Gostom dostavlja »ta damač zajtrk«
»Prepričana sem, da je hrana odličen način za povezovanje in spoznavanje novega kraja,« je povedala Nina Behek, ki z letošnjim poletjem ponuja novost v Zgornjesavski dolini – zajtrk do vrat.
Nina Behek je prepričana, da se kultura in pokrajina lokalnega neposredno doživita tudi skozi okusen in obilen zajtrk. »Kdo ve, morda se celo zaljubite v nov okus!« doda.
Mojstrana – Zajtrk pripravljajo sredi Mojstrane. Nino Behek sem obiskala v nedeljo zjutraj, ko je pripravljala zajtrke, ki jih je naročilo nekaj gostov iz kampov Kamne in Špik ter iz glampinga Mountain view. »S partnerjem še vedno veliko potujeva po svetu in povsod najprej obiščeva tržnico in okušava lokalno hrano. Prepričana sem, da je hrana odličen način za povezovanje in spoznavanje novega kraja.« Poleg tega Nina, Prekmurka po rodu, zelo uživa v tem, da razvaja ljudi okoli sebe.
»Oba sinova sta zdaj že toliko stara, da sem si omislila nekaj zase, kar me bo razveseljevalo.« Tako je letošnje poletje luč sveta ugledal Ta damač. Zajtrki so namenjeni tudi lokalnemu prebivalstvu, predvsem pa gostom, ki počitnikujejo v apartmajih in kampih v Zgornjesavski dolini. Za zdaj po njem največ povprašujejo tujci.
Štirje različni zajtrki
Gorska klasika za dva, vegetarijanska radost za dva, fitko za dva in hribovska malca za dva, ki še najbolj tekne takrat, ko osvojimo kak vrh. Imena nakazujejo, kaj se zna skrivati v vsakem od štirih različnih zajtrkov, ki so na voljo, dobrote pa so večinoma pridelane in predelane v Zgornjesavski dolini. »Pomembno se mi zdi, da se med seboj povezujemo in sodelujemo.« Odvisno seveda od izbranega zajtrka, a na voljo so mlečni izdelki, kot so skuta, kozji in kravji sir, mesnine, zaseka, med, marmelada, maslo, kruh iz krušne peči, suho sadje, bezgov sirup, piškoti, granola in musli ... Pohodniški malici je celo dodano pivo iz lokalne družinske pivovarne. Lokalno sezonsko sveže sadje pa, ker tega v Zgornjesavski dolini ni toliko, Nini dostavljajo iz drugega konca Slovenije, prav tako domačo vloženo zelenjavo. »Po svojih najboljših močeh se trudim, da zberem vse te dobrote.«
Šele na začetku poti
Za zdaj se je Nina s ponudbo osredotočila na podaljšano poletno sezono vse na jesen, ko je tudi veliko svežih sezonskih izdelkov, a če bo povpraševanje tudi v drugih letnih časih, sploh med počitnicami, bo svoj »delovni čas« raztegnila. »Sem šele na začetku te poti, lahko pa povem, da sem z odzivom gostov zadovoljna, prav tako s ponudniki namestitev, ki svojih gostom povedo za možnost naročila zajtrka. Moj sistem je enostaven, gost preko QR kode najkasneje do 17. ure lahko naroči zajtrk za naslednji dan. Še najraje zajtrke dostavim osebno do gosta in ne samo do recepcije, ker imam rada pristen stik z očmi in še dober tek jim lahko zaželim.«
Umetnica po duši
Nina ima za seboj zanimivo pot. V Ljubljani je študirala sinologijo, španščino in književnost, nekaj časa je tudi prevajala, potem pa ugotovila, da ji ni v kakšno veliko veselje biti vmesni člen med dvema strankama in prevajati tudi kulturne razlike ali pa dolgo sedeti za računalnikom. V tem, kar zdaj počne, zares uživa, še pove po duši tudi umetnica, soustanoviteljica Kulturno-umetniškega društva Javk, ki je pod svoje okrilje vzelo Ta damač.