Jogurtove rezine z breskvami
Že dolgo ni bilo tako vročega poletja in vročina še kar vztraja. Če ne drugače, se lahko vsaj malo osvežimo z jogurtovimi rezinami z breskvami. Za njihovo pripravo ne potrebujemo pečice in niti ne prav veliko časa. Kljub temu da so preproste in hitre za pripravo, so boljše kot marsikatera sladica, za pripravo katere potrebujemo skoraj da slaščičarsko šolo.
Za pripravo jogurtovih rezin z breskvami potrebujemo: 100 g otroških piškotov (piškotov za tiramisu), 0,5 kg navadnega jogurta, 0,5 l smetane za stepanje, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, 300 g svežih breskev, 1 vaniljev sladkor, 1 dl razredčenega sadnega sirupa ali soka iz kompota.
Piškote razporedimo po srednje velikem pekaču in jih prelijemo z razredčenim sadnim sirupom ali kompotom. Breskve narežemo na majhne kocke, jih potresemo z vaniljevim sladkorjem in prelijemo z limoninim sokom. Premešamo in jih razporedimo po piškotih.
Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi. 1 dl smetane segrejemo do vretja ter vanjo vmešamo namočeno in ožeto želatino. Odstavimo s štedilnika in mešamo, da se želatina raztopi. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo jogurt in sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Nato prilijemo ohlajeno smetano z raztopljeno želatino in premešamo. Nazadnje s spatulo vmešamo še stepeno smetano. S pripravljeno kremo prelijemo čez narezane breskve in poravnamo. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi.
Nasvet: Sveže breskve lahko nadomestimo tudi s sadjem iz kompota.