Pri revitalizaciji Majdičevega mlina lahko občina trenutno pomaga le s svetovanjem. / Foto: Gorazd Kavčič

Zakaj občina nikdar ni kupila Majdičevega mlina

Poiskali smo odgovor, zakaj Mestna občina Kranj kljub več menjavam lastnikov v zadnjih desetletjih ni nikdar uveljavila predkupne pravice in kupila Majdičevega mlina, ki ga je pred desetimi dnevi uničil požar.

Kranj – Po požaru, ki je v noči na 27. september uničil Majdičev mlin, so se pojavila vprašanja, zakaj zgradbe ni nikdar kupila Mestna občina Kranj (MOK), ki bi ob vseh menjavah lastnikov v zadnjih treh desetletjih lahko uveljavila predkupno pravico. Tudi na MOK so potrdili, da so samo od leta 2006 naprej lastniki petkrat podali vlogo za uveljavljanje predkupne pravice, a je občina po predhodnih mnenjih tudi Krajevne skupnosti Center ni uveljavljala, »ker smo dali prioriteto mestnemu jedru z nakupom nekdanje poslovalnice Pošte Slovenije, urejanju nove Glasbene in baletne šole ter nakupu mestne tržnice«. Poleg tega so v tem mandatu kupili še dodatna zemljišča za nov dom upokojencev na Zlatem polju, so dodali.

»Treba je vedeti, da zaradi javnofinančne zakonodaje občina ne more kupovati zemljišč in nepremičnin na zalogo. Tudi nesmiselno bi bilo, da kupi neki objekt in potem ne pristopi takoj k urejanju in obnovi ter nato propada še vrsto let,« so na naše vprašanje še odgovorili. »Poleg tega občina brez evropskega in nacionalnega sofinanciranja nima toliko sredstev, da bi šla v tako velike projekte. Samo za lažjo predstavo: letni potencial za čisto vse investicije v posameznem proračunu MOK je vsega skupaj nekje 10 milijonov evrov, vse ostalo so sofinancerska sredstva, ki jih trenutno v novi perspektivi še ni na voljo,« so pojasnili.

Sebastijan Zupanc, eden od zdajšnjih lastnikov Majdičevega mlina, je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da bi radi zgradbo revitalizirali po principu ljubljanske Cukrarne in da pri tem računajo tudi na podporo MOK. Tam odgovarjajo, da novi lastnik v preteklosti na Mestno občino Kranj ni poslal nobene vloge za izdajo mnenja oziroma lokacijsko informacijo. »Pri obnovi oziroma revitalizaciji Majdičevega mlina MOK lahko v tem trenutku pomaga s svetovanjem in iskanjem najboljših rešitev za vnaprej. Finančno pa v objekte, ki niso v lasti MOK, ne moremo investirati. Glede na stanje objekta je seveda na mestu tudi vprašanje, ali zidovi sploh lahko še ostanejo,« so še pojasnili v kabinetu župana Matjaža Rakovca. Kot je znano, po mnenju gradbene strokovnjakinje rekonstrukcija oz. izgradnja objekta z ohranjanjem zidov ekonomsko ni smiselna, predlaga pa, da se smiselnost sanacije preveri pri Gradbenem inštitutu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 10. november 2017 / 23:16

Vzdrževalna dela v predoru pod Stenom

Škofja Loka – Državna direkcija za infrastrukturo je nedavno odgovorila na pobudo škofjeloškega občinskega svetnika glede vzdrževanja predora pod Stenom, ki je predlagal, naj bi vzdrževanje izvajal...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.