Marelična pita s skuto
Čar pite je, da jo lahko skorajda vsakič pripravimo z drugačno kombinacijo sestavin in vedno preseneti. Sedaj imamo na voljo marelice, zato jih uporabimo. Še dodatek skute in nekaj malenkosti, pa bomo ustvarili pravo poslastico, ki jo lahko brez zadržkov ponudimo še tako zahtevnim jedcem.
Za pripravo marelične pite s skuto potrebujemo: za testo: 150 g pšenične moke, 150 g polnozrnate moke, 80 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška, 1 žlico kisle smetane, 100 g masla sobne temperature, 1 jajce, ščep soli; za skutni nadev: 0,5 kg skute, 100 g kisle smetane ali kremnega jogurta, 1 jajce, 100 g sladkorja, 1 žlico praška za pripravo vaniljevega pudinga, sok polovice limone, 2 žlici ruma. Potrebujemo tudi 300 g izkoščičenih marelic, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 žlico limoninega soka in pol žličke cimeta.
Najprej se lotimo priprave testa. Skupaj zmešamo obe moki, pecilni prašek, sol, mleti in vaniljev sladkor. Dodamo na lističe narezano maslo in ga na hitro vgnetemo v testo. Nato primešamo še jajce in kislo smetano ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa za pol ure postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.
Med tem časom se lotimo priprave nadeva. Za skutni nadev vse sestavine zmešamo v gladko zmes. Marelice narežemo na približno dva centimetra velike kose ter jih stresemo v skledo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s cimetom in sladkorjem ter dobro premešamo.
Sestavljanje pite: Srednje velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debeline in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu razporedimo pripravljene marelice in čezenj naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.