Nadevan zajec

Nadevan zajec ali kar po domače 'filan', verjetno za marsikoga najokusnejše nedeljsko kosilo. Sama priprava ni zamudna, največ časa nam vzame sam čas peke.

Za pripravo nadeva po­trebujemo: 1 zajca, 1 žličko soli za meso, 2 zajčji ledvici, 60 dag belega kruha, 1 žlico zaseke, 2 čebuli, 3 stroke česna, 35 g peteršilja, 1 kislo smetana, 4 jajca, 1 žličko soli za nadev, 1 žličko popra, 2 žlici olja, 1 žličko začimb za divjačino, lesene palčke za ražnjiče.

Kruh skupaj s skorjo narežemo na malo večje kot centimeter velike kocke ter jih damo v večjo skledo. Čebulo olupimo in nasekljamo, nato jo prepražimo na zaseki, da postekleni. Ledvica narežemo na drobno. Jajca ubijemo v drugo skledo, jih razžvrkljamo z vilicami ter primešamo kislo smetano. Kruhu dodamo nasekljan česen, peteršilj, narezani ledvici, prepraženo čebulo, potresemo s soljo in poprom in primešamo še mešanico iz jajc in kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo z rokami, da se kruh poveže z vsemi sestavinami. Zajca dobro umijemo in osušimo. Odrežemo mu sprednje in zadnje noge. Znotraj in od zunaj ga premažemo s soljo. Trup ne prav močno napolnimo s kruhovim nadevom ter ga na mestih, ki se ne stikajo, 'zašijemo' z lesenimi palčkami. Pekač premažemo z oljem. Nadevanega zajca zavijemo v alu folijo in ga položimo na pekač. Zajca pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Med peko ga vmes enkrat obrnemo. Po 45 minutah ga vzamemo iz pečice, mu odstranimo folijo ter ga pečemo še nadaljnjih 30 minut na 200 °C, s tem da ga vmes še nekajkrat obrnemo. Pečenega pustimo stati 10 minut. Narežemo ga na 2 centimetra debele rezine in še toplega postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da je kruh star vsaj kakšen dan. Če ne pojemo celega zajca, je okusen tudi hladen kot malica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / nedelja, 22. julij 2018 / 11:43

Golfsko igrišče bodo povečali

V Kranjski Gori potekajo ureditvena dela na golfskem igrišču, ki ga bodo povečali na devet igralnih polj.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.