Marija Rogač ob plazu v bližini hiše

Pr´ Boltarju šest plazov

Na Boltarjevi kmetiji na Zgornji Lipnici se je v septembrskem neurju sprožilo šest plazov.

Kmetija Pr' Boltarju obsega dvajset hektarjev kmetijskih zemljišč in gozda, redijo trinajst goved. Vsa zemljišča so v strmini, ravno je le tam, kjer stojita hiša in gospodarsko poslopje.

Zgornja Lipnica - »Okrog štirih popoldne sem bila še pri stogu, potem sem po radiu poslušala o hudih poplavah v Kropi, Železnikih, čez pol ure se je zgodilo pri nas. Nedaleč od stavbe, kjer so garaže in delavnica, se je utrgal plaz in zgrmel do ravnice, skoraj do bližnjih novih hiš. S sabo je odnesel tudi drevje, k sreči ni pretrgal električnega kabla,« se dogodka 18. septembra spominja Marija Rogač z Boltarjeve kmetije na Zgornji Lipnici, kjer se je tistega dne utrgalo še pet plazov. Drugi, še večji, se je sprožil na strmem travniku, nekaj sto metrov od hiše, in zdrsnil tudi preko državne ceste, ki vodi v Lipniško dolino oz. proti Radovljici.

»Že res, da je tisti dan lilo kot iz škafa, a vseeno se mi zdi čudno, da se je to zgodilo, saj voda ni nikjer zastajala,« pravi Marija, ki se kljub plazovitemu terenu počuti varno in ne razmišlja o tem, da bi se morda utrgal plaz tudi tam, kjer stojita hiša in gospodarsko poslopje. Škoda, ki so jo povzročili plazovi, ni majhna in so jo prijavili občini, na kmetiji pa bi radi čimprej vsaj nekoliko poravnali zemljišče, uredili poškodovane poti, zasejali travo in posadili drevje.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Marijan Ješe, so pri Boltarju »evidentirali« šest plazov, od katerih dva težita na državno cesto, ostali pa na občinsko cesti proti Ravnici. Geoinženiring je naredil geološko inženirsko študijo, po predračunu bi sanacijska dela stala 100 tisoč evrov. Štiri manjše plazove bo uredil lastnik, dva večja pa občina. »V sanacijo bomo vložili 50 tisoč evrov, od tega občina 35 tisoč evrov in država 15 tisoč, skupni znesek pa bo morda še za 20 tisoč evrov višji, če bomo za odvajanje vode morali zgraditi dodatno ponikovalnico,« pravi Ješe in dodaja, da so letos poskrbeli za drenažo, spomladi pa bodo zravnali brežine, uredili dovozne poti in zasejali travo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Izjemno zanimanje za Sveto Lucijo

Dražgoše – Ker si je šest uprizoritev Svete Lucije v zadnjem mesecu ogledalo več kot 1.300 gledalcev, je KUD Dražgoše minuli konec tedna na gozdnem obronku za tamkajšnjo šolo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

S kladivom in žeblji do čipke ...

Arhitektka in oblikovalka žirovskih korenin Manca Ahlin, ki že šesto leto živi in ustvarja v New Yorku, je za tamkajšnjo mediteransko restavracijo izdelala pregrado iz čipk. Za izdelavo 120 kilogramov...

Razvedrilo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Družba za prijatelje

V Festivalni dvorani na Bledu je nastopil Andrej Šifrer z glasbenimi gosti, za posebno vznemirjenje pa je poskrbela sredina slavnostna premiera filma Spectre v kranjskem Cineplexxu.

GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

Z glino skozi težke dni

Ko se je pred dobrim desetletjem znašla v težkem življenjskem obdobju, prežetem s tesnobo in napadi panike, je Petra Nabernik v roke vzela glino in iz nje nenačrtovano oblikovala – punčko. Do danes ji...

Naklo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Investiral svojo žepnino

Sedemnajstletni gimnazijec Jaka Majnik je postavil svoj prvi čebelnjak, v prvi veliki projekt pa je vložil svojo žepnino oziroma prihranke.

Gospodarstvo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Priznanja skrbnim lastnikom gozda

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju je priznanje prejel Jurij Rozman iz Loma pod Storžičem, na blejskem pa bratje Robič iz Gozda - Martuljka.