z lokalnimi sestavinami. Fant je v gostinskem poslu sicer samouk, vendar zato nič manj drzen. Iskreno pove, da je vedno imel nekaj težav s pozornostjo. Potem je leto dni preživel v kuhinji in ugotovil, da mu organiziranost, ki jo tam potrebuješ, zelo ustreza. »Že prej sem rad kuhal zase, ta rutina mi pa sploh ustreza,« razloži. Njegova ulična kulinarika ima močan bohinjski pridih, nadaljuje, in ponosen je na to, da lahko gostu ponudi nekaj, kar se po okusu razlikuje od podobne ponudbe ulične prehrane, doda. V bistvu pa vse ali pa vsaj večino sestavin, ki jih najdete v njegovih jedeh, lahko kupite tudi v sosednji hiški. Pavliha je namreč velik zagovornik čim krajše poti z njive na krožnik oziroma povezovanja med lokalnimi pridelovalci in predelovalci ter gostinci.

»Gospa, vode pa žal tu ne strežemo,« je v lepi angleščini razložil nizozemski turistki, ki bi poleg sendviča – ti imajo imena po glavni sestavini (Pšanc, Pujs, Kravca in Vegan) – ki ga je izbrala, še plastenko navadne vode. V nadaljevanju ji je pojasnil tudi, zakaj je ne streže. Nagnil se je iz strežnega pulta in ji pokazal veliko korito s pitno vodo med hiškama … »Sveža, prava bohinjska voda. Brezplačna,« se ji je nasmehnil.

O podobnem konceptu ulične prehrane je Jure Pavliha razmišljal že nekaj let. Še preden smo ga srečali v Karakter baru, si je že želel imeti tovornjaček s hrano. Letos pa se je pokazala priložnost, da željo uresniči z Divjo jago. »Dobra dva meseca smo odprti in odziv je enkraten,« pove.

Pripoveduje, kako so lokalni okusi pri njem dobili moderen pridih. V pekarni Planika se je dogovoril, da mu po njegovem receptu pečejo kruh za sendviče. »Čabata, posuta s trdinko,« potrka po vrhnji skorji čabate. V njegovih sendvičih najdemo mlečno majonezo iz domačega mleka s črnim česnom, medom, gorčico ali divjimi zelišči – vse majoneze pripravlja sam. Okušamo tudi sir oziroma kombinacijo različnih bohinjskih sirov, pri čemer je okus spet izid Pavlihovega iskanja pravega razmerja med njimi. V sendvič sodi tudi zelenjava, zato se je povezal z lokalno zadrugo, da mu jo dostavlja. Je pa odvisno, kaj tisti trenutek uspeva, tako da tudi zelenjavo oziroma vsebino sendvičev prilagaja. Včasih na meniju gostom ponudi kakšen trenutni navdih: recimo prave napolitanske pice, kakšno sladico ali kaj podobnega. Razmišlja tudi naprej: streže sicer točeno domače pivo, naslednje leto bi si želel še lager pa tudi kakšno dodatno brezalkoholno pijačo, ki bi bila osvežilna in bi poudarila bohinjsko, pravi.

Jure Pavliha je vesel, da so turisti vzljubili njegovo Divjo jago, ime, ki ga je izbral zato, ker sodi v ta okoliš; predvsem pa mu je všeč, da se pri njem radi ustavijo tudi domačini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Čevlji - dragi in udobni?

Sodeč po eni izmed raziskav izpred dveh let, ima povprečen Evropejec v omari devet parov čevljev. Med temi se pri 68 odstotkih žensk in 57 odstotkih moških najdejo dražji čevlji iz črnega usnja. O tem...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 19. januar 2023 / 17:57

Prvih petdeset let skupnega delovanja

V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so v petek odprli razstavo Stipe in Viki – 50 let skupnega delovanja. Stipe Božić in Viki Grošelj sta ena najdlje delujočih navez svetovnega alpinizma. Ra...

Gospodarstvo / četrtek, 19. januar 2023 / 17:56

Začasne odločbe za neposredna plačila

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je prejšnji torek začela izdajati kmetijskim gospodarstvom začasne odločbe, na podlagi katerih jim bo izplačala štiri petine neposrednih plači...

Zanimivosti / četrtek, 19. januar 2023 / 17:49

S koledarjem pomagala zapuščenim živalim

Nika Weiffenbach iz Železnikov je z izkupičkom od dobrodelnega koledarja kupila pol tone hrane za zapuščene živali in prispevala še za njihovo veterinarsko oskrbo.

Radovljica / četrtek, 19. januar 2023 / 17:44

Obisk v domu starejših

Dom dr. Janka Benedika Radovljica sta kot enega od primerov dobre prakse obiskali Biserka Marolt Meden, svetovalka predsednice države, in Darinka Klemenc, predstavnica združenja Srebrna nit.

Rekreacija / četrtek, 19. januar 2023 / 16:53

Zakaj vaje za moč kolesarja

Marsikdo misli, da bo s treningom teka ali kolesarjenjem zgradil dovolj mišične mase. Žal se pri aerobnih dejavnostih, kot sta tek in kolesarjenje, stimulirajo predvsem počasna mišična vlakna, ki s...