Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Silvestrovanja so ponavadi povezana s pretiravanji. Preveč se najemo, preveč napijemo, preveč pričakujemo od zabave, od naših najbližnjih, od sebe, pa od novega leta, preveč smo pod stresom, pa še kaj bi se našlo. A to je že druga zgodba. Kako poskrbeti, da bomo za silvestrovo in tudi dan po tem v najlepšem redu, da naš želodec ne bo težak, da ne bomo klicali urha … Nič pa ne bo narobe, če bomo poskočni in nagajivi. Saj veste, v kakšnem smislu … Nekaj starih dobrih preizkušenih domačih in tujih receptov.

Pa začnimo pri koncu. Silvestrska pojedina je zaključena. Miza se je šibila pod vsemi dobrotami. Kako izvrsten je bil odojek, francoska solata še nikoli ni bila boljša … A glej ga zlomka! Še preden uredimo vtise, se zgodi. Krči, preveč želodčne kisline … Kar brez panike! Če imamo pri roki kamilice, kakšno od met, šetraj, slez, rman ali meliso, torej zelišča, ki pomirjevalno vplivajo na želodec, lahko hitro ukanimo težave. Poparek iz kakšne od teh rastlin bo našemu želodcu nadvse dobro del. Blagodejna čajna mešanica, ki bo po preobjedanju zelo prijala, naj vsebuje ščepec bazilike, ščepec poprove mete in ščepec kamilic. Lahko si je privoščimo tri do štiri skodelice na dan. Če nas napenja in črviči, se nam spahuje in kolcamo, imejmo pri roki angeliko, janež, kumino in komarček oziroma koromač. Jemo lahko surov ali kuhan janež in kumino ali pa ju pripravimo kot čajni napitek. Dodamo lahko še komarček in koriander. Zoper napenjanje zaleže še metin poparek, ki je blagodejen za prebavila. Primeren je tudi za otroke. Zaželeno je, da po bogatem prazničnem kosilu ali večerji postrežemo s peteršiljevim čajem. Ja, prav ste slišali. Skodelica peteršiljevega čaja bo uredila prebavo. Obilno pa ga uporabimo že pri pripravi slavnostnega obroka. Koristen in nadvse okusen čaj za dobro prebavo pripravimo tudi iz dveh žličk komarčkovih, žličke janeževih plodov in žličke melise. Mešanica zadošča za štiri skodelice rahlega prevretka, ki jih popijemo čez dan. Če sodimo med tiste, ki želijo med praznovanji čim manj pojesti, si skuhajmo prevretek, ki bo zmanjšal občutek lakote. Potrebujemo le tri žličke komarčkovih plodov, ki jih vržemo v vrelo vodo in kuhamo minutko. Če, bog ne daj, použijemo pokvarjeno hrano, pomaga čaj, ki nas bo privedel v stanje, ko bomo klicali urha, se pravi, bo izzval bruhanje. Tak je lahko kamilični poparek ali pa prevretek iz korenine vijolice, ki pa jo v svoji domači lekarni hranijo le redki. Če se nas loti huda driska, použijmo poparek koprive in janeža ali pa šetraja. Zaleže tudi čaj iz posušenih borovnic v obliki poparka. Spijmo dve skodelici dnevno, ne med obroki. Dovolj bo že, če imamo pri hiši baziliko, ki je ljubljenka našega želodca. Dodajmo jo v čim več jedi, saj zagotavlja odlično prebavo, varuje pred želodčnimi krči in črevesnimi infekcijami. Iz nje si pripravimo tudi zdravilen čaj, ki bo pomiril želodec, pa tudi živce, v primeru, da so preveč na trnih. Pa še nasvet za vse neprijetnosti z ustnim zadahom. Pripravimo si poparek iz skodelice vode, skodelice vina in dveh žličk poprove mete. Obvezno ga spijmo še pred polnočjo, da ne bo težav s silvestrskimi poljubi. Za konec pa bodimo še malce nagajivi. Za pripravo nagajivega čaja potrebujemo lipov cvet, poprovo meto, kamilico in citronko. Dve žlički mešanice prelijmo z dvema decilitroma in pol vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo, po želji dodamo še žličko medu. Podobne učinke naj bi dosegli tudi s poparkom iz šetraja, bazilike, rožmarina, janeža in žajblja. Mešanici prideta prav v primeru, če želimo obnoviti dobre odnose v zakonu ali izven njega. Spodbujata spolne organe, pa tudi želodec in prebavila, umirjata histerijo in krepita delovanje jeter. Kot nalašč za večino težav in užitkov, ki jih s sabo prinaša Silvester.

Recepti in napotki omenjeni v prispevku niso mišljeni kot nadomestilo za zdravstvene nasvete. Odločitev in odgovornost za uporabo receptov in napotkov iz prispevka sta bralčevi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 30. junij 2016 / 16:12

Bil sem mlad, željan akcije

»Za mnoge mlade fotografe je bilo to, da si bil vojni fotoreporter, takrat najvišja možna stopnja našega poklica, zato sem tudi sam pogrešal še več akcije,« se spominja Kranjčan Jurij Cigler, pred pet...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...