Nadevan zajec

Nadevan zajec ali kar po domače 'filan', verjetno za marsikoga najokusnejše nedeljsko kosilo. Sama priprava ni zamudna, največ časa nam vzame sam čas peke.

Za pripravo nadeva po­trebujemo: 1 zajca, 1 žličko soli za meso, 2 zajčji ledvici, 60 dag belega kruha, 1 žlico zaseke, 2 čebuli, 3 stroke česna, 35 g peteršilja, 1 kislo smetana, 4 jajca, 1 žličko soli za nadev, 1 žličko popra, 2 žlici olja, 1 žličko začimb za divjačino, lesene palčke za ražnjiče.

Kruh skupaj s skorjo narežemo na malo večje kot centimeter velike kocke ter jih damo v večjo skledo. Čebulo olupimo in nasekljamo, nato jo prepražimo na zaseki, da postekleni. Ledvica narežemo na drobno. Jajca ubijemo v drugo skledo, jih razžvrkljamo z vilicami ter primešamo kislo smetano. Kruhu dodamo nasekljan česen, peteršilj, narezani ledvici, prepraženo čebulo, potresemo s soljo in poprom in primešamo še mešanico iz jajc in kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo z rokami, da se kruh poveže z vsemi sestavinami. Zajca dobro umijemo in osušimo. Odrežemo mu sprednje in zadnje noge. Znotraj in od zunaj ga premažemo s soljo. Trup ne prav močno napolnimo s kruhovim nadevom ter ga na mestih, ki se ne stikajo, 'zašijemo' z lesenimi palčkami. Pekač premažemo z oljem. Nadevanega zajca zavijemo v alu folijo in ga položimo na pekač. Zajca pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Med peko ga vmes enkrat obrnemo. Po 45 minutah ga vzamemo iz pečice, mu odstranimo folijo ter ga pečemo še nadaljnjih 30 minut na 200 °C, s tem da ga vmes še nekajkrat obrnemo. Pečenega pustimo stati 10 minut. Narežemo ga na 2 centimetra debele rezine in še toplega postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da je kruh star vsaj kakšen dan. Če ne pojemo celega zajca, je okusen tudi hladen kot malica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 18. november 2016 / 11:56

Obsojen še za tretji rop

Kranjčan Darjan Begić je po ugotovitvah sodišča sodeloval prav pri vseh treh ropih škofjeloške poslovalnice Hranilnice Lon od novembra 2012 do novembra 2013. Za prvega in tretjega je bil že pravnomočn...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 25. maj 2021 / 23:25

Julija za Vesno Jevnikar

Kranj – V soboto je z dramskim omnibusom Monologi s kavča Prešernovo gledališče ponovno odprlo vrata za občinstvo. Po predstavi je sledila podelitev nagrade julija, ki jo Prešernovo gledališče pode...

Kranj / torek, 25. maj 2021 / 23:23

Dogovor glede sanacije v Lazah

V državni proračun za leto 2022 naj bi uvrstili načrt razvojnih programov za sanacijo starih odlagališč, ki se nahajajo na državnih zemljiščih na zaščitenem območju Laz.

Kronika / torek, 25. maj 2021 / 23:22

Na Gojniški planini smrt zaradi zastoja srca

Kamnik – Na Gojniški planini je v soboto popoldan oseba doživela srčni zastoj. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik, gorski reševalci Gorske reševalne službe Kamnik in helikopter...

Razvedrilo / torek, 25. maj 2021 / 23:17

Prihaja Smrdljivc

V obilici časa, ki mu ga je prinesla epidemija, je standup komik Rok Bohinc napisal zabavno mladinsko kriminalko Smrdljivc. Luč sveta naj bi ugledala v mesecu dni, knjižni prvenec pa bo izdal s pomočj...

Izleti GG / torek, 25. maj 2021 / 23:09

V lov za šparglji kar s kolesom

Sezona špargljev je v polnem razmahu. Juhe, rižote, šparglji na žaru, šparglji v slanini, kremne špargljeve pite … Nešteto različnih receptov, ob katerih se mi svetijo oči in cedijo sline....