Avtor filmov Janez Habjan (levo) ob silhueti Andreja Demšarja, ki so jo prinesli iz ene od muzejskih zbirk, ter njegov brat Vincencij Demšar / Foto: Simon Benedičič

V spomin na Andreja Demšarja

Železniki – Ob dnevih evropske kulturne dediščine je minuli petek v galeriji Muzeja Železniki potekal večer v spomin na domačina Andreja Demšarja, ki je veljal za velikega poznavalca starih obrti na Selškem. Te je prikazal tudi v dokumentarnih filmih Janeza Habjana, ki je v sodelovanju z muzejem in Muzejskim društvom Železniki tudi priredil spominski večer. Demšar je umrl konec julija 2019 pri svojih 89 letih.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali zanimive odlomke iz filmov, posnetih med leti 2000 in 2014: Od oranja do kruha, Kosci, Golcarija na Selškem, Strojenje živalskih kož po starem in Kuhanje zdravilnega smovnaka pod Blegošem, v katerih je nastopil tudi Demšar. »Veliko sva sodelovala, ogromno časa je posvetil snemanju filmov. Žal ga ni več med nami, mislim pa, da po eni strani skozi te filme še vedno živi z nami. Imel je ogromno znanja, vse je obvladal. Bil je pravi leksikon. Od njega sem se ogromno naučil. Strojenje živalskih kož, na primer, je bilo zame povsem novo,« je povedal Habjan, zadovoljen, da jim je z dokumentarnimi filmi uspelo pred pozabo obvarovati vsaj del bogatega izročila. Navzoči so bili tudi drugi nastopajoči in Demšarjevi svojci vključno z bratom Vincencijem, ki je tudi sam nastopil v filmu o golcariji. Habjanu se je zahvalil, da s filmi ohranjanja kulturno dediščino, obiskovalcem pa je pokazal tudi dva od Andrejevih dnevnikov, v katere je zapisal tudi številne zgodbe, ki jih je slišal kot poštar na Selškem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Otroška kulinarična delavnica

Če otroci sodelujejo pri kuhanju, navadno radi poskusijo jedi, ki so jih pripravili. Tako jih lahko motiviramo, da pojedo tudi kaj takšnega, česar sicer ne bi.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 4. oktober 2022 / 19:10

V trgovskem centru izhajali nevarni plini

Kamnik – V soboto zjutraj je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje v trgovskem centru Supernova v občini Kamnik prišlo do izhajanja nevarnih plinov. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj do...

Kultura / torek, 4. oktober 2022 / 19:09

Zborovski Nekaj je v zraku

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj bo dvajsetletnico delovanja praznoval s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

Rekreacija / torek, 4. oktober 2022 / 19:07

Kako sem začel teči, 3. del

In seveda sedaj vprašanje, ki je nastalo z rednim tekom. Bistveno sem spremenil uživanje hrane. Meso jem samo izjemoma. Potrudim se z ribami in uživam predvsem solate, veliko sadja v vseh oblikah....

Nasveti / torek, 4. oktober 2022 / 19:03

Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300...

Razvedrilo / torek, 4. oktober 2022 / 16:43

Vrača se komedija Pr' Hostar – dva promila

»Gorenjski gaunarji« se vračajo in napovedujejo kar osem predpremiernih projekcij po Sloveniji. Vstopnice za komedijo so že na voljo, na redni spored kinematografov pa film Pr' Hostar 2 ‰ prihaja 2...