Nadevan zajec

Nadevan zajec ali kar po domače 'filan', verjetno za marsikoga najokusnejše nedeljsko kosilo. Sama priprava ni zamudna, največ časa nam vzame sam čas peke.

Za pripravo nadeva po­trebujemo: 1 zajca, 1 žličko soli za meso, 2 zajčji ledvici, 60 dag belega kruha, 1 žlico zaseke, 2 čebuli, 3 stroke česna, 35 g peteršilja, 1 kislo smetana, 4 jajca, 1 žličko soli za nadev, 1 žličko popra, 2 žlici olja, 1 žličko začimb za divjačino, lesene palčke za ražnjiče.

Kruh skupaj s skorjo narežemo na malo večje kot centimeter velike kocke ter jih damo v večjo skledo. Čebulo olupimo in nasekljamo, nato jo prepražimo na zaseki, da postekleni. Ledvica narežemo na drobno. Jajca ubijemo v drugo skledo, jih razžvrkljamo z vilicami ter primešamo kislo smetano. Kruhu dodamo nasekljan česen, peteršilj, narezani ledvici, prepraženo čebulo, potresemo s soljo in poprom in primešamo še mešanico iz jajc in kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo z rokami, da se kruh poveže z vsemi sestavinami. Zajca dobro umijemo in osušimo. Odrežemo mu sprednje in zadnje noge. Znotraj in od zunaj ga premažemo s soljo. Trup ne prav močno napolnimo s kruhovim nadevom ter ga na mestih, ki se ne stikajo, 'zašijemo' z lesenimi palčkami. Pekač premažemo z oljem. Nadevanega zajca zavijemo v alu folijo in ga položimo na pekač. Zajca pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Med peko ga vmes enkrat obrnemo. Po 45 minutah ga vzamemo iz pečice, mu odstranimo folijo ter ga pečemo še nadaljnjih 30 minut na 200 °C, s tem da ga vmes še nekajkrat obrnemo. Pečenega pustimo stati 10 minut. Narežemo ga na 2 centimetra debele rezine in še toplega postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da je kruh star vsaj kakšen dan. Če ne pojemo celega zajca, je okusen tudi hladen kot malica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 18. november 2011 / 07:00

Mladi najbolj ranljivi na trgu dela

Mladi so danes bolj kot kadarkoli obremenjeni z brezposelnostjo ter pri iskanju zanesljive zaposlitve in dostojnega zaslužka ujeti v strukturne ovire. Kako bi to reševala politika?

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Literarna transverzala Steletova pot

Tunjice – Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Društvo Tun'ški glas v soboto, 22. junija, ob enajstih dopoldne vabita na Tunjiško literarno transverzalo z naslovom Steletova pot. Udeležence, ki s...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Štiriindvajset ur hoje okoli Gradiškega jezera

Lukovica – V soboto, 22. junija, bo že tretji Pohod okoli Gradiškega jezera in Tretja kresna noč na Gradiškem jezeru. Druženje se bo začelo ob sončnem vzhodu ob 4.50 z nastopom Godbe Lukovica, nada...

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:03

Zadovoljni so z gradnjo

V Britofu pri Kranju potekajo dela za izgradnjo kanalizacije in vodovoda, po dveh mesecih pa so kljub gradbišču in razkopanim cestam domačini s potekom gradnje zadovoljni.

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:01

Zakaj je začasna dežurna lekarna v Škofji Loki in ne v Kranju

Kranj – Kot smo že poročali, Gorenjske lekarne zaradi prenove Lekarne Kranj na Bleiweisovi cesti 8 v Kranju, ki je predvidena do 14. oktobra 2019, dejavnost na tej lokaciji izvajajo v začasnih biva...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 20:00

Tekmovanje v ročni košnji

Jama – Društvo koscev in kosic Slovenije v nedeljo od 14. ure dalje pripravlja na Jami pri Kranju tekmovanje v ročni košnji. Kosci se bodo borili za nastop na evropskem prvenstvu.