45 odstotkov vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi, da je preveč omejujoč. / Foto: Gorazd Kavčič

Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

Včeraj nismo zabeležili novih okužb s covidom-19, umrla pa je ena oseba. Raziskava #Novanormalnost, ki jo v času epidemije vsakotedensko opravlja družba Valicon, zaznava rahel porast deleža zaskrbljenosti zaradi virusa, kar pripisujejo odprtju vrtcev in šol, ki deli javnost.

Ljubljana, Kranj – Včeraj so opravili 909 testov, na podlagi katerih niso zaznali nobene nove okužbe s covidom-19, zaradi bolezni pa je umrla ena oseba. Število hospitaliziranih se še naprej znižuje. V bolnišnicah tako ostaja 21 bolnikov, od tega trije v intenzivni negi.

Zaskrbljenost tokrat večja

Ko smo že pričakovali, da bodo prvič pretehtali tisti, ki so manj zaskrbljeni, se je dvomesečni trend upadanja zaskrbljenosti ustavil tik pred razmerjem 50–50, poročajo v vsakotedenski raziskavi z družbe Valicon, kjer so prvič po 18. marcu zaznali ustavitev padanja splošne zaskrbljenosti in rahel zasuk navzgor. Prejšnji teden je bil delež tistih, ki so izražali zaskrbljenost 52 odstotkov, v tem tednu je takšnih 55 odstotkov. V Valiconu, kjer sicer poudarjajo, da zasuk ni statistično značilen in niti ne nujno trajen, spremembo pripisujejo ponedeljkovemu odprtju šol in vrtcev.

Ukrep javnost razdvaja; 27 odstotkov jih meni, da gre za nepotreben eksperiment, da bi morali v šolo in vrtce vsi, tako kot pred epidemijo. Dodatnih 17 odstotkov jih meni, da so pravila pretirana ter da bi se verjetno v šole in vrtce lahko vrnili vsi naenkrat. Skupaj torej 45 odstotkov vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi, da je preveč omejujoč.

Na drugi strani jih 14 odstotkov meni, da je odprtje preveč tvegano, da bi morali vrtci in šole ostati zaprti še nekaj časa. Obstoječo rešitev pa podpira 27 odstotkov vprašanih, 14 odstotkov jih meni, da je rešitev sicer prestroga, a da je tako vsekakor bolje, kot da šol in vrtcev sploh ne bi odprli, zato rešitev podpirajo. Podporo odprtju šol in vrtcev torej izraža 41 odstotkov vprašanih.

»Odprtje šol in vrtcev torej razdvaja javnost, a ne v odnosu starši/skrbniki in preostali, temveč zelo verjetno glede na splošno zaskrbljenost glede širjenja virusa,« ob tem še dodajajo v Valiconu.

Manj kritični do ukrepov vlade

Ukrepe vlade za zajezitev širjenja virusa sicer javnost tokrat ocenjuje manj kritično – delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zdaj 34 odstotkov (pretekli teden 42). Na drugi strani pa je po dolgem času statistično značilna rast deleža tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer z 11 na 16 odstotkov. Tudi to kaže na razdvojenost javnosti pri oceni sproščanja ukrepov, ki jih je v preteklem tednu najbolj zaznamovalo (delno) odprtje vrtcev in šol.

Tokratno raziskavo #Novanormalnost so v družbi Valicon opravljali med 19. in 21. majem na vzorcu 502 anketirancev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 26. maj 2018 / 15:09

Poolimpijski pohod s Klemnom Bauerjem

Rudno polje – Žirovska Alpina pripravlja 2. junija na Pokljuki druženje z biatloncem Klemnom Bauerjem, prijave zbirajo do 28. maja. Zbor za pohodnike je ob 9. uri v Športnem centru Pokljuka, kjer b...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 21. maj 2020 / 15:58

Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

Včeraj nismo zabeležili novih okužb s covidom-19, umrla pa je ena oseba. Raziskava #Novanormalnost, ki jo v času epidemije vsakotedensko opravlja družba Valicon, zaznava rahel porast deleža zaskrbljen...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:57

Obnovili so podporni zid

Kranj – Pred kratkim se je zaključila sanacija kamnitega zidu pod Fockovim travnikom na Hujah. S posegom, ki je trajal nekaj manj kot mesec dni, so obnovili celotni zid vzdolž travnika. Mestna obči...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:56

Izguba le v Kranjskih vrtcih

Javni zavodi v kranjski občini so v minulem letu dobro poslovali, izgubo so imeli le v Kranjskih vrtcih.

Kultura / četrtek, 21. maj 2020 / 14:55

Pustimo jim svobodo

V Galeriji pod kozolcem v Žlebeh v občini Medvode si lahko ogledate novo fotografsko razstavo, na kateri fotografi Fotokluba (FK) Diana predstavljajo fotografije živali v divjini. Poimenovali so jo Pu...

Preddvor / četrtek, 21. maj 2020 / 14:53

Knjižica o preddvorskih vaseh

V Preddvoru nastaja še ena knjiga, naslovljena Preddvorske vasi, turistična in zgodovinska predstavitev vasi, ki sestavljajo občino Preddvor.