Živeti brez nasilja

Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske skrbi za tri programe, namenjene podpori žrtvam nasilja in ženskam v stiski.

Varna hiša Gorenjske (VHG) je program, ki je namenjen ženskam in otrokom žrtvam nasilja. V okviru programa ponujajo možnost umika pred nasiljem v varen prostor, podporo pri ozaveščanju o osebni situaciji, zaščito in podporo pri zavestnem spreminjanju lastnega življenja in razvijanju veščin za življenje. Hkrati jim nudijo tudi podporo po odhodu iz programa. »Naša naloga je tudi, da obveščamo strokovno in laično javnost o ničelni toleranci do nasilja,« pojasnjujejo odgovorni in dodajajo, da je bilo v lanskem letu v program vključenih 52 različnih uporabnikov, žensk in otrok, žrtev nasilja. V letošnjem letu je vključenih že 26. Nekaj več jih je klicalo, da potrebujejo pomoč in razmišljajo o odhodu iz nasilnega razmerja, a se kasneje za to (še) niso odločile. »To dejanje seveda terja veliko poguma, saj je treba zapustiti dom, ki so ga soustvarjale, in iti v neznano, čeprav veš, da je to trenutno edina in najboljša rešitev,« pravijo strokovnjaki, ena od uporabnic pa dodaja: »Če si neodločna in si ne znaš pomagati, pokliči 051 200 083.« Pokličete lahko od ponedeljka do četrtka od 8. do 18. ure in v petek od 7. do 13. ure.

Varen prostor

Program Materinski dom Gorenjske je namenjen nosečnicam, ženskam z otroki in brez njih, ki so v težki življenjski situaciji. Namestitev v program omogočajo tudi ženskam po zaključenem programu v Varni hiši. V okviru programa uporabnikom nudijo prostor, zaščito, podporo, strokovno pomoč in zagovorništvo. Zagotavljajo jim varen prostor, podporo in učenje ter razvijanje socialnih veščin.

Lani je bilo v program vključenih 27 različnih uporabnikov (žensk in njihovih otrok), v letošnjem letu pa je devet takšnih, ki v materinskem domu bivajo dlje časa. Za vse, ki ste v stiski in ne veste kam, sporočajo, da pokličete na 031 688 805.

Brezplačna strokovna pomoč

Pomemben program je tudi tako imenovani program CIS – Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem. Ta je namenjen polnoletnim uporabnicam in uporabnikom. S soglasjem staršev nudijo pomoč tudi mladoletnim osebam, ki doživljajo različne vrste nasilja. Uporabnikom nudijo informacijske, razbremenilne, psihosocialne in svetovalne razgovore in jih informirajo o možnih oblikah pomoči. Uporabnikom nudijo tudi spremstvo do različnih služb, strokovnjakov in po potrebi izvajajo zagovorništvo.

Lani je bilo v program vključenih 95 različnih uporabnikov, letos pa že več kot štirideset. Strokovno pomoč nudijo brezplačno, čas delovanja pa so prilagodili potrebam uporabnikov. V centru se lahko oglasite v ponedeljek in torek od 13. do 19. ure, sreda, četrtek in petek pa od 8. do 15. ure. Za točen termin se lahko dogovorite po telefonu: 030 380 380 ali pišete na mail cis.gorensjke@siol.net.

»Veliko uporabnikov nam reče, da jim je žal, da niso prej izvedeli za nas, saj bi jim bilo še lažje pri reševanju njihove situacije. Zato je pomembno, da ne odlašamo, ko potrebujemo pomoč,« dodajajo v kolektivu Društva za pomoč VHG.

Izvedbo programov finančno podpirajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vseh 18 gorenjskih občin ter Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, donatorji in sponzorji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 19. junij 2012 / 07:00

Odprli Upravni center Jesenice

V novem Upravnem centru Jesenice so včeraj začeli sprejemati stranke. Državo je novi objekt stal 2,9 milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 25. april 2022 / 18:08

Dve zvezdici Bledu in Gorjam

Občini Bled in Gorje sta postali prvi prejemnici evropskega certifikata Zero Waste Certified City, prejeli sta dve zvezdici od petih. Certifikat je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest na t. i...

Nasveti / ponedeljek, 25. april 2022 / 18:06

Udin boršt

Velikonočni prazniki so prinesli veselje, radosti, potice in pirhe, obrede, petje in seveda prosti čas. Ob poudarjenih gastronomskih užitkih človek nekaj časa nameni tudi gibanju. Velikono...

Kronika / ponedeljek, 25. april 2022 / 18:05

Zagorel transformator

Podblica – V Podblici je v ponedeljek popoldan zagorel transformator na električnem drogu. Ob izključitvi napetosti iz omrežja je požar ugasnil. Po ugotovitvah kranjskih policistov je zagorelo zara...

Kranj / ponedeljek, 25. april 2022 / 15:18

V Kranju dajejo pobudo vladi za spremembo zakonodaje

Kranjski mestni svetniki so sprejeli pobudo vladi, da bi otroke tujih priseljencev, ki ne znajo slovenskega jezika, prvo leto šolanja obvezno napotili v Medkulturno pripravljalnico.

GG Plus / ponedeljek, 25. april 2022 / 15:17

Živeti brez nasilja

Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske skrbi za tri programe, namenjene podpori žrtvam nasilja in ženskam v stiski.